Molens in Altoaragón - batán

Lacort

Lacort en zeker zijn batán (vollemolen), is de meest gerefereerde ruïne van Aragón. De schamele resten zijn zichtbaar als je vanuit de graanmolen kijkt in de richting van de hangbrug. We bezochten de site voor het eerst in 1989. Ten tijde van ons tweede bezoek in januari 1998 was alle apparatuur verdwenen. Alles was overgebracht naar Fiscal. In december 2001 was de molen heropgebouwd in een gebouwtje naast de brug over de Río Ara.

Illustraties: december 1989, december 2001

Verschillende auteurs wijdden verschillende pagina's aan de batán van Lacort: Pallaruelo, Wilmes, Acín en andere (als Krüger). Ik denk niet dat ik vermelde auteurs kan verbeteren. Daarom stel ik voor dat je de litteratuur er op na leest (ten minste Acín Fanlo gepubliceerd in december 1998) en daarna een gedenktocht doet naar de molen.
Fiscal ligt langs de hoofdweg tussen Broto en L'Ainsa. Kruis de brug over de Río Ara en je vindt de reconstructie aan je rechterkant. Links vecht de oude bloem-molen en electriciteitscentrale van Fiscal tegen het verval.

  Vele stukken van de batán op de originele plaats in Lacort waren al reddeloos verloren ten tijde van hun recuperatie. Verschillende delen in het openlucht museum zijn dus noodgedwongen replica's, maar beide foto's bewijzen dat originelen werden gebruikt waar mogelijk. Kijk bijvoorbeeld naar de hamers en de littekens op de balken.

Een klein paneel op één van de muren verklaart de werking van de apparatuur. Hou je Spaanse woordenboek bij de hand.

in situ december 1989 in Fiscal december 2001

wiel in situ december 1989 replica in Fiscal december 2001

Vind een foto van de batán in de jaren 1950 in
La Solana - Vida cotidiana en un valle altoaragonés
door Carlos Baselga Abril - 1999 - ISBN 84-605-8764-9
De foto is op pagina 40.
Bezoek de bloemmolen annex krachtcentrale van Fiscal.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Lacort
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Litteratuur en websites
© en e-mail: