Home / Dieren in de reclame / Een likje groen moet het doen  Inhoud
Illustratie 2: een likje groen moet het doen
Producten die niet uitgesproken milieu-vriendelijk zijn, brengen toch een groene boodschap met één of ander dier er in. Een oecologische jas, audio tape, koplampen, bouwmaterialen, papier, printers, scanners, geneesmiddelen, zelfs een hypotheek-lening en off-shore banking.

Deze pagina toont enkele advertenties met een groen sausje.
Ik moet bekennen dat het waarom mij niet altijd duidelijk is. Sommige schrijvers waren wellicht wanhopig.

©  eerste publicatie: VI.2001; updates: VI.2004  English

(1) 1982 - audio & video tape (2) 1997 - koplampen (3) 1992 - Offshore banking
 
  Onze eerste advertentie  voor audio en video tapes komt met een vlinder (een Colias soort, zeer populair in advertising) en enkele Margrieten (Chrysanthemum spec.). De lange uitleg geeft niet de minste hint omtrent het waarom van deze aanpak. Of het moet de slotzin zijn: Probeer de nieuwe cassette, en neem uw goede muziek met u mee. Dat past ook bij de afbeelding waar de cassette uitgerust is met handvat en antenne. Als de vogels nu maar niet te luid zingen.

  Daarnaast zien we  een doorbraak in schijnwerper-technologie. Het verband met de dieren is klaar en duidelijk. Alle zijn soorten die de meeste mensen enkel in platte staat kennen. Echt grappig.

  Innovation is also  a necessary requisite in financial planning ... begint de advertentie met de dolfijnen een lange uitleg. Er volgt nu een lang citaat over evolutie. Creationisten zijn gewaarschuwd!

The evolutionary cycle of the dolphin has bestowed upon it extraordinary intelligence and the ability to communicate. This has resulted in the dolphin being one of our most highly evolved species.
Ik zal de zaak nu niet uitdiepen, maar geloof me vrij: Evolutie werkt nooit in cycli. En als het dan toch over intelligentie en communicatie gaat, waarom dan geen aantrekkelijk menselijk specimen gebruikt? Bij voorkeur vrouwelijk.

 
(4) 1994 - film processor (5) 1987 - kunstleien (6) 1993 - polshorloge
 
  De kikker is  blij met de recyclage-module van de film processor. Het is echter onwaarschijnlijk dat ontwikkelaar en fixeer voor deze soort het echte probleem zijn. Kleurrijke kikkers zijn net als beren, heel populair in de reclame.

  De natuur gaat  nooit vervelen. De tekst legt uit hoe moeilijk dit kunstig product te onderscheiden is van het natuurproduct. Benadrukt met de obligate vlinder. De slogan mag dan waar zijn, ik snap het verband niet.

  Voor het horloge  geldt hetzelfde. The automatic attraction.
Waarom heeft men dit beeld gekozen?. Trekt de vis de beer aan? Ik denk het niet. Is de beer aangetrokken door de vis? In zekere zin wellicht wel. Maar dan had men net zo goed een honingbij met een bloem of een kat met muis kunnen plaatsen. Moeten we de reclame misschien lezen als een dubbel verhaal, waar het bovenste luik een fatale aantrekking uitbeeldt en het onderste een automatische? Klinkt dit zinnig? Het blijft moeilijk.

 
(7) 2004 - Volg uw instinkt = automatisatie
 
  Volg uw instinkt  zegt advertentie (7) over een nieuw bestandsformaat dat ons buitengewone productie prestaties zal opleveren. De technologie is open, intuitief en net zo bijdehands als de natuur. Ik zie het verband niet. Het is een geval van een lege allusie op het geleerd van Moeder Natuur thema. Het beeld is overigens duidelijk een digitaal kunst(?)stukje. Kijk wat nauwkeuriger naar de vleugels en de voeten en je merkt direct dat er wat aan de hand is.
 
Home / Dieren in de reclame / een likje groen moet het doen.