Home / Dieren in de reclame / Correcte kleuren  Inhoud
Illustratie 5: Correcte kleuren
Twee spelers zijn er nodig om de mensen er van te overtuigen dat een product staat voor goede, scherpe en kleurrijke afbeeldingen. De procedure is daarenboven vrij kostbaar vermits één van de acteurs de andere opsmikkelt : kat eet vis, kat jaagt muis, muis snoept kaas.

Spreek je tot de vakman drukker dan reik (en rijk) je de advertentie best aan met een extra strip voor kleurencalibratie.

©  eerste publicatie: II.2003; updates: IV.2003  English

  Richten en afdrukken  en de camera verzorgt de rest. Zo leert ons deze Spaanse reclame uit 1993 (nr 1). Het beeld vormt zich terwijl je er bij staat (De digitale camera moest nog doorbreken !) en de kwaliteit wekt verbazing. Het merk gebruikt het ijzersterk koppel kaas en muis. Als zelfs een muis er in loopt, dan moet de foto toch wel heel echt zijn, bijna met de geur erbij. (In 1986 gebruikte hetzelfde merk kleurrijke vissen om op een doordachte manier schitterende foto's te verkopen.)

  Het Color Publishing  System (nr 2) garandeert echte kleuren en uitstekende beeldkwaliteit in een desktop-omgeving. Merk op dat een calibratiestrip ontbreekt : toen was Desktop Publishing nog lang niet volwassen. De vrij lange tekst (met hippe woorden als WYSIWYG en 'uvL colour space') benadrukt de ingebouwde intelligentie : De echte kleuren nu extra gemakkelijk. De kaas van beide reclames lijkt erg op elkaar: een flinke brok met overvloedige gaten. Anders verwarren we misschien met een stuk zeep.

 
(1) 1993 - Klik en je gelooft je ogen niet. (2) 1992 - De echte kleuren nu extra gemakkelijk. (3) 1996 - Levensechte afdrukken met de foto-kit
 
  Correcte kleuren en  beeldkwaliteit is puur visueel. En toch, in reclames 1 en 2 worden ze verkocht via een olfactorisch ingestelde diersoort. Gelukkig gebruiken de andere schrijvers wél een oogjager.
De kleuren laser copier (nr 4, ik heb wat ingezoomd op de muis.) vormt een doorbraak in digitale kleuren technologie. Als we vergelijken met eerdere advertenties van hetzelfde merk (bijv. Olifant nr 7) merken we een duidelijke accentverschuiving. In 1982 was kopiëren en vergroten of verkleinen vernieuwend en geïllustreerd met klonen van hetzelfde dier (olifant, lieveheersbeestjes). In 1991 kon elke redelijke kopieermachine hetzelfde truukje. Hoog tijd voor een nieuwe klemtoon, nu op kleur en beeldkwaliteit.
 
(4) 1991 - Er is maar één uitweg (5) 199? - Kleur om van te snoepen !
 
  Hetzelfde merk hergebruikt  in 1996 (nr 3) hetzelfde idee voor zijn inkjet printer met foto-kit. Ook hier is het druk-resultaat van die aard dat de bekoring voor sommigen onweerstaanbaar kan zijn. Volg het spoor vanaf de graat en ontdek wie bezweken is.

  Het valt op  hoe vaak (goud)vissen betrouwbare kleur (nr 3, 5-9) moeten uitbeelden. En, behalve in reclame 6, wordt het dier daarbij altijd slachtoffer ! Kijk maar naar de kat in reclames 3, 5, 8 en 9 en naar de bek van de IJsvogel die nog net zichtbaar is in nr 7.

Kat en vogel vormen ook een sterk koppel. En toch heb ik nog geen voorbeeld gevonden. Ik vermoed dat copy-writers vogel en kat in een situatie als reclame 3 niet aandurven. Het risico op een verstoorde klant is wellicht te groot. Daarom spelen ze het veilig met een pest-soort en een koudbloedig, minder aaibaar dier.

 
(6) 1995 - echte kleurenproef op fotogravureniveau (7) 199? - oogverblindende kleuren
 
  Ons laatste voorbeeld  is interessant omdat we twee versies hebben, een Nederlandse en een Franse (nr 8 en 9). De Franse tekst is heel direct met Als een beeld realiteit wordt. en Laat uw foto's leven!. De Nederlandse versie maakt alleen onrechtstreeks allusie op de uitstekende kwaliteit: Niets verkoopt zo goed als een foto die het water je mond doet inlopen. (Heel toepasselijk als je naar de bokaal kijkt.) Vreemd detail: de afdrukbreedte valt tussen 60 en 220 cm in het Nederlands, maar tussen 61 en 200 cm in Frankrijk.
 
(8) 2003 - Displays die vanzelf verkopen. (9) 2003 - Foto wordt werkelijkheid.
 
  Copywriters maken een  klaar onderscheid tussen professionals en anderen. Een reclame voor de vakman valt altijd op door de aanwezigheid van een wit vel met een kleurenstrip. Zie nrs 5-7 en Goudvissen nr 12
 
Home / Dieren in de reclame / Correcte kleuren