Watermolens in Altoaragón

door Bernardo Molinero
 

Inleiding

Vraag de meeste mensen die ik ken naar een molen en ze komen direct met zo'n reusachtige wentelwiek: synoniem voor toeristisch Nederland. Anderen zullen misschien de slanke vijanden van Don Quijote vermelden. Probeer water-molen en de Mississippi-stomers naderen al aan de horizon.

Het lijkt wel of molens niet anders kúnnen dan opvallen in het landschap.

 Inhoud:

 Inleiding

 Leer hoe een molen werkt.

 Bezoek de molens; catalogus

 Litteratuur en web-links

 

 E-mail naar

 

Molens in Altoaragón vallen niet op

Enkele molens waren groot en bevatten verschillende productie-eenheden (Almazorre). De meeste waren echter eenvoudige constructies met soms slechts één enkele ruimte waar alles gebeurde (Sarsa da Surta).

Er zijn geen windmolens; zoek dus niet naar wieken. Vergeet het vertrouwde vertikale wiel. De eerste watermolen die ik in 1989 bezocht was tevens de enige met de bekende externe aandrijving. (Lacort)

De kerststal in Boltaña toont een windmolen!
Almazorre (1994)
Alle andere watermolens hebben een horizontaal wiel, verborgen in een ruimte onder het molengebouw. Ze produceerden meel, of in modernere tijden, electriciteit. De meeste olie-molens werden door spierkracht bewogen. Er is dus geen waterrad.

De Vooruitgang kwam en was de molens niet gunstig gezind. Betere wegen maakten het mogelijk om brood uit de stad de bergen in te voeren. De industriële productie van bloem en olijfolie maakte het voortbestaan van de kleine dorpsmolens onmogelijk.

Rodete in Alquezar (1994)
 
Voorbereiding is alles.
Lees Pallaruelo. Bestudeer oude en nieuwe kaarten. Ter plaatse vind je overal nog kaarten die gebaseerd zijn op terreingegevens van twintig jaar terug. Zoek naar verlaten dorpen. Er ligt dikwijls een molen in een vallei vlakbij.

Informeer je over oude gebruiken en gereedschappen: bezoek de musea van Sabiñánigo, Castillazuelo en Ainsa.

Oefen in snoeiwerken: je krijgt te maken met dichte en doornige vegetaties. Liever geen schrammen? De exploratie van deze pagina's is het ideale alternatief om een belangrijk aspect van Aragóns recent verleden te leren kennen.

Sommige trachtten te overleven met betere molenstenen. Andere startten de productie van veevoer. Nog andere genereerden elektriciteit. Het was allemaal nutteloos: geen enkele slaagde erin te overleven.

De meeste zijn sindsdien door iedereen vergeten. Vele zijn volledig vervallen. En toch blijven ze aantrekken, want ze liggen vaak op de mooiste plekjes: in het groen en bij de rivier.

Er zijn gelukkig geen zorgvuldig geplande avontuurlijke excursies naar de oude molens. Het is niet gemakkelijk om de eenvoudige constructies nu nog in het landschap terug te vinden. Een beetje de Gerlache bloed helpt.

 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Path: Home / Molens in Altoaragón: inleiding