Molens in Alto Aragón — harinero

Gabardilla

Gabardilla, op de Río Ena, bereik je na een gemakkelijke wandeling van de weg tussen L'Ainsa en Arcusa. Het startpunt vinden is het moeilijkste. Wees klaar om verschillende keren door het riviertje te waden.

Alle illustraties: 14.V.1996; follow-up bezoek 05.XI.1998

cabra en tolva
Lang voor je de molen in zicht krijgt, vind je het kanaal al aan je linkerzijde. De inlaat kon ik echter niet vinden.

Uiteindelijk loopt het kanaal uit in een goed bewaarde molenvijver (embalse) met overloop in de linkse wand.

carcavo's

Als je aankomt, lijkt de molen in prima conditie. Die indruk verandert snel als je naar de andere kant doorloopt. De molen is half ingestort en de Río Ena staat klaar om de rest weg te eten.
Dit was wellicht een belangrijke molen. Er zijn twee ruime cárcavos. In de rechtse ligt nog een ijzeren wiel (rodete).
De molen moet echter vrij snel door zijn water heen geraakt zijn, want de molenvijver is niet bijzonder groot, en de Ena niet erg waterrijk.

cabra en tolva
cárcavo met rodete
Let er op dat de kraan (grua) in Aragonees blauw is geschilderd. dat zou de vliegen weg houden. De trechter (tolva) had dezelfde kleur en sneuvelde samen met het dak.

Toen we de site in November 1998 nog eens bezochten was er een man aan het werk. Het was de man van de kleindochter van de laatste molenaar. Hij was met pensioen en had nu de tijd en de bedoeling om de molen te redden.
Belangrijk: hij had de plaats al versterkt. Grote rotsblokken verhinderden dat de Río Ena nog meer van de molen kon mee sleuren. Er is nog volop af te werken, maar ik durf hopen dat het volgende bezoek ons aangenaam zal verrassen.

Path: Home / Alto Aragón: oude watermolens / Gabardilla
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens
Literatuur en websites
© en e-mail: