Home / Dieren in de reclame / Vissen  Inhoud
Dieren in de reclame - Vissen
 Inleiding
 Beer 2
 Giraffe
 Kamelen
 Kat 2
 Muis
 Olifant
 Paard 2 3
 Pinguin
 Varken
 Vis 2 3 4
 Walvissen 2 3
Vissen verkopen een verrassend wijde waaier aan producten en diensten. Auto's, geneesmiddelen, computers, pensioen- plannen, staal, e-mail outsourcing, allemaal vinden ze dat een beetje vis hun zaak alleen maar goed kan doen. Waarom is een raadsel. Vis wordt er zelden bijgesleurd voor de groene noot. Copy-writers vinden ook nooit een sterke trek van vis in hun product. Erger, ze vinden maar moeilijk iets goeds in vis. En maar uitzonderlijk ontdekken ze een verband tussen dier en product. Vaak zijn vissen als ze in reclame optreden daar totaal overbodig.
©  eerste publicatie: VI.2001; updates: VI.2002, X.2003, VI.2006  English

  Vissen spreken geen  rijke taal. Vaak is trouwens niet de vis, maar eerder hun leefruimte - de bokaal - belangrijk. Geen enkel merk lijkt er op gebrand om een eigenschap van vissen aan hun product te verbinden (zwemgerei niet te na gesproken). Men zwijgt liefst over het product en verkoopt eerder het warme gevoel dat ons doordringt na een aankoop.

  De lievelingsvis van  de meeste schrijvers is de Goudvis. Kleurige tropische vissen zijn tweede, haaien volgen daar ver achter en andere vissen als sardientjes, haringen en piranhas worden zelden gevraagd.

 
(1) 2001 - Private Banking
Krijgt U het benauwd van
kant-en-klare oplossingen?
(2) 1999 - Totale vrijheid met
onze aandrijvingen
(3) 1995 - Dit is geen loopbaan.
 
  Goudvissen betekenen dat  er iets belangrijks ontbreekt. De bokaal, de plastiek zak, zelfs een scherm staan voor beperkingen, gevangen zijn, ontevredenheid in verschillende situaties. De reclames (1) - (4) tonen enkele typische voorbeelden.
De wagen van (4) illustreert de meest directe aanpak: we hebben het over fysische ruimte. Volop plaats voor armen en benen
Voorbeeld (2) is ook overduidelijk: een zee van mogelijkheden.
Nummer (3) is heel eenvoudig en komt vaak voor. Gevangen in je huidige job? Een goudvis brengt de idee over. Komt vaak voor bij IT-jobs, maar kan overal voor gebruikt worden.

  Soms ontsnapt de  vis (letterlijk) uit de bokaal en staat dan voor vrijheid, uitdaging, verbetering, de toekomst (5, 6 heel duidelijk en, op een andere manier, ook 7).

Onze archieven bevatten nog verschillende gelijkaardige reclames voor andere producten.

 
(4) 1988 - Meer ruimte geven (binnenin) en
even weinig plaats innemen (buiten)
 
(5) 2000 - Fan out for innovation (6) 2002 - Neem voorsprong op uw concurrentie
 
  Het verhaal van  Lucht ... Nu! (7) mist alle logica. Het arme dier sukkelde op één of andere manier uit zijn bokaal en vraagt nu nadrukkelijk om lucht terwijl het er door omringd is! Water heeft het dier nodig om aan de levensnoodzakelijke zuurstof te komen, water. En toch. Vreemd genoeg staat de boodschap als een rots: klaar en duidelijk.

  De GOLD SERVICE  van (8) is opmerkelijk want er wordt rechtstreeks verband gelegd met de kleur van het dier. Merk op hoe de lezer (u dus) in de bokaal zit. De ontwerper geeft hier onbewust een niet zo positief beeld van onze woonkamers op wielen.

  De reclame voor  mazout (9) verraadt de houding van de copy-writer tegenover de dierenwereld. Daar heb je zo weinig van nodig om je in je element te voelen. De man (ongetwijfeld) weet zeker dat een goudvis zich nergens beter voelt dan in een ongemeubelde bokaal met enkele broodkruimels. Hij verdient enkele weken gratis werk in de gevangenis.

 
(7) 19?? - Lucht ... Nu! (8) 1995 - Clearly the best - GOLD SERVICE - the human touch (9) 1997 - Mazout. Daar heb je zo weinig van nodig ...
 
  Mijn lievelingsgoudvis is  die van de Citroën (10) in de bocht. In elke andere wagen zou de jongen doorweekt raken. Die vis heeft er eigenlijk niets mee te maken, en toch zou er weinig anders even sterk de sfeer van het verhaal bepalen. In 2005 brengt een vervoersmaatschappij een reclame die er wel erg op lijkt (14). De nieuwe lijnen zullen iedereen elke dag naar overal vervoeren, zegt de tekst. Hieruit volgt dat de standaard taal geldt: de bokaal staat voor een beperking die spoedig zal geremedieerd worden.

  Vissen staren naar  de vloer (11) en dragen niet wezenlijk bij. Je kan ze vlot vervangen door alles wat ogen heeft.

  Onze laatste goudvis  spant de kroon (12). De folder opent met een kleine wereld en gaat binnenin verder met Groots op Magno. In de fascinerende rijkdom van het leven kunnen dagelijks nieuwe verrassende facetten ontdekt worden. ...
Inderdaad verrassend als intro voor gesatineerd papier! Let ook op de zwakke en foute woordspeling waar kleine en groots (ipv groot) tegenover elkaar staan. Dezelfde fabricant heeft trouwens ook een zwak voor beren.
Sla ook eens even een blik op advertentie 15. Is dit puur toeval?

 
   
(10) 1991 - Een Citroën XM in de bocht (11) 2000 - Sommige vloeren krijgen alle aandacht. (12) 1998 - Een kleine wereld groots op Magno.
 
  De oogverblindende kleuren  reclame voor snelle kleurenprinters barst van de ideeën (13). Een helder gekleurde vis (de kleuren) springt weg van het alledaagse (de identieke planten), weg van het grauw (de sombere poel). Het opspattend water is bevroren en bewijst de flitsende snelheid van het systeem.

Heldere kleurweergave is prima, maar realistische en betrouwbare kleur is beter. Er is maar één beproefde manier om ons dat duidelijk te maken: een wit vel met een kleurenstrip. We zullen dezelfde aanpak nog verschillende keren herhaald zien (bijv. in nr. 12 op deze pagina. Zie ook Kleurrijke vissen nr. 5)

 
(13) Oogverblindende kleuren (14) 2005 - Meer mobiliteit voor iedereen - stadsvervoer
 
(15) 2005 - Out-of-the-bowl thinking
 
  Andere secties in  dit hoofdstuk:
 
Home / Dieren in de reclame / Vissen