Home / Dieren in de reclame / Een likje groen moet het doen
Illustratie 2: Een likje groen moet het doen
Producten die niet uitgesproken vriendelijk zijn voor het milieu, brengen toch een groene boodschap met één of ander dier er in. Een oecologische jas, audio tape, koplam­pen, bouw­materialen, papier, printers, scanners, genees­middelen, zelfs een hypotheeklening en off-shore banking.

Deze pagina toont enkele advertenties met een groene saus. Ik moet bekennen dat het waarom van een bepaalde soort mij niet altijd duidelijk is. Sommige schrijvers moeten wanhopig geweest zijn.

© 
eerste publicatie: vi.2001; gewijzigd: vi.2004

(1) 1982 – audio & video tape
(2) 1997 – koplampen
(3) 1992 – Offshore banking

Onze eerste advertentie 
voor audio en video tapes komt met een vlinder (een Colias soort, zeer populair in advertising) en enkele Margrieten (Chrysanthemum spec.). De lange uitleg geeft niet de minste hint omtrent het waarom van deze aanpak. Of het moet de slotzin zijn: Probeer de nieuwe cassette, en neem uw goede muziek met u mee. Dat past ook bij de afbeelding waar de cassette uitgerust is met handvat en antenne. Als de vogels daar buiten nu maar niet te luid zingen.

Ernaast zien we
een doorbraak in schijnwerper-technologie (2). Het verband met de dieren is klaar en duidelijk. Het zijn allemaal soorten die de meeste mensen enkel in een platte toestand kennen. Echt grappig.

Innovation is also
a necessary requisite in financial planning … begint de advertentie (3) met de dolfijnen een lange uitleg. Er volgt nu een lang citaat over evolutie. Creationisten zijn gewaarschuwd!
The evolutionary cycle of the dolphin has bestowed upon it extraordinary intelligence and the ability to communicate. This has resulted in the dolphin being one of our most highly evolved species.
Ik zal de zaak nu niet uitdiepen, maar neem het van mij aan: Evolutie werkt nooit in cycli. En als het dan toch over intelligentie en communicatie gaat, waarom dan geen aantrekkelijk menselijk specimen gebruikt? Bij voorkeur vrouwelijk.

(4) 1994 – film processor
(5) 1987 – kunstleien
(6) 1993 – polshorloge

De kikker is
blij met de recyclage-module van de film processor (4). Het is echter onwaar­schijnlijk dat ontwikkelaar en fixeer het echte probleem zijn voor deze soort. Kleurrijke kikkers zijn, net als beren, heel populair in de reclame.

De natuur gaat
nooit vervelen (5). De tekst legt uit hoe moeilijk dit kunstig product te onder­scheiden is van het natuurproduct. Dat wordt benadrukt met de obligate vlinder. De slogan mag dan waar zijn, ik snap het verband niet.

Voor het horloge
(6) en de beer geldt hetzelfde. The automatic attraction. Waarom heeft men dit beeld gekozen ? Trekt de vis de beer aan ? Ik denk het niet. Is de beer aangetrokken door de vis ? In zekere zin wellicht wel. Maar dan had men net zo goed een honingbij met een bloem of een kat met muis kunnen plaatsen. Moeten we de reclame misschien lezen als een dubbel verhaal, waar het bovenste luik een fatale aantrekking uitbeeldt en het onderste een automa­tische? Klinkt dit zinnig ? Het blijft moeilijk.

(7) 2004 – Volg uw instinkt — automatisatie

Act on your
instinct zegt advertentie (7) over een nieuw bestandsformaat dat ons buiten­gewone productie prestaties zal opleveren. De technologie is open, intuitief en net zo bijde­hands als de natuur. Ik zie het verband niet. Het is een duidelijk geval van een lege allusie op het geleerd van Moeder Natuur thema. Het beeld is overigens duidelijk een digitale bewerking. Kijk wat nauwkeuriger naar de vleugels en de voeten en je merkt direct dat er wat aan de hand is.

Home / Dieren in de reclame / Een likje groen moet het doen.