Molens in Altoaragón - aceitero

Castilsabás

Castilsabás ligt ten zuiden van de Sierra de Guara niet ver van Huesca. Neem in Huesca de hoofdweg naar Barbastro. Na enkele km (tip: bezoek Monte Aragón) links naar Loporzano, Sasa del Abadiado en uiteindelijk Castilsabás. De molen ligt links van de weg af, even voor de splitsing naar Sta Eulalia la Mayor. Vraag indien nodig naar la ermita de la Virgen del Viñedo.
Kort voor ons bezoek werd er werk gedaan om deze prachtige molen te bewaren. Overigens, niets te vroeg want grote delen van het dak en muren waren al ingevallen toen het werk begon.

Pallaruelo in zijn Los Molinos del Altoaragón wijdt verschillende pagina's aan deze site. Er is ook een foto die de ellendige toestand aangeeft van deze molen in het begin van de jaren 1990.

 
Castilsabás is één van de weinige plekken waar de hoofdbalk van de pers niet is weg gerot (zie ook Trillo). Door de hoogte van de pers hebben molens van dit type altijd een dak dat aan één zijde veel hoger is dan de andere. Het is vooral de caracol die hier de eisen stelt. Vergelijk maar eens de hoogte ervan met de persoon.

De bouw rond de caracol is heel interessant. De schroef is gemonteerd op een ronde steen rustend in een ronde put. Het volstaat om wat olie toe te voegen en je bekomt een vlot draaiende caracol. Het onderste deel ervan vertoont twee perforaties bedoeld voor stokken waarmee de pers kon aangedraaid worden.

Het middelste beeld toont een stenen voorraadvat (algorín genoemd) dat gebruikt werd om olijven op te slaan in afwachting van de persing. Een azulejo geeft aan wiens olijven het waren.

 
De hefboom van de prensa vertoont een ingebrande tekst:
siesque logro sin
lesion dar le finas
la funcion como del poDroso
... daregrACIAS ADIOS, IA
Birjen Del Biñedo
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Pad: Home / Altoaragón: oude watermolens