English
Français
Geschilderde muurreclames

Inleiding
Nakende heropleving?
Onze erfgoed
Merkenlijst
Colofon
Verwante sites

Wijnen & likeuren
Bier
Andere dranken
Voeding
Lichaamsverzorging
Rookgenot
Shopping
Nieuwe vezels
Huis & tuin
Schoonmaak & onderhoud
Huishoudtoestellen
Constructie & verwante
Verf
Fotografie
Kranten
Brandstof & verwante
Smeermiddelen
Landbouw
Diversen
Geld
Transport
Toerisme

Inleiding

Muren hebben niet alleen oren. Ze kunnen spreken ook. Tenminste, ze konden het. Maar, anders dan de dieren, verloren ze de mogelijkheid nog maar pas. Reclamepanelen verstikten hun stem. Onmiddellijk begon de onverbiddelijke aftakeling.

Tegenwoordig zijn ze verwaarloosd en verweerd, slachtoffer van een wegverbreding, begroeid met klimop, of verborgen door moderne aandachtstrekkers. Slechts uitzonderlijk vinden we nog een gaaf exemplaar. Erger. In de meeste landen worden er ook geen nieuwe meer geschilderd. De meeste beelden komen uit Frankrijk en België waar dit type wegversiering algemeen was. Hoewel deze Kunst duidelijk geschiedenis is, vinden we toch nog recente voorbeelden: we hebben verse muren van Ecuador, Portugal, Madagascar, Oostenrijk en verschillende andere landen.

Lang niet alle geschilderde reclames komen voor deze site in aanmerking. De toelatings­voorwaarden zijn erg streng.

Elke reclame is het werk van een kunstenaar. Een verloren beroep dat we nooit in het museum terug vinden. Hebben we er een naam voor? Was het een kunstenaar (of een kleine groep) die schilderend rond trok, of was het de plaatselijke schilder die een werkblad met instructies kreeg? Ik hoop er ooit eens dieper op in te gaan.

Elk schilderij vertelt ons iets over het verleden. Het toont hoe ons leven is veranderd. Toen stond het bericht er voor jaren; de investering kon over verschillende jaren gespreid worden. Tegenwoordig wordt elke kreet dadelijk vervangen door een betere; het papier krijgt niet eens de kans meer om in slordige flarden neer te hangen.

Toen was de boodschap kort en eenduidig. Grapjes, moeilijke woordspelingen, of ingewikkelde beeldverwerking, het hoefde allemaal niet. Een schilder is nochtans vrijer dan een fotograaf, die toch altijd van iets bestaands moet vertrekken. Maar men bleef bij de recht-toe recht-aan aanpak. En zo leerde men ons eenvoudig te onthouden levensfeiten: bier = Mons, schoonmaken = Ça-va-seul, zeep = Vigor, cognac = Martell, vraag Forvil voor je haar. In feite is deze heldere aanpak ook prima aangepast aan het moderne snelverkeer.

Elke reclame was uniek en aangepast aan de situatie ter plaatse. Dubonnet (Vin tonique au quinquina) past zijn tekst aan; Martell speelt met zijn logo en Suze wijzigt lettersoort en -grootte om de beschikbare wand optimaal te gebruiken.
Dubonnet, Martell en Suze zijn in de likeurafdeling

Sommige muren getuigen bijna van verwondering voor de mirakels van de moderne techniek. Het doorzichtige nylon onderbroekje van Rasurel, de Rhovyl atleet en de gezonde ingewanden van Carvalhelhos zijn fijne voorbeelden van een naïeviteit die nu verdwenen is, of in recente reclames nog niet als zodanig herkend.
Bezoek Nieuwe vezels en andere dranken

Zelfs onze kleine verzameling maakt het al mogelijk om enkele tips te geven aan wie de oorspronkelijke techniek zou willen toepassen.
In advertising jargon gekend als Grootmoeders recept

Vervolg: Nakende heropleving ?

Path: Home / Geschilderde muurreclames / Inleiding
e-mail: