Molens in Alto Aragón - aceitero

Castillazuelo

Castillazuelo ligt in de vallei van de Río Vero vlak bij Barbastro. Beide plaatsen staan op elke kaart. Vanuit Barbastro de weg nemen naar Adahuesca en Alquézar. Na enkele minuten bereikt je Castillazuelo. De apparatuur staat tentoon gesteld vlak bij het centrum van het dorp in de Calle Estadilla.

Foto's: 30.X.2002, 01.III.2019

(1) De opstelling met de oliepomp en hydraulische pers — 2002.

(2) Mengmachine; hydraulische pers met wagentje; oliepomp.

(3) Oliepomp voor de hydraulische pers.
De uitrusting die we hier zien, doet onmiddellijk denken aan de torno van Buera (). In die molen kan men een inrichting zien met dezelfde appara­tuur van hetzelfde merk. Het grote verschil is dat in Buera alles aangedreven werd door één enkele motor en een systeem van linten, terwijl hier, in Castillazuelo, de oliepomp en de menger (batidora) elk hun eigen electromotor (3,7) hebben.

Tegen het einde van de 19de eeuw stichtte een zekere Francisco Baró de Talleres de Baró. Later werd de firma geleid door diens zoon die ook Francisco heette. Deze laatste stierf in 1947 (10).

Het lijkt er op dat de zoon van deze laatste Francisco ook een Francisco, of Paco, was (). Het is niet duidelijk wie dan wel de José Baró is op het plaatje (5) van de oliepomp.

Sommige stukken van een oudere generatie staan er ook tussen: een bodemplaat van een pers (8) en een oude kantsteen (9).

Bij ons bezoek in 2019 gaf de opstelling een ver­waarloosde indruk en was overgroeid met klimop en hoog onkruid. Sommige toestellen waren be­schadigd en andere werden gebruikt als afval­emmer voor lege blikjes en plastiek flessen.

(4) Plaatje aan de kop van de pers.
(5) Plaatje aan de voet van de oliepomp.

(6) De olijfbreker (torno).
(7) Mengmachine (batidora).

(8, 9) Resten van een vorige generatie: bodemplaat van een pers en rollersteen.

(10) Doodsbericht
La Vanguardia Española 12.X.1947.

 

We hebben Talleres de Baró ook gezien in Angüés.
Ana Espuny Rodríguez — 2010 — Evolución de las Almazaras. Cuadernos de los Amigos de los Museos de Osuna, N° 12; pag. 18-24.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Castillazuelo - aceitero
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: