Dieren in de reclame – Varkens
In veel Europese streken leven er meer varkens dan mensen. Zwijnen zijn veel talrijker dan de meeste andere soorten op deze pagina's en toch worden ze nauwelijks in de reclame gebruikt. We vinden onevenredig veel exoten en slechts zelden onze rozige levensgenieter.

Verwacht niet dat je hier wat bij zal leren. De teksten blij­ven laag bij de grond met simpele (zelfs ordinaire) allusies. Erg vermakelijk dat het varken daarbij dan vaak staat voor kwaliteit! Onrechtstreeks weliswaar, maar toch duidelijk.

© 
eerste publicatie: vi.2002, gewijzigd v.2020

(1) 1993 – Parels voor de zwijnen?
(2) 1997 – Beeldspraak; echte kwaliteit vinden, is soms heel moeilijk
(3) 199? – Soms zou je in Berlijn wel een ietsje sneller willen joggen.

We vliegen er
in met een flinke greep fijne Duitse humor —Geen varken kan deze hoge druk uithouden— voor een laserprinter (1). Met veel woordspelingen legt de schrijver ons uit hoe dit merk staat voor hoge kwaliteit in drukwerk (hochleistungsdruck). Hoe vele andere fabrikanten hun printer (Drucker) met veel tamtam (mit viel Schwein) op de markt gooien. Hoe zij zelf je de stress (Druck) besparen om de beste printer te vinden. Hoe je het beste alleen kunt vinden met een prima neus. Dit laatste is wellicht al een allusie op de truffelradar van het varken.

Ons tweede voorbeeld
gaat ook over computers (2) en bewandelt ook het varken – truffel – kwaliteit pad. Echte kwaliteit vinden is vaak moeilijk. Maar soms juist heel simpel ! is pas het begin van een bladzijde lange les over truffels. De uitleg eindigt waar ze begint; bij een open deur. Merk op hoe het dier en zijn mogelijkheden er eigenlijk niet toe doen. Het varken wijst alleen maar de weg naar het truffel–kwaliteit duo. Dit is dezelfde taktiek als bij de Goudvis waar de vis alleen maar een excuus is om de bokaal ter tafel te brengen.

Advertentie (4) volgt precies dezelfde gedachtengang. Hij gaat op zoek naar de truffels, wij naar de wijn. We herkennen de kwaliteitsdreun : varken wijst naar truffel wijst naar kwaliteit. Maar hoe zit het nu met de wijnreclame (5) not only with fish? Met de kwaliteit zal wel niets mis zijn, maar wijst het zwijn naar de wijn? Ik denk het niet. Het beest dient alleen als blikvanger en elke andere op het land levende vleesproducent zou de job even goed doen.

(4) 1987 – Hij gaat op zoek naar truffels
(5) 2003 – Witte wijn niet alleen met vis.

Eén derde van
Duitslands jonge dynamische hoofdstad bestaat uit bossen, weiden, meren. (3). Je weet nooit wat er daar uit opduikt. Het kan wel een everzwijn zijn. Het spreekt voor zich dat je dan wel eens een zetje erbij geeft. Het everzwijn staat hier voor een groene omgeving met een vleugje verrassing, avontuur, dynamisme. We leren wel niets over het dier, maar ik vind het toch geen slechte aanpak.

We zien een
min of meer gelijke aanpak in de Files, welke files? reclame (11). Onze Sus scrofa staat voor de groene wildernis van de Ardennen in België. De snelweg is net hersteld en files zijn iets uit het verleden. Langs die zelfde weg staan borden met een digitaal everzwijn met onderschrift het vuur van de vooruitgang. Tweemaal raak is dat : het everzwijn symboliseert de groene omgeving en ook het dynamische, economische klimaat.

Het wilde zwijn
van nr. 6 kon eigenlijk om het even wat zijn dat niet past in de stad. Het beeld is vol vreemde dingen onopgemerkt door de lezer achter zijn krant. Het verhaal is dat de krant binnenkort uit komt in een kleiner tabloid formaat waardoor de lezer ook om zich heen kan kijken. De verandering dient dus niet om het leesplezier van de krant te verhogen, maar wel opdat de klant ook aandacht zou kunnen schenken aan de omgeving. Dat begrijp ik niet.

(6) 2004 – Je ziet meer met een kleinere krant.
(7) 2002 – Uw spaargeld kan het nog ver brengen.
(8) 2005 – Uw spaargeld heeft ambitie.

Onderschat nooit uw
spaarvarkentje zegt de bank van advertentie (6) en bezorg uw geld een rooskleurige toekomst. De ontwerper van (9) voegde zelfs een gleufje toe op de rug. Hier geen allusie op kwaliteit, maar een verwijzing naar de vroegere gewoonte om een varkentje te kweken als bron voor energierijk voedsel. Opmerkelijk hoe dergelijk symbool blijft bestaan in een vetvrije en kalorie arme wereld. Weinige jaren later komt een andere bank met een serie gebaseerd op (bijna) hetzelfde idee (8, 10).

(9) 1995 – Koop en spaar.
(10) 2006 – Uw spaargeld heeft ambitie.

Built to be
respected (12) is een van de betere werkjes met varkens. Drie wrattenzwijnen volgen een wagen, duidelijk de leider, en hun typische gedrag (staart omhoog) is getoond. De keuze voor die soort betekent avontuur: wellicht het belangrijkste gevoel bij 4×4 wagens. Het licht in de scene is ook heel bijzonder. De top is heel helder en verschillende lichtstralen komen goedkeurend neerschijnen over het tafereel. Mooi gedaan. Stukken beter dan in de jaren 1990 toen min of meer hetzelfde idee werd geprobeerd op olifanten (10).

(11) 2005 – Files, welke files?
(12) 2001 – Built to be respected