Home / Dieren in de reclame / Giraffe  Inhoud
Dieren in de reclame - Giraffe
 Inleiding
 Beer 2
 Giraffe
 Kamelen
 Kat 2
 Muis
 Olifant
 Paard 2 3
 Pinguin
 Varken
 Vis 2 3 4
 Zeezoogdieren 2 3
Giraffes hebben het niet voor een specifiek product. Ze neigen lichtjes naar auto's en printers, maar het staal is te klein om zeker te zijn. Ze worden niet graag gebruikt, zelfs nog minder in het Engels.

Iedereen is het eens over de juiste aanpak.
Blijf bij de feiten —Giraffes zijn hoog met een lange hals— of tracht een voorzichtig grapje. Giraffes zijn ook zeer geschikt voor een snuifje exotisme.

©  publicatie: XI.2008  English
 
  Real Big Color  dateert van 1996 en alhoewel ik materiaal heb van tien jaar eerder, is het de vroegste Giraffe reclame in de stapel. In het jaar 2000 moet er echter iets gebeurd zijn. Vanaf dan zijn er elk jaar wel enkele exemplaren.
 
   
(1) 1996 - Real Big Color - digitale printers (2) 2004 - Plooien voortaan overbodig - groot-formaat printers (3) 2004 - Kijk verder - digitaal drukwerk
 
Natuurlijke kleur wordt wel vermeld, maar het is toch het formaat dat telt in deze reclame. Dat wordt verschillende keren benadrukt. De tekst sluit met Je krijgt de hoogst haalbare productiviteit, zonder dat u uw nek hoeft uit te steken. Ik ben sprakeloos.

  Onnodig om jezelf  in vier te plooien. Deze kleurenprinter (2) laat uw projecten de ruimte. De Giraffe benadrukt dit. Ik vind het daarom wat vreemd dat het vervolg van de tekst elaboreert over technologie en getrouwe kleuren. Dit is een onderwerp dat gewoonlijk aan Kleurige Vissen toevertrouwd wordt (Zie ook [Illustratie 5]).

  Kijk verder. Wij  zijn uw flexibele partner voor digitaal drukwerk (3). De schrijver blinkt uit in het toepassen van feiten —beter hebben we niet!. Van hogerop zie je inderdaad verder weg en de nek van een Giraffe is werkelijk zeer buigzaam door de speciale bouw van de wervels.

 
   
(4) 2006 - Avontuur in huis - meubels (5) 2002 - Elke week - medicijn (6) 2002 - Verdubbel je premie - spaarrekening
 
  Altijd een stukje  avontuur in huis (4). De melige tekst heeft het over adventuur, escapisme, exotisme, eenvoud en schoonheid, bruisend stadsleven, liefde voor modern wonen en design allemaal in één korte paragraaf. De Giraffe is de avontuurlijke kers op de taart. Het plafond is wat laag zodat hij het hoofd moet buigen. Ik vraag me af wat door dat beest heen gaat. Het arme dier zal wel ongerust zijn want op de vloer ligt een Zebrahuid (Lees Zebras).

  De reusachtige doos  van reclame 5 bevat 12 tabletten van een geneesmiddel voor osteoporose. Als je voorzien bent van lange benen en een zware hals dan zijn stevige beenderen belangrijk. Dat zal wel de Giraffe verklaren. De kleine lettertjes daarentegen, benadrukken hoe belangrijk het is dat de tablet onverwijld in de maag komt. Ik zou dit product dan toch eerder afraden voor een Giraffe, nee?

  Als u uw spaartegoed  nu verhoogt zal uw aangroeipremie verdubbelen (6). Rijk in 1-2-3. Juist ja.

 
(7) 2003 - We steken graag onze nek uit - personeelsbeheer (8) 2007 - Echt op reis - reisagentschap
 
  U scheert graag  hoge toppen? Advertentie 7 gaat dan wollig door en sluit met Kom gerust langs en ontdek zelf waarom wij voor u onze nek uitsteken. Het zijn woorden op een hoop, zonder betekenis — wellicht bedacht door de zoon van de baas. De zwakke en geforceerde link met hun activiteiten en een Giraffe is de nek. Ze zijn bereid om die uit te steken.
De vorkheftruck (nr 16) denkt in dezelfde lijn: productiviteit scheert hoge toppen. Men gebruikt een heftruck om voorwerpen op en neer te verplaatsen en automatisch denkt men aan een Giraffenek.

  De aanpak van  Echt op reis (8) komt wel meer voor. Het beeld combineert een scheut exotisme met tegenstelling en een vleugje humor. Zo'n strategie wordt dikwijls gekozen door firma's die diensten leveren in plaats van goederen. Aangezien er geen verband moet zijn met een eigenschap van een product kan bijna elk dier dienen. Het hoeft dus geen Giraffe te zijn. Wat men liefst doet is een soort nemen uit de tropen en die in een koude omgeving plaatsen (of omgekeerd). We hebben voorbeelden in verschillende secties: Kamelen, Pinguins, Katten en andere.

 
(9) 2006 - Verbluffend ruim - gezinswagen (10) 2003 - Meer hoofd- en beenruimte - auto
 
  Giraffes blinken niet  uit met auto's. Maar wat zijn je opties als je niet net als iedereen een Paard, Olifant of Pinguin uit de kast wilt halen? De gezinswagen van nr 9 is verbluffend ruim en verbazingwekkend flexibel. De reclame hoort bij een reeks waar elk model gekoppeld wordt met een soort: een hond, een pinguin (zie ook Pinguins waar een ander merk in 1991 hetzelfde pad volgde), flamingo, struisvogel. Ze staan er alleen maar ter versiering want de schrijver heeft zelfs niet geprobéérd om een verband te vinden. De maker van reclame 10 heeft ten minste nog benadrukt dat er volop been- en hoofdruimte is. Kenmerken die een Giraffe wel weet te waarderen.
 
(11) 2004 - Dra met landschapskiezer - auto (12) 2002 - Je zit er direct middenin - spoorwegen (13) 2007 - Giraffe valt 2 meter bij de geboorte - management software
 
  Een derde automerk  pakt het iets intelligenter aan. Een auto verkopen is vaak ook een gevoel verkopen: ontsnappen aan de grijsheid van elke dag in een avontuur zonder gevaar. De wegwijzer geeft aan dat we nog steeds vlakbij huis zijn, maar de Giraffe raakt de Livingstone die in ons sluimert. Er zit zelfs een snuifje humor in. Eén van de opties is een automatische landschapskiezer.

  Twee Giraffes bewaken  een overweg (12). Hier hebben we eindelijk een reclame waar geen andere soort het beter zou doen. Vooral ook omdat ze aansluiten bij een slogan van de maatschappij: De trein is altijd een beetje reizen, een avontuur zeg maar.

  Giraffes vallen twee  meter diep bij de geboorte. Een ruw ontwaken dat niet valt te ontwijken. Maar voor ons is er wél een uitweg. Door dat bijzondere programma te gebruiken dat ons waarschuwt voor het te laat is — een tip voor de banken?. Dit is een originele benadering die verschilt van alle andere reclames in dit hoofdstuk want gebaseerd op gedrag en niet op de lange hals. Daarnaast waarschuwt het dier voor onprettige verrassingen, hetgeen doorgaans toevertrouwd wordt aan Haaien.

 
(14) 200? - een dun laagje maakt het verschil - zelfklevende folie (15) 2008 - COnnectie voor het leven - hernieuwbare energie
 
  Bij de overige  reclames begrijp ik niet waarom precies een Giraffe werd gekozen. In veel gevallen is een andere soort even geschikt.

Reclame 14 wijst er terecht op dat opvallen, of juist niet, erg belangrijk kan zijn. Het kan de redding zijn van je leven of je lunch. 't Hangt allemaal af van je plaats in de voedselketen.
Let ook even op het patroon op de wagen. De opzet van het geheel sluit aan bij de taktiek van autoreclames: straal kracht uit en een gevoel van avontuur en de mensen kijken naar je. Net als de Giraffes. Die kijken alleen maar toe en zijn zo door een andere soort vervangen.

 
   
(16) 2005 - Hoge toppen scheren - vorkheftruck (17) 2002 - Hoe goed is uw contact? - direct marketing (18) 2002 - Bezint eer ge begint - auteursrecht
 
  Een Moeder met Kind  betekent doorgaans We hebben het voor jou waar het jong de lezer is die door de adverteerder zal verwend worden (bv. Olifant 14 of Pinguin 21). Reclame 17 keert deze conventie onderste boven. Er staat: In een wereld van harteloze concurrentie overleeft alleen de beste. Een goed contact met je klanten kan het verschil maken. Hier spreekt men tot de zakenman die zijn klanten (het kalf) moet verwennen in zijn eigen belang, het voortbestaan van zijn zaak. Dit hoeft niet persé een Giraffe te zijn.

  Nr 18 waarschuwt tegen  illegaal kopiëren. We hebben elders een Zebra die net hetzelfde doet — en veel beter, vind ik, alhoewel ik nog altijd niet begrijp waarom precies een Zebra. De huidige reclame telt twee delen (klik op beeld 18 om het geheel te zien). Op de voorgrond staat een scanner bedekt met een origineel waarop we een Zebra afgebeeld zien. Wat dieper staat een printer papier te spuwen. Maar de copiën dragen een Giraffe! Willen ze zeggen dat een kopie slechter is dan het origineel? Een beetje simpel voor toch ernstige materie.

 
(19) 2008 - Uitdagend? - IT bedrijf (20) 2000 - Soms heb je het van nature - ICT professionals
 
In reclame 19 verwijst de Giraffe naar de naam van de firma.

Voorbeeld (20) maakt deel uit van een reeks van gelijkaardige reclames gericht op ICT'ers. Alle dragen ze de titel Soms heb je het van nature en telkens staat er een andere soort zonder dat uit de tekst duidelijk wordt waarom een bepaalde soort getoond wordt.

 
Home / Dieren in de reclame / Mice