Foto's: 3.viii.2004 en 8.iii.2005
Waterwerken | Aceitero |
In het jaar 1786 gebouwd door de 13 families van Trillo en Don Hieronimo Salinas.
De pers staat langs de hoogste muur. De caracol
(schroefpaal in foto 8) toont hoe hoog de hefboom kon worden opgevezen.
Vlak bij het achtereind was een haard om het water te verwarmen.
Foto's 6, 7 en 8 tonen verschillende delen van de contraptie.
In de periode tussen onze bezoeken in heeft iemand de caracol geroofd.
Foei.
Een dikke muur met twee bogen (foto 5, 13) scheidt de pers van de rest van het gebouw. De eerste boog geeft toegang tot de kop van de pers (5, 6): de plek waar de caracol bediend werd om de hefboom op of neer te bewegen. De tweede boog (13) zit in het midden en laat je toe bij de vaten (pilas) voor de verse olie en ook bij de te persen stapel matten met olijfpasta.
viga) rust op de plank die uit de paal steekt. Die plank zit in een spleet en kan verwijderd worden. Het is een tweede kantelpunt. De molenaar wist welk steunpunt hij moest gebruiken voor welk moment van zijn productie.
Onze foto's tonen de viga
van de pers in de laagst
mogelijke stand. Op de caracol van foto 6 zien we geen draad meer onder de
balk. Die hoofdbalk rust op de dwarsligger van foto 8. De staart van de pers
hangt vrij (foto 2).
Het apparaat is opmerkelijk want het wordt met waterkracht aangedreven. In de meeste molens wordt de steen gedraaid met spierkracht. Andere plaatsen met een dergelijk waterwiel zijn Javierre, Santa Eulalia la Mayor, en vooral Sieste met een heel mooi exemplaar.
Meestal hebben balsa's een vlakke bodem uit beton. De rand is laag en soms uit baksteentjes (bijv. Abizanda, Mipanas). De boord hier is veel hoger en samengesteld uit naast elkaar geplaatste platte natuurstenen (15) net als in Sieste.