Dieren in de reclame - Runderen
Runderen worden gebruikt voor de meest uiteenlopende producten en diensten: zuivel uiteraard, maar ook tijd­schrif­ten, computers, auto's, radio- en tv-zenders, telecom, inves­teringen en nog veel meer.

In een kwart van de gevallen wordt rundvee gebruikt omdat ze een essentieel ingrediënt of onderdeel van een product leveren. In ca. een derde van de gevallen wordt een koe gekozen wegens de habitat waar ze vroeger een groot deel van hun leven doorbrachten: een weide of ander grasland. Typische voorbeelden zijn een voetbaltijdschrift of een muziekfestival. In evenveel gevallen hebben we geen idee waarom er precies een koe is afgebeeld.

© 
publicatie: x.2024

Adverteerders rekenen op koeien
voor een verbazend wijde waaier aan produkten en diensten. Zuivel, of producten gemaakt van zuivel, zitten natuurlijk in de lijst. Maar ook meubels (zitbanken) die leder bevatten, of reistassen, maar voor kleding hebben we geen reclames gezien waar een koe in optreedt.

Vóór de opkomst van de bio-industrie zagen we koeien grazen in de wei en bijgevolg zien we dat producten die een (soms vergezochte) connectie met weide of ander grasland kunnen aantonen, ook wel eens een beroep doen op de hulp van dit goede dier. Voorbeelden zijn aardolieproducten voor landbouwkundig gebruik, maar ook een voetbaltijdschrift of een openluchtmuziekfestival.

Naast de producten waarvan we de relatie met vee kunnen begrijpen, zien we veel andere reclames waarin de redenering achter de keuze voor een koe niet zo eenvoudig te begrijpen is: financiële producten, radio- en tv-zenders, kranten, telecom- en computerproducten (printers en displays), auto's, etc.

Toch hebben we geprobeerd een zekere systematiek te ontdekken en zijn we erin geslaagd een aantal verschillende benaderingen (gebruikstypen) te onderscheiden.

(1) 2006 – Beestig zacht met melk. — chocolade
(2) 2007 – Botergoud zo van het land. — boter
(3) ???? – Nice to meat you — beef bar

 Gebruikstype   frequentie 
Koeien zijn een bron van zuivelproducten, vlees, leder en mest23%
Gedrag: koeien zijn nieuwsgierig en loeien; rood trekt stieren aan9%
Stieren staan ​​voor spanning, risico, stress of actie11%
Gebruikt wegens de naam van een product5%
Vee als element (of representatie) van het landschap32%
Vee als bron van vervuiling; bio-industrie7%
Uitdrukkingen met, of die verwijzen naar, koeien14%
Geen idee waarom; een poging om grappig te zijn?32%

Merk op dat in bijna de helft van de gevallen (48%) de koe werd gekozen vanwege haar gedrag, of omdat het een element levert, of de naam van het geadverteerde product. In ongeveer een derde van de gevallen werd een koe gekozen omdat het product of de dienst een connectie heeft met het landschap (grasland) waar vee vroeger een groot deel van hun tijd doorbracht, voordat de bio-industrie ontstond. In evenveel gevallen zien we geen duidelijke reden waarom vee werd gekozen, tenzij het was om op te vallen (?) of om grappig over te komen.

(4) 197? – Koeien grazen voor onze gezondheid. — zuivelproducten
(5) 1986 – Likeur met room

 Gebruikstype:  Koeien zijn een bron van zuivelproducten, vlees, leder en mest

Deze aanpak is doorgaans makkelijk
te begrijpen. We hebben een zachte melkchocolade (№ 1) en de zachtheid wordt nog eens extra benadrukt door de afbeelding van een kalf. Of moet dat misschien de hint geven dat de chocolade vooral aan te raden is voor kinderen? Boter komt rechtstreeks van de weide en is puur en natuurlijk (№ 2). Dat moet wel goed voor ons zijn. We herkennen dezelfde gedachte in № 4 waar koeien van noord naar zuid grazen voor onze gezondheid. We leren er ook: België [is een] land van melk en boter niet van honing. De likeur met room (№ 5) toont een landelijk tafereel met een kerk, veel groen en vrij rondlopende koeien die in de wei worden bezocht om handmatig door de boerin te worden gemolken. Het doet ons smelten van warme gevoelens vol nostalgie en met die fles kunnen we dat gevoel naar believen oproepen.

Net als bij wijnen zijn er ook vleesfijnproevers en die worden verwacht in de runderbar van № 3. De reclame somt verschillende rassen op en probeert zelfs een simpele taalgrap (in het Engels voor een Nederlandstalig publiek): Nice to meat you.

Producten uit leder houden het meestal eenvoudig. Ze tonen het product geflankeerd door een koe, en soms tonen ze alleen maar de koe (№s. 6, 7).

Maar soms is het wat ingewikkelder
, zoals in Reizen met bagage (№ 8). Feeling is een maandelijks lifestyle glossy magazine en deze advertentie is er één van een reeks met dezelfde persoon in verschillende situaties. Daarom heeft de bagage in kwestie misschien niets te maken met de afgebeelde leren koffers. Het kan gaan om intellectuele bagage die door het magazine wordt geleverd. De tekst onderaan de reclame luidt Take your pleasure seriously. Het is niet duidelijk of dit een verwijzing is naar een populaire slogan van de ontwerper Charles Eames. Waarom de koe, of de octopus in een ander geval, of deze slogan? Mij een raadsel.

(6) 1984 – Leder №1. — lederen sofa's
(7) 2002 – Ruim aanbod in lederen salons.
(8) 2010 – Reizen met bagage. — glossy magazine

 Gebruikstype:  Gedrag: koeien zijn nieuwsgierig en loeien; rood trekt stieren aan

Solden raak je nooit beuh!
(№ 9) is een reclame voor lederen meubels en we herkennen de directe aanpak van de voorbeelden №s 6 en 7. Maar de adverteerder trachts ons een glimlachje te ontlokken met een simpel klankenspelletje. Belgische koeien zeggen niet alleen Boe, maar heel vaak ook meuh en beuh.

De volgende voorbeelden (№s. 10–12) tonen koeien die ons nieuwsgierig en vragend aankijken. № 10 is gemakkelijk te volgen. De koeien zijn nieuwsgierig naar wat er gaande is in de wereld. En nu is er een nieuwe digitale versie van hun vertrouwde dagblad Trouw. Blijf ons ook trouw op je mobieltje

(9) 2016 – Solden word je nooit BEUH! — lederen meubels
(10) 2021 – Blijf TROUW — digitale krant

In de volgende advertenties staren de koeien ons met grote vragende ogen aan. Ook gefascineerd door uw regio? (11) is een vacature die op zoek is naar commercieel talent, meer specifiek een televerkoper voor jobadvertenties, en ook een commercieel vertegenwoordiger. De arme dieren vertegenwoordigen de kandidaat die gefascineerd is door de regio en we kunnen alleen maar hopen dat de baan wordt opgepakt door iemand die actiever dan de koeien met zijn, of haar, of hun fascinatie omgaat.

№ 12, Zit ik goed…?, is van een groep van grafische bedrijven die expertise in grafische commu­nicatie (websites, drukwerk, en ook ontwerp, afwerking, …) aanbieden. Ik snap niet wat die koeien hier doen. Het is misschien een tegenvoorbeeld: de consultant is duidelijk op de verkeer­de plek. Het is ook mogelijk dat de persoon die we hier zien geen consultant is, maar een poten­tiële klant van de adverteerder die de verkeerde persoon om advies vraagt. Maar in beide gevallen is het vreemd dat de koeien nieuwsgierig naar de lezer kijken. Ze zouden naar de verdwaalde persoon moeten staren, of het nu een consultant of een klant is!

(11) 2005 – Ook gefascineerd door je regio? — jobadvertentie televerkoper
(12) 2003 – Zit ik goed…? — communicatie consultancy

 Gebruikstype:  Vee als element (of representatie) van het landschap

Meuuhh…is een andere jobadvertentie
(№ 13) met een nog bochtiger pad naar de koe. Het bedrijf dat het hoogspanningsnet van het land beheert, staat in voor een vlekkeloze energievoorziening. Tot op de festivalwei. Dan volgt een promotietekst met de sterke punten van het bedrijf en wat het de kandidaten kan bieden. De tekst sluit af met Het gras zou bij Elia dus best wel eens groener kunnen zijn… Tja, daar kijkt zelfs Bella van op. De koe wordt hier duidelijk opgeroepen omdat ze in de wei woont, ons vaak nieuwsgierig aankijkt en natuurlijk om de advertentie een licht grappig tintje te geven.

Ons volgende voorbeeld (14) toont een directere, zelfs brutalere benadering: Je bent een kieken als je niet op de wei staat. Dat is dezelfde benadering als de vorige: festival, grasland, koe, en misschien ook de gedachte, zelfs (domme) koeien weten dat.

(13) 2005 – Meuuhh… — jobadvertentie energieleverancier
(14) 1997 – Je bent een kieken — festival

Altijd met voetbal in het hoofd
(№ 15) gaat over een tijdschrift over voetbal. We herkennen de ondertussen gekende gedachtegang: voetbal; wordt gespeeld op gras; grasland is, althans in vervlogen tijden, waar koeien leven; daarom wordt er een koe opgeroepen §. Maar de ontwerpers wilden meer. Het vlekkenpatroon van de koe is aangepast aan het onderwerp en omgekeerd is de begeleidende tekst verrijkt met verwijzingen naar het dier. Vrij amateuristisch, vind ik, tenzij de schrijvers het gevoel hadden dat ze zich aanpasten aan het niveau van hun doelgroep. Enkele steekwoorden: Stop met melken en vat het voetbalseizoen nu al bij de horens. … en ruik het zweet van de pittigste prijsbeesten. … wildste sporttijdschrift … lokken je al uit je stal.

(15) 2004 – Altijd met voetbal in het hoofd — voetbalmagazine
(16) 2004 – Morag is a GTi convertible — telewerken

Morag is a GTi convertible
(№ 16) kan zo'n reclame wel werken, vraag ik me af. We zien een koe in de wei met op haar flank een lange tekst in heel klein letterformaat, en onderaan, nauwelijks zichtbaar, een bedrijfslogo. Er is niets dat mij ertoe aanzet om — waar is mijn leesbril? — de tekst te ontcijferen. Het verhaal is nogal ingewikkeld. Morag is een koe ¥. Op een ochtend ontsnapt ze uit haar weiland en belandt op de snelweg. Ze veroorzaakt een file van 25 kilometer. Daarna volgt een staccato redenering over het onderwerp van de reclame: thuiswerken.
But that didn't matter to Mark. • He heard about it on the radio and decided not to go into work. • He didn't go into work because he can work from home. • He can work from home thanks to BT's flexible work solutions. • BT's flexible work solutions allow you to work from anywhere.
En dan terug naar het begin van het verhaal met Which is why Morag, can be a GTi convertible. gevolgd door het logo van het merk en de slogan In business, communication is everything. Is dit een voorbeeld van goede communicatie?

(17) 2008 – Rethinking renewable energy. — financieel advies
(18) 2023 – Melkkoeien verdienen zoveel beter.
(19) 2013 – Waarheid als een poe. — groene energie.

 Gebruikstype:  Vee als bron van vervuiling; bio-industrie

In Rethinking renewable energy
(№ 17) vertelt een investeringsmaatschappij ons dat zij het tot hun zaak hebben gemaakt om hernieuwbare energietechnologieën zoals zon en wind, en zelfs energie uit koeienmest, te begrijpen. Vandaar de koe en de titel Farms become power stations.

In Hoeveel hectaren van de planeet verbruikt u? (№ 20) worden mensen uitgenodigd om hun ecologische voetafdruk te berekenen en te leren hoe ze deze kunnen verkleinen. Gezien de impact van vleesproductie op de uitstoot van broeikasgassen, is de keuze voor een koe zeer toepasselijk.

(20) 2007 – Hoeveel hectaren verbruikt u? — ecologische voetafdruk
(21) 2002 – Nu is het mij te veel. — dagblad

 Gebruikstype:  Uitdrukkingen met, of die verwijzen naar, koeien

We hebben al een uitdrukking gezien
die verwijst naar koeien in № 13 (het gras is elders groener). We ontmoeten dezelfde uitdrukking № 21 waar een koe, de situatie beu, elders gaat grazen. Het is een gratis krant die in forenzentreinen wordt verspreid en die trots verkondigt hoeveel lezers er zijn. Mensen kijken niet meer naar buiten en de koe mist de aandacht. De tekst bij de afbeelding geeft de klaagzang van de koe weer — zoals altijd bij dit soort teksten wordt ik er ongemakkelijk van:
Beu! Adieu! Ik ben hier weg. … Het gras is misschien wel groener aan de andere kant van de heuvel. Ik ga in elk geval ook elders grazen. Ergens waar geen trein passeert. …
In 2024 hield de krant zelf op te bestaan, omdat iedereen aan zijn smartphone gekluisterd zat en de krant links liet liggen.

In de №s 18 en 19
zien we de vaak gebruikte uitdrukking Een waarheid als een koe. № 18 is een aanklacht om supermarktklanten bewust te maken van de uitbuiting en de bijzonder slechte leefomstandigheden van melkkoeien.
Je supermarkt betaalt een grote groep vrouwen te weinig. Het is een waarheid als een koe: je supermarkt houdt bewust de prijs van een pak melk laag, ten koste van hardwerkende dames … Dit prijsbeleid sloopt melkkoeien. Letterlijk. … en zo worden ze uitgemolken … Melkkoeien verdienen zoveel beter.
In dit geval zou het bijzonder vreemd geweest zijn om geen koe te gebruiken . Het tweede voorbeeld (19) is een ander verhaal. We herkennen weer de uitdrukking Een waarheid als een koe. Zowel het dier als de uitdrukking zijn gemanipuleerd. De afbeelding toont een compositie van een koe en een paard. In de uitdrukking is de eerste letter van de koe vervangen door de eerste letter van het paard: koe wordt dus poe. Dan volgt een lang verhaal over groene energie, die vaak eigenlijk grijs is, maar niet bij deze leverancier. Waarom deze poe-chimera is gekozen, is mij echter een raadsel.

(23) 2005 – Leven in Spanje is gevaarlijk genoeg — wisselkantoor.
(24) 2004 – Zie alles. Beleef alles — Flat screen TV.

 Gebruikstype:  Stieren staan ​​voor spanning, risico, stress of actie

Koeien zijn trage, lieve en zachtaardige
vrouwtjesdieren, dat is bekend. Maar hun mannelijke soortgenoten, dat is iets anders. Pas op voor hen. De valutamakelaar van № 23 raadt aan om in Spanje constant op je hoede te zijn voor loslopende stieren. De foto toont echter geen scène uit het dagelijkse leven van de gemiddelde Spanjaard, maar van de patroonheiligefeesten van Ampuero, een dorp in Cantabrië. Bij die gelegenheid zijn er races met jonge mannen die voor een kudde stieren uit rennen. Natuurlijk is het nog steeds een goed idee om professionele hulp te zoeken bij het investeren in het buitenland.

Voor intensere beleving van elke actie heeft u deze flat screen TV nodig (№ 24). We hebben reclames voor televisietoestellen en flatscreens van hetzelfde en andere merken uit de jaren negentig, en het lijkt erop dat de nadruk sindsdien is verschoven.

 Jaar  verkoopargument  dier 
1990, '91getrouwe kleuren, scherper beeld, veel meer contrast, schermmenumol
1999levendige kleuren, scherp, geen vervormingkleurrijke vis

In latere reclames, zoals deze hier (24), wordt er meer gesproken over ervaringen en minder over technische kenmerken. Misschien omdat de vooruitgang van de technologie het moeilijker maakt om je te onderscheiden van anderen. Het is duidelijk dat ze opwinding wilden overbrengen. Dit had ook met andere gevaarlijke en aanvallende dieren kunnen gebeuren (denk aan neushoorns of nijlpaarden).

(24) 2000 – Create adrenaline — kleurenprinter.
(25) 2007 – Haalt romantiek het van de hormonen? — TV show

Ik vind Create adrenaline (24)
verrassend. We zien een printer een vel papier uitspuwen met een foto van hetzelfde type gebeurtenis als in № 23, waarbij een stier het grootste deel van een hele spread in beslag neemt. Mijn eerste gedachte was dat de stier de snelheid en kracht van de printer vertegenwoordigde, maar dat veranderde toen ik de tekst las. Het gaat als volgt: Da's pas echt stressen. Geen ontsnapping. Ik sta er alleen voor met die briesende stier in m'n nek... Naar mijn mening zijn er twee mogelijke interpretaties. Het hangt ervan af wie er spreekt.

Stel dat het apparaat spreekt. In dat geval kan de stier die de printer achtervolgt alleen degene zijn die het printcommando geeft: de gebruiker, misschien jij als lezer en als potentiële eigenaar van het te kopen apparaat. Als we aannemen dat de operator van de printer spreekt, dan jaagt de stier eigenlijk die gebruiker op. De stier zou dus heel goed jouw baas kunnen zijn. Dat wil zeggen, degene die de aankoop moet goedkeuren. Mijn conclusie is dat jij, de toekomstige operator, en/of jouw baas als potentiële koper, vergeleken worden met een brullende stier. Hmm.

Haalt de romantiek het van de hormonen?
(25) is voor een TV show Boer zkt. vrouw. Ik geloof niet dat hier uitleg bij hoeft. Ik herken hier dezelfde subtiliteit als in een Duitse reclame voor een printer.

(26) 1996 – Sommigen zijn aangetrokken door rood. — auto.
Runderen zien kleur, behalve rood.
De rassen die vechtstieren produceren, zijn echter geselecteerd om de langere golflengtes (oranje, rood) van licht beter te onderscheiden dan andere rassen. Het kan niet worden uitgesloten dat hun reactie op een rode doek niet alleen afhangt van de beweging, maar ook van de kleur ervan ().

Daarom is kleur van de kleine auto in № 26 goed gekozen. Even terzijde: in ons hoofdstuk over het nijlpaard hebben we een andere reclame voor een kleine auto. Die is ook rood. Toeval?

In voorbeeld (26) zien we een scène waarin een jongeman, aangetrokken door de voor die tijd zeer complete uitrusting, voorzichtig probeert bij het voertuig te komen. Helaas vormt de stier, aangetrokken door de kleur, een formidabel obstakel. Maar dat houdt de jongeman niet tegen. De tekst vertelt hetzelfde verhaal en geeft een samenvatting van de standaarduitrusting van deze auto. Tekst en beeld ondersteunen elkaar en het is duidelijk dat ze een glimlach willen ontlokken aan de potentiële koper.

(27) 2015 – Huren in Veemarkt — vastgoed.
(28) 2009 – Tauro bier

 Gebruikstype:  Gebruikt wegens de naam van een product

Voorbeelden van dit type zijn duidelijk
en eenvoudig te begrijpen.
In № 27 staan ​​huizen te huur in een nieuwe wijk. De nieuwe wijk is gebouwd op de plek van de voormalige veemarkt. Vandaar de naam Veemarkt. Dit verklaart de koe. Na voltooiing was het project een van de meest duurzame wijken van het land. Met de kennis van wat we vandaag de dag weten over koeien en klimaatverandering, was een koe als boegbeeld misschien toch niet de beste keuze.

Jupiler Tauro (28) was een blond bier, geboren in 2008, met een alcohol percentage van 8.3%. Het was het eerste blonde bier van lage gisting met zo'n hoog alcohol gehalte van deze brouwerij. In 2012 werd de productie stop gezet en Tauro werd vervangen door Jupiler New Tauro met slechts 6.2% alochol. Jupiler's embleem was vanaf het begin een stier.

(29) 1991 – Voor een enorme minderheid. — TV station
(30) 1996 – Als u zaken wilt doen. — computers.
(31) 2001 – We leveren crèmekleurig Hello. — drukpapier.

 Gebruikstype:  Geen idee waarom; een poging om grappig te zijn?

Voor een enorme minderheid
№ 29 toont een lange rij koeien. Eén koe kijkt van ons weg, al de andere kijken ons aan. Wie is nu die minderheid? De koe die ons haar achterste toont? Maar dat is toch geen immense minderheid (zelfs niet als het om de grootte van het dier gaat)? Wat met de rest van de koeien? Zij zijn in de meerderheid. En waarom koeien? Voor een nationale TV-zender.

Reclame № 33 Er veranderde iets in de lucht was gepubliceerd in 1996 in een krant van Ushuaia. Het is voor een radiozender, mogelijk gelieerd met die krant. Maar waarom is de luisteraar (let op de hoofdtelefoon) een koe?

(32) 1993 – Voor impact, breek de regels — drukpapier.
(33) 1996 Er is iets veranderd in de lucht – radio station

Drukpapier is een product
dat geassocieerd wordt met een opmerkelijk groot aantal diersoorten. Om er een paar te noemen: Bij, Kikker, Goudvis, Nijlpaard, Paard, Mol, Pinguin, Stekelvarken, Pad, en meer. Vandaag kunnen we vee toevoegen aan de lijst.

Met ingang van vandaag leveren wij crèmekleurig Hello., zegt de koe op het pallet (31), vandaag besteld, morgenochtend prompt geleverd. Waarom een koe? Kan het zijn wegens: crèmekleurig – roomkleurig – room – melk – koe?

Reclame №32 is is zelfs nog meer raadselachtig. Hier komt de tekst:

Wie impact wil • moet regels breken • op &eactue;én na
Kies voor het papier dat het beste uit reclame haalt.
Waarom dit dier? Voor de impact? Waarom het sieraad in de neus?

En we gaan door met juwelen
in № 34 waar we een kostbare ring zien aan de hand van een melkmeid. De slogan van het merk is made to wear all the time. Maar waarom zou deze situatie, een persoon die een koe melkt, gekozen zijn? Waarom niet iets eigentijdser? Of is het de bedoeling om te verwijzen naar duurzaamheid en de warmte van de goede oude tijd?

(34) 2004 – Made to wear all the time. — juwelen.
(35) 2006 – Geld sparen voor uw dromen — spaarservice
(36) 2008 – Alles doen om niet te bezwijken — auto
 

№ 35 voor een spaarservice
is mij ook een raadsel. We zien een meisje in kleuren die (opzettelijk?) sterk lijken op het gamma dat gewoonlijk wordt gebruikt door de melkchocolade in № 1. Ze torst ​​een koe! De tekst onder de scène luidt: Wilt u uw dromen realiseren? En er geld voor opzijzetten? Dat kan gemakkelijk …

Droomt de jonge dame ervan om ooit een koe op haar schouder te kunnen dragen? Zal sparen dat mogelijk maken? • Staat de koe misschien symbool voor een obstakel om een andere droom te verwezenlijken en zien we haar het obstakel overwinnen dankzij haar spaargeld? • Wil ze een koe kopen om melk te drinken — en om melkchocolade te maken; in dit geval is de keuze van de kleuren misschien geen toeval. Wie zal het zeggen?

In № 36 is het automerk van № 26
opnieuw aan de gang met vee: Je zou alles doen om niet te bezwijken…. Dus waar in № 26 de jongeman bereid is om grote risico's te nemen om de gewenste auto te krijgen, wil deze ouderwetse boer (let op de hark) de auto helemaal niet. Tja … Waarom niet iets met een struisvogel? Of weer een stier? Een leeuw misschien?

 De som van de frequenties is meer dan 100%, aangezien sommige reclames tegelijkertijd onder verschillende rubrieken kunnen worden geplaatst.
 Stop met melken betekent hou op met klagen, met onzin te verkopen.
¥ Ik vraag me af of de naam bewust is gekozen om dezelfde te zijn als die van de koe Morag die receptioniste was in de populaire Britse kinderserie Fully Booked. Dat dier was echter een Schotse Hooglander. Dat is duidelijk niet het geval met de Morag in deze advertentie.
§ Merk op dat deze manier van redeneren niet noodzakelijkerwijs uitkomt op een koe. Voor de streamingdienst met de belofte Voetbal zoals u het nog nooit zag eindigt de lijn op een mol.
 In de inleiding van deze serie schreef ik Advertenties waar de dieren zelf direct betrokkene zijn, zijn niet opgenomen.. Ik maak echter graag een uitzondering. Meestal nemen schrijvers immers een uitdrukking en kiezen er dan een dier bij, maar in dit geval is het andersom: de uitdrukking werd gekozen om bij het dier te passen.
 Riol, J.A. et al. — 1989 — Colour Perception in Fighting Cattle. Applied Animal Behaviour Science, 23: 199-206