Dieren in de reclame – Neushoorn
Neushoorns () zijn groot en ze wegen meer dan 1000 kg. Ze kunnen indrukwekkend snel aanvallen.

Daarom krijgen ze doorgaans de opdracht op gevaar uit te beelden, of ook avontuur: een mildere vorm van gevaar. Soms laat men ze ook het verwerkings­vermogen van computers uitbeelden.

We hebben ook een voorbeeld waar de hoorn belangrijk is.

© 
eerste publicatie: xii.2022
Idee: gevaar en avontuur

Avontuur en vrijheid
is een onweerstaanbare combinatie voor tekstschrijvers die een reclame voor auto's aan het bouwen zijn. We hebben het gezien bij Nijlpaarden, Olifanten, en nu met Neushoorns

Het beeld van nr. 1 is goed gedaan. Het meerendeel van de trotse eigenaars van dit voertuig zullen deze situatie nooit mee maken, maar toch, als het gebeurt — sommige automerken spreken immers over een stadssafari — zullen ze een auto waarderen waarvan ze weten dat die snel en betrouwbaar is. De begeleidende tekst is helaas tenenkrullend dom en dwaas. We kunnen nog leven met de titel Meneer Vanheck zou u met plezier over de kracht van z'n nieuwe Landcruiser Wagon vertellen, maar nu is hij eventjes bezig. Niet brilliant, maar ook niet dwaas, en het brengt de lezer in de juiste stemming om de rest van de boodschap in zich op te nemen.

Dan komt de broodtekst van een heel ander niveau. Fasten your seat belts :

Met zo'n dikhuidje van 5 ton achter zich blijft meneer Vanheck ijzig kalm als een poolreiziger. Hij trapt gewoon op de staart van zijn [wagen] die wegsprint als een gazelle. Zijn leeuwehart [ van de auto, niet van meneer Vanheck, denk ik ] levert de kracht van 170 paarden, de beestige injectiemotor zelfs 215 pk. Deze vierwiel­aandrijver is dan ook een machtig trekdier dat 3,5 ton aankan. … Hij kan ook acht inzittenden meenemen die tronen als een maharadje op zijn olifant. … En of meneer … nu in de savanne rijdt of in de polders, hij geniet vorstelijk. Zoals hij zegt: "Ik vermenigvuldig mijn rijplezier met 4 × 4."
Naast één klein feit, zo'n dikhuidje van 5 ton, verwijst niets naar de Neushoorn. Gegevens van het web mag men niet blindelings vertrouwen (), maar vijf ton is wellicht een uitzonderlijk zware Neushoorn.

(1) 19?? – Vermenigvuldig uw rijplezier met 4 × 4.
— terreinwagen.
(2) 2009 – Voor wie van avontuur houdt.
— terreinwagen.

In Voor wie van
avontuur houdt en Nog nooit was een onbetreedbaar terrein zo bereikbaar (2) herkent men geen enkel kenmerk van de Neushoorn in de wagen. Het dier staat voor natuur, wildernis, safari, avontuur, en dat doet ons opnieuw aan de stadssafari denken. Anders dan bij de stadssafari met een Neushoorn — waar het onverwachte moet vermeden worden — is avontuur hier iets dat gewenst is. De Neushoorn is niet belangrijk; elke grote soort die men tijdens een safari kan zien, zou voldoen.

Hetzelfde geldt voor de volgende reclame (3). Ook voor een terreinwagen voor in de stad, onder de titel: De nieuwe generatie. Zelfs de ruigste gebieden hebben een waardige tegenstander gevonden. Opnieuw is de Neushoorn niet belangrijk en opnieuw zou elke grote soort die aan safari doet denken, kunnen dienen.

We hebben hier drie merken die 4 × 4 voertuigen verkopen met de hulp van een Neushoorn en geen enkel merk benadrukt zelfs maar één sterk kenmerk van het dier in hun produkt. Dat is opmerkelijk want auto's, en zeker terreinwagens, volgen als regel het Universal Standard for Car Adverts boek (USCA), dat onder meer stelt dat a) de schrijver enkele feiten moet sprokkelen over het gekozen dier en dat b) een verband moet getoond worden tussen de verzamelde kennis en kenmerken van de wagen. Leer meer over USCA in onze sectie over Beren. Je vindt daar ook voorbeelden van reclames voor andere 4 × 4 voertuigen die wel de gebruikelijke aanpak volgen.

(3) 2001 – Kan men meer vrijheid dromen?
— terreinwagen.
(4) 2000 – Zonder geluid is het dikwijls te laat.
— hoorapparaten.

Zonder geluid … is
het dikwijls te laat (4) is een reclame voor hoorapparaten. In dit tafereel betekent de Neushoorn duidelijk gevaar en een dreigende ramp. De scene komt met een lange tekst over de firma en het belang van een goed gehoor. Geen woord over het dier, zijn kenmerken, noch zijn gedrag.

Idee: sterkte en kracht

(5) 1997 – All components on a single chip
— DVD hardware.
Uw volgende computer
moet sneller zijn en meer rekenkracht bevatten. Snelheid bij compu­ters is vaak geïllustreerd met grote katten als Cheetah, of Luipaard. Neushoorns zijn groot, en krachtig, en ze kunnen snel aanvallen, en dus zijn ze ook een goede keuze (5, 6). Geen van beide reclames heeft het verder over een eigenschap van de soort.

(6) 1997 – De krachtpatser — computer.
(7) 20?? – Een neus voor ondernemen?. — job advertentie.
(8) 2011 – Graag je tanden in uitdagende opdrachten? — job advertentie.

Idee: de hoorn is belangrijk

Heb jij een neus
voor ondernemen? (7) is deel van een reeks waar we o.a. ook een Giraffe, en een Konijn in aantreffen. De tekst begint steeds met een zin die bij de afgebeelde soort past: bv. voor het Konijn Zet je graag je tanden in uitdagende opdrachten? en Kom dan uit je pijp.

Het is opmerkelijk dat men koos voor een soort met slechts één hoorn op de neus. Een dier met een dubbele hoorn zou hier inderdaad niet werken. Maar men verwacht van de lezer om het feit te negeren dat het meest opvallende kenmerk van de Neushoorn niet de neus is, maar de hoorn. De vraag is daardoor naast de kwestie en dat is een zwak punt.

Bij een gelegenheid werken Neushoorn en Konijn samen (8) en in dat geval heeft men de Konijnen­tand–vraag laten volgen door de Neushoorn–aanbeveling.

Onze conclusie is
dat tekstschrijvers niet goed overweg kunnen met Neushoorns. Wanneer die gebruikt worden is dat meestal niet wegens iets dat kenmerkend is voor hen. De Neushoorn kan gemakkelijk vervangen worden door een andere massieve soort uit het dierenrijk. De beste keuze voor een Neushoorn zien we wellicht in onze nr. 1: het dier is groot en snel en verschijnt gevaarlijk groot in de achter­uitkijk­spiegel. Spijtig dat de tekst waardeloos is.

  Er bestaan verschillende soorten Neushoorn, maar voor ons doel denken we niet dat een onderscheid belangrijk is. Maar mensen die het kunnen weten, zullen opmerken dat onze voorbeelden verschillende soorten tonen. Ik denk dat reclames 1–5 de Witte afbeelden, nr. 6 de Zwarte, en nr. 7–8 de Indische Neushoorn.
  De website Animalia Facts (http://animaliafacts.com/how-much-does-a-rhino-weigh/) zegt … their average weight ranges from 3 to 5 tons. Een tabel op dezelfde pagina geeft echter maar 2500 kg voor het gemiddelde volwassen gewicht van een mannetje van de grootste soort. —
Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Rhinoceros) geeft 2400 kg voor dezelfde, maar zegt er niet bij of dit een gemiddelde is of een maximum. —
The Rhino Resource Center (http://www.rhinoresourcecenter.com/species/white-rhino/) geeft een range van 1800 tot 2700 kg. (sites bezocht op 29.xi.2022)