Home / Dieren in de reclame / Vissen / Haaien  Inhoud
Dieren in de reclame - Vissen - Haaien
Haaien zijn gevaarlijk. Het zijn moordenaars. Vertrouw ze niet.
Haaien zijn het symbool voor gevaar, dreiging, onaangename verrassing. Hun taal is simpel en een onprettig nasmaakje is altijd aanwezig, zelfs als ze met humor opgevoerd worden. Uiteindelijk zijn ze hierdoor de gemakkelijkst te begrijpen vis.
Onthoud hoe haaien steeds geassocieerd worden met een onzichtbare, sluimerende dreiging. Een zichtbaar risico of een overduidelijk en direct gevaar wordt uitgebeeld door terrestrische zwaargewichten als Neushoorn of Nijlpaard (aan land).
©  eerste publicatie: VI.2001; updates: X.2001, XI.2008  English

  Het programma pakket  van nr. (1) is een typevoorbeeld: de Haai in de rol van het onaangename dat plots levensgroot om aandacht vraagt. We hebben gelijkaardige reclames waar haaien waarschuwen voor onvoorziene onkosten aan de wagen (leasing = gemoedsrust) of waar de ondieren ons wijzen op de risico's die we lopen door onze gegevensbanken niet met de juiste tools door te lichten.

  Een echter dan  echte proefdruk (2). Bekijk de operator. Hij schrikt. De schrijver weidt uit over de superieure technologie en de minimale milieuvervuiling en sluit af met zie hoe voorspelbaar uw werk kan zijn. Voorspelbaarheid is inderdaad een gezocht kenmerk bij kleurenproeven. Noteer ook hier de typische elementen voor betrouwbare kleur: een wit vel met een kleurenstrip. (Zie [kleurrijke vissen] nr. 5)

 
(1) 1996 - ... Gives you the bad news before it surfaces - beheer-software (2) 1994 - FM-Rasters zijn buitengewoon voorspelbaar. - kleurenproef systemen
 
  Alleen een levende  fotograaf is een goede fotograaf (3).
Op het beslissende moment moet je kunnen terugvallen op een uitrusting die 100% betrouwbaar is. Staal zorgt daar voor. Hier is de Haai echt een haai en niet het symbool voor een ander ongewenst iets. Uitzonderlijk.
 
 
  (3) 2001 - Sterkte - staal (4) 1995 - Success. It's a mind game - polshorloge
 
  Iets, misschien wel  alles, ontgaat mij in de mind game van voorbeeld (4). De foto toont vier haaien met een wedstrijdzwemmer voorop en stelt Een goede afloop komt uit het hoofd of iets van die strekking. Armen en benen lijken mij hier op dit moment nuttiger. Wacht, die haaien zijn natuurlijk geen haaien. Het zijn concurrenten, mededingers. Maar zelfs dan. Zelfs met de sterkste overtuiging sta je nergens zonder de nodige oefening. En een spel is het al zeker niet. Of moet ik game hier als jachtwild vertalen? Ik weet het niet. Door welk vreselijk jeugdtrauma raak ik telkens weer in de knoop met reclames voor horloges? (Zie [Tropische vis] en [Illustratie 2])

  Verwacht niets beters  van (5) en (6). Krampachtige pogingen om er een haai in te wringen, leiden alleen maar tot een warrige plot.

(5) Stuur hem naar je ex.
Iedereen weet dat een mooie glimlach wonderen doet. Daarom: film een haai in het aquarium ... download hem ... en vervolgens e-mail je hem naar je-weet-wel-wie. Dat zal aankomen! Elke grote haai zou er trots op zijn.
Hoe goed moet je wel niet zijn om zoiets te verzinnen? De mooie glimlach legt het enige verband met de foto. De camcorder heeft geen eigenschap gemeenschappelijk met de Haai en de tekst zwijgt over het product. Zou dit humor zijn?

 
 
  (5) 2000 - Stuur hem naar je ex. - cam corder (6) 1984 - Ontdek hoeveel lef u eigenlijk hebt. - kredietverzekering (7) 2003 - Fiercely independent - papier
 
  De haai in  voorbeeld (6) moet wellicht slechte betalers uitbeelden. De zakenman zet hen een neus. De lange tekst legt uit waarom kredietverzekering zo'n goed idee is. Het onderschrift van de foto Ontdek hoeveel lef u eigenlijk heeft is maar matig werk, want past eigenlijk niet bij een verhaal over het vermijden van risico en het nemen van voorzorgen. Beter ware geweest Wees ze voortaan te snel af. Hetgeen ook beter past bij de betekenis van het gebaar. — Maar wacht even. De man kan net zo goed een klant zijn die zijn rekening niet betaalt en zijn crediteur (de haai) een neus zet.
Deze reclame is dubbelzinnig. Tot wie ze gericht is, en wat de betekenis is, wordt pas duidelijk na het ondergaan van de matige tekst.

  De goudvis van  voorbeeld (7) is niet bang om de concurrentie een neus te zetten. Ze hebben de moed om onafhankelijk te zijn met een persoonlijke en unieke dienstverlening. Zij zijn de goudvis, dat spreekt.

 
  Andere secties in  dit hoofdstuk:
 
Home / Dieren in de reclame / Vissen / Haaien