Molens in Alto Aragón - molino harinero

Sarvisé

Sarvisé ligt dicht bij Broto en het National Park van Ordesa. Vanuit Broto de hoofdweg nemen naar L'Ainsa. Na enkele kilometer bereik je al Sarvisé. Let ook even op de piknik­plaats rechts van de weg aan de ingang van het dorp. Vanaf het dorpsplein steek je de weg over en loopt naar het westen naar de rivier toe. Even later vind je de molen aan de rechter kant.
De molen tapt zijn water uit de Río Ara.

(1) De molen in 1996.
(12) Ingang.

De molino van Sarvisé (1) was een combinatie van graanmolen, centrale en bakkerij. De ingang (12) kijkt naar het zuiden en opent direct in de ruimte van de korenmolen.
Er waren twee maalstoelen; boven elke cárcavo één. De stenen dichtst bij de camera werden wel­licht eerder op rust gesteld: ze missen het wiel (8). Het tweede koppel was nog gebruiksklaar bij ons eerste bezoek in 1996.

(13) De werkvloer in 1996.
(14) en in 2008

Later heeft iemand het goede stel ontmanteld. Men slaagde er ook in om een extra stofvang op te dui­ken voor de stenen op rust. Een van de muren draagt een tekening (15) van een calvarie met de woorden Arriva España (Spanje boven) en een vaag zichtbaar V Franco.
De bakkerij is een apart gebouwtje naast de eigenlijke molen. De ruimte is leeg op de oven na; deze domineert de westelijke muur (16). In de Molen van Centenera kan je een andere oven zien.

(15) muurschildering met Arriva España
(16) De bakkerij

(17, 18) Enkele stenen vonden een tweede leven als piknik-tafel op de site langs de hoofdweg.

 


Meer over deze molen en de molenaars in:
Founaud, Pablo — 2022 — El molino de Sarvisé: los últimos molineros (1957–1970)
El Gurrión 166, ii.2022, p 4–7.


Vorige stop - harinero pad - Volgende stop
Path: Home / Alto Aragón: oude watermolens / Sarvisé
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: