Molens in Alto Aragón

door Bernardo Molinero

Inleiding

Vraag de meeste mensen die ik ken naar een molen en ze komen direct met zo'n reusachtige wentelwiek: synoniem voor toeristisch Nederland. Anderen zullen misschien de slanke vijanden van Don Quijote vermelden. Probeer water-molen en de Mississippi-stomers naderen al aan de horizon.

Het lijkt wel of molens niet anders kúnnen dan opvallen in het landschap.

Inhoud:

Inleiding

Leer hoe een molen werkt.

Bezoek de molens; catalogus

Literatuur en websites

E-mail naar

Sarvisé (1996)

Molens in Altoaragón vallen niet op

Enkele molens waren groot en bevatten verschil­lende productie-eenheden (bv. Caldearenas, Sarvisé). De meeste waren echter eenvoudige constructies met soms slechts één enkele ruimte waar alles gebeurde (bv. Ainielle, Lacabezonada).

Er zijn geen windmolens (); zoek dus niet naar wie­ken. Vergeet het vertrouwde vertikale wiel. De eerste watermolen die ik in 1989 bezocht was tevens de enige met zo'n externe aandrijving. (Lacort)

Alquezar (1994)
Alle andere watermolens hebben een horizontaal wiel, verborgen in een ruimte onder het gebouw. Ze produceerden meel, of in modernere tijden, electri­citeit. De meeste olie-molens werden door spier­kracht bewogen. Er is dus geen waterrad.

De Vooruitgang kwam en was de molens niet gunstig gezind. Betere wegen maakten het mogelijk om brood uit de stad de bergen in te voeren. De industriële productie van bloem en olijfolie maakte het voortbestaan van de kleine dorpsmolens onmogelijk.

Voorbereiding is alles.
Lees Pallaruelo. Bestudeer oude en nieuwe kaarten. Oude kaarten van de jaren 1930 en 1950 zijn ter beschikking on-line. Zoek naar verlaten dorpen. Er ligt dikwijls een molen in een vallei vlakbij.

Informeer je over oude gebruiken en gereedschap­pen: bezoek de musea van Sabiñánigo, Castilla­zuelo en Ainsa.

Oefen in snoeiwerken: je krijgt te maken met dichte en doornige vegetaties. Liever geen schrammen? De exploratie van deze pagina's is het ideale alternatief om een belangrijk aspect van Aragóns recent verleden te leren kennen.

Sommige molens trachtten te overleven met betere stenen. Andere startten de productie van veevoer. Nog andere genereerden elektriciteit. Het was allemaal nutteloos: geen enkele slaagde erin te overleven.

De meeste zijn sindsdien door iedereen vergeten. Vele zijn volledig vervallen. En toch blijven ze aan­trekken, want ze liggen vaak op de mooiste plekjes: in het groen en bij de rivier.

Er zijn gelukkig geen zorgvuldig geplande avon­tuur­lijke excursies naar de oude molens. Het is niet gemakkelijk om de eenvoudige constructies nu nog in het landschap terug te vinden. Een beetje de Gerlache bloed helpt.

De Kerst stal in Boltaña vertoonde vroeger een windmolen. Dat was vooraleer het een uitgebreide en computergestuurde constructie werd.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: