Molens in Altoaragón - harinero

Espés bajo

Espés bajo is tegenwoordig gemakkelijk te bereiken vanaf de hoofdweg tussen Castejón de Sos en Pont de Suert. Vanuit Castejón moet je eerst de Collado de Fades (bijna 1500 m) overwinnen en dan uitkijken voor de afslag naar Abella en Espés. Het dorp van Espés bajo niet inrijden. Neem de weg die in de vallei leidt. Op een bepaald punt kruist de GR die weg. Volg de merktekens naar het westen en je bereikt weldra de molen. In het waarschijnlijke geval dat je de GR mist, kan je naar beneden rijden tot waar de smalle we de rivier kruist. Loop nu tegen de stroom langs het water en je ziet spoedig de molen. De molen kreeg water uit de Barranco de Espés.

Foto's: 16.VIII.2007

 
We onderscheiden drie verschillende delen. Links is de centrale die verder vooruit steekt. Dit onderdeel is lager dan de graanmolen in het midden. Het rechtse deel met het golfplaten dak is tegenwoordig wellicht een schuilplaats voor vee.

Langs de trapjes in het midden kom je eerst onder het afdak waar je de deur naar de graanmolen aan zult treffen (11). Het is een stevige deur geflankeerd door stukken molensteen. In de wanden zul je nog meer gerecycleerde stenen vinden (12).

(10) Molen vanaf de rivier - voorgevel
 
(11) Ingang van de molen (12) Hergebruik van molenstenen (13) binnen in de harinero
 
De deur is stevig op slot, maar er is een opening bovenaan. Die, samen met de vensters, maakt het toch mogelijk om een goed beeld te krijgen van wat overblijft van vroeger.
Er is een maaleenheid in zeer goede staat. Al het essentiële is er nog: een tolva, de guardopolvo; de grua met cabra en een farinal (13-15; zie Werking van de molen).
Het geheel rust op een verhoogde bank (13) om zo voldoende ruimte te maken voor de tandwielen aangedreven door de turbine (16). Maar dat was misschien niet de enige manier om de stenen aan te drijven.
 
(14) (15)
 
(16) (17)
 
Er is een opening in de muur (18) waardoor een kam- en een riemwiel zichtbaar zijn. Aan de buitenkant liggen nog verschillende onderdelen verspreid tussen balken en pannen (17). Ik vermoed dat dit een machinekamer was en dat de molen in zijn laatste jaren met een dieselmotor werd aangedreven.
(18)
 
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Pad: Home / Altoaragón: oude watermolens