Home / Dieren in de reclame / Vissen / Overige vissen  Inhoud
Dieren in de reclame - Overige vissen
Ik vind geen gemeenschappelijk kenmerk voor het gebruik van de resterende vissen. Jobs, computerschermen, schoenen, printers, vrachtwagens, ... de meeste reclames zijn verre van origineel. Ze vallen terug op volksgeloof, simpele visuele humor en soms is zelfs dat nog te hoog gegrepen.
Anders dan de vorige groepen hebben ze geen uitgesproken identiteit en dat maakt hen ongeschikt voor de slogan-taal van de reclame. Toch ontdekte ik twee uitschieters waar we zelfs nog iets van kunnen leren!
©  eerste publicatie: VI.2001; updates: X.2001  English

  Expertise is nothing  without focus (1). De boogschuttervis is verbazingwekkend doelgericht en bekwaam om een prooi boven de waterlijn nauwkeurig te treffen. Het verhaal legt verder uit hoe doelgericht de firma wel is en hoe ze hun doel bereiken dank zij hun gerichte vakkennis. Waarom juist die soort? De boogschuttervis is nu niet direct de eerste vis die je voor ogen springt. Wellicht kwam ze voor in een tv-documentaire vlak voor de dead-line.

  Het tweede voorbeeld  is ook heel leerzaam (2). Je moet geen vis zijn om zeewater te drinken. 70% van de aarde ligt onder water. Meestal zeewater, helaas.
De firma heeft echter een ingenieus systeem ontwikkeld om drinkwater te winnen uit zeewater. De techniek is gebaseerd op dunne, holle vezels, die we terugvinden als de rietjes in de afbeelding.
Wist je dit? Zoutwater vissen moeten drinken om het vocht te vervangen dat ze door osmose verliezen aan hun zoute omgeving. Zoetwater vissen daarentegen moeten voortdurend water afvoeren. Hun eigen lichaamsvloeistoffen zijn sterker geconcentreerd dan de omgeving en trekken dus water aan.

 
(1) 2000 - Expertise is nothing without focus - asset management (2) 1990 - Je moet geen vis zijn om zeewater te drinken - ontziltings technology (3) 2000 - Noodsituatie.Het is een kwestie van enkele seconden. Nu snelheid maken! En geconcentreerd blijven. - laser printer
 
  Vergezochte redenering voor  snelle laser printers (3). Het voorbeeld behoort tot een reeks met verschillende gevaarlijke dieren. Ik begrijp niet waarom focus en geconcentreerd beklemtoond zijn, maar het is toch boeiend om te zien hoe het concept in de figuur uitgewerkt is. Alleen de voorste piranha is scherp. De school volgt onscherp. Noteer ook de terugval op stereotypering: de piranha als menseneter.

  Verwacht niets bijzonders  meer van de volgende reclames. De voorbeelden reiken van eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen (zoals (4), (5), (6) and (8)) over woordspelingen (zie (7), (9) en (11)) waar er toch nog enig verband is met vis tot (10) waar het waarom van de vis mij ontsnapt.

 
(4) 1984 - Spoedgeval. In ieder geval. - vrachtwagen verhuur (5) 2001 - diziweb is looking for fresh fish (m/f) - jobs (6) 199? - U eet gezond. Dus kookt u gezond. -
 
  De waterafstotende schoen  is kunstmatig tot en met (7). Afstotend. Is dat een uitdaging? De "schol" sandaal doet men niet aan zijn voeten, hoogstens stopt men die in de ijskast. Voor wie altijd wil verbazen, is uitdagen een keuze. Voor een schoen niet. En dat is nog maar het begin!

  Boter bij de  vis in (8) heeft het over unieke, vernieuwende en geruststellende investeringen. De schrijver heeft het wel niet precies over de boter van de uitdrukking. En waarom is er geen botervlootje getoond?

 
(7) 1999 - Afstotend, waterafstotend - schoenen (8) 1995 - En als ik boter bij de vis wil? - investeren
 
(9) 2000 - 187.500 e-mail accounts? (10) 1993 - Jazeker; Panasonic biedt een glasheldere kijk - computermonitor (11) 1992 - How our bottom line can help your bottom line. - telecom
 
  De telecom reclame  (11) speelt met woorden. Hun kabel ligt op de bodem van de zee (niet erg diep, lijkt me) en de vissen zijn er alleen als meubilair. Ik heb een gelijkaardige aanpak gezien voor matrix-printers waar enkele strategisch geplaatste vissen aangeven dat de blauwe achtergrond de stilte van de diepzee uitbeeldt. En waarom viel de ontwerper voor vis in zijn werk over computerschermen? (10)

  Uit de voorbeelden  blijkt duidelijk dat de meeste copy-writers niet overweg kunnen met vissen uit deze laatste sectie. Anders dan de vorige groepen hebben ze geen uitgesproken identiteit en dat maakt hen ongeschikt voor de slogan-taal van de reclame.

 
  Andere secties in  dit hoofdstuk:
 
Home / Dieren in de reclame / Vissen / Overige vissen