Molens in Alto Aragón - harinero, aceitero, central eléctrica

Centenera

Centenera bereik je gemakkelijk vanuit Graus. Verlaat Graus naar het noorden naar Campo toe en Castejón de Sos. Rechts af naar La Puebla de Fantova. Eens daar, niet het dorp in, maar rechtdoor naar Centenera en Abenozas. De constructie ligt naast de weg net voor je de Barranco de la Ribera (of de Pinares) kruist. Ons recentste bezoek was op uitnodiging van de eigenaars. De weelderige plantengroei hadden ze onder­tussen verwijderd, waardoor het voor ons heel wat gemakkelijker was dan in 1998.

Pictures: i.1998, 08.iii.2004

(27) Gemotoriseerde bakkerstrog.
(31) Bank met isolatoren.

(32) Dieselmotor.

(33) Plaatje op de alternator.
De deur achter de trog (27) leidt naar een kleine ruimte met schakelaars en isolatoren (31) van de centrale. Enkele smalle treden voeren omlaag naar het niveau waar de generator (34) stond. Er was ook een dieselmotor (32) die weg genomen werd tus­sen 1998 en 2004. Het schakelpaneel was leeg (34).

Een kaart uit de jaren 1950 geeft de molen aan als Molino de aceite en Fábrica de Luz en er waren leidingen getrokken naar Centenera, de huizen van Fantova vlak bij de burcht, La Puebla de Fantova en de geïsoleerde huizen van Rabinaco. Dat is indruk­wekkend. Zeker als je de kenmerken van de dynamo bekijkt.

12337 Volts30
KW0.300 Amps10
HP.-- Rews1000

Eén haardroger volstond om de streek in het donker te zetten. Het was natuurlijk nog lang voor de huidige, blitse stroomslikkers zouden opduiken.

Lees ook eens het getuigenis van Luis Bara over electriciteit in Aso de Sobremonte.

(34) De alternator.
(35)
 

 

Vorige halteelectriciteitspadVolgende halte
Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Centenera
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: