Molens in Alto Aragón - harinero

Castillazuelo

Castillazuelo ligt in de vallei van de Río Vero nabij Barbastro. Vanuit Barbastro neem je de weg naar Adahuesca en Alquézar. Voor je Castillazuelo bereikt, neem je de splitsing naar Salas Bajas en Naval. Een ietsje verder vind je links een zandweg die in de vallei afdaalt. Zet de wagen opzij en wandel dat pad af in de richting van een groepje hoge bomen die de molen verbergen. De molen krijgt water van de Río Vero.
Dit bezoek is tevens een mooie gelegenheid om wijn te gaan proeven.

Illustraties: 30.X.2002

(1) Molino San Marco
De molen (ook gekend als Molino San Marco) is maar een deel van een groot gebouw met twee ingangen. De foto toont het woongedeelte. Langs de voordeur kom je in een monumentale gang die naar de eigenlijke molen aan de andere kant leidt. Je gaat de boog door en je komt in de werkplaats. Het plafond is gedeeltelijk ingevallen. Helaas precies boven de apparatuur van de molen.

Twee paar stenen zijn gemonteerd op een houten kast die de turbines en tandwielen herbergt. Elk paar stenen droeg een achtkantige guardapolvo. In beide korte zijden van de kast geven deurtjes toegang tot het binnenwerk. Op de voorkant zit een wiel om de machinerie te besturen.

Speur wat rond en je vindt de gebruikelijke spullen zoals tolva, farinal, buil-trommel en graanzifter.

(2)
(3)

(4)
(5) graanzifter

(6) buil machine with farinal
(7) detail van de graanzifter
Het water komt uit de Río Vero. Het wordt opge­vangen verschillende kilometers en twee dorpen stroomopwaarts in de buurt van Panzano. Het kanaal voert eerst water naar de andere molen van Castillazuelo (Molino Tricas) en loopt dan verder door naar San Marco. (Meer over dat kanaal in Pallaruelo.)
Achteraan vinden we twee lege cárcavos en een grote deur die direct uitgeeft in de werkplaats. Midden boven de deur hangt een plaatje (9) met de tekst Commercial Union. Dat is een Britse verzeke­ringsmaatschappij gesticht in 1861. In het centrum staat een draak te midden van de vlammen.

(8)
(9) Commercial Union

(10)
(11)

Vorige stopharinero trailVolgende stop
Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Castillazuelo
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: