Molens in Altoaragón - harinero

Cortillas

Cortillas ligt in de Sobrepuerto. De molen, Molino Cosme genoemd, staat op elke kaart, maar niet altijd op de juiste plaats. De correcte plaats is waar de Barranco de la Valle samenloopt met de Barranco Cillas. Uit Fiscal via Bergua kom je er het gemakkelijkst. Je kan wandelen van Fiscal tot Bergua, maar je wint anderhalf uur als je de bosweg op rijdt tot aan het einde bij Bergua. Parkeer de wagen en loop dan het spoor af naar Sasa. In Sasa ga je westwaarts de vallei in, min of meer evenwijdig met een rij pylonen. Je vindt er een pad dat afdaalt in de B. de la Valle. Blijf het pad volgen. Je kruist een eerste brug (boomstammen) en wat later een tweede (gewoon door het water is wellicht veiliger) waarna het pad omhoog leidt. Blijf westwaarts lopen. Het pad daalt weer naar het water. Kijk nu uit voor de molen. Als je hem mist, vind je hem ook eenvoudig vanaf de samenvloeiing.

Foto's: 27.X.2002

Sasa Weiland van Sasa met opslag

Het is een lange wandeling met mooie vergezichten. Lastig, maar elke zweetdruppel waard. Zeker als je van de gelegenheid gebruik maakt om Sasa zelf te bezoeken met het mooie Casa Escartín. Merk ook op hoe elk huis zijn eigen put had voor regenwater. Op het plateau is er immers geen water. De gele streep geeft de plaats van de molen aan. De Sobrepuerto begint op de heuvels in de achtergrond. Cillas en Cortillas liggen aan de andere kant, onzichtbaar uit Sasa.

Ingangsdeur De werkvloer

De molen is muy ruinoso en valt niet op tussen de bomen. In betere dagen moet dat anders geweest zijn. Het dak is ingestort, maar de cabra heeft de slag weerstaan en zo is het interestantste deel van de molen bewaard gebleven. Er was een enkel stenenpaar onder de ronde guardapolvo. De kraan is blauw geschilderd (net als in Gabardilla). De tolva, een houten trapleertje en wat andere spullen liggen in de ruimte verspreid.

Guardapolvo met molensteen Molensteen uit La Ferté
De arbol (de vertikale as onder de stenen) draagt tandwielen om een contraptie onzichtbaar onder het puin aan te drijven. Het was wellicht een torno die gebruikt werd om bloem in fracties van de zemelen te scheiden. We hebben elders gelijkaardige dingen gezien (bijv. Villalangua, Gistain) De piedra de moler is gemerkt Fabrication * La Ferté. Het is een moderne molensteen uit La Ferté sous Jouarre niet ver van Parijs. De stenen zijn waarschijnlijk met ezels aangesleept vanuit Fiscal. Bedenk eens wat een inspanning dat moet gekost hebben.
Lees onze pagina over La Ferté sous Jouarre.

Barranco de la Valle Aanvoerkanaal saetín

Er was geen reservoir. Een vrij breed kanaal bracht het water van het opvangpunt naar de saetín. De molen kon alleen werken als de rivier voldoende water voerde. De cárcavo is wijd open en nog in goede staat. De klep om de waterstroom over het wiel te regelen is stuk.

Afvoer Wiel in cárcavo

Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Path: Home / Altoaragón: oude molens