Molens in Alto Aragón - aceitero

Ayera

1891
Ayera is een dorp niet ver van de stad Huesca — noord-oostelijk ervan. Vanuit Huesca neem je de weg naar Barbastro en Siétamo. Je passeert Quicena. Links af naar Lopor­zano en Bandalies. Blijf Bandalies en Sipán volgen. Na Bandalies moet je linksaf waar Ayera aangeduid staat. Rijd door het dorp naar de begraafplaats en laat daar je voertuig achter. Loop de zandweg af naar de molen (1).

Foto's: 24.V.2011

(1) Ingang van de Molino de Ayera. De Sierra de Guara in de achtergrond.

(2) Zijkant en achterste muur.
(3) Balsa waar de olijven geplet werden.
Toen wij bij de molen waren was die afgesloten met kettingen en hangsloten. Meer dan symbolisch zijn ze niet, want de molen moet al zeer lang buiten dienst zijn en een deel van het dak is weg en door een groot gat in de achterwand hebben de elemen­ten vrij spel.

Dit is één van de schaarse molens waar de grote hefboompers (prensa de viga, 6) nog in goede staat is. Helaas gaat de toestand snel achteruit.

We hebben gelijkaardige con­trap­ties gevonden in o.a. Trillo, Coscojuela de So­brar­be, Sta Eulalia la Mayor en enkele andere plekken, maar het zijn alle schamele schaduwen van hun verleden.

Hefboompersen die het wel overleefden zijn bv. te zien in Castilsabás (Hoya de Huesca) en Panillo (La Fueva) waar ze nu de pronkstukken zijn van het lokale museum.

(4) Interieur: oostkant
(5) Interieur: westkant

(6) De hefboompers
Op de westelijke binnenmuur dicht bij de ingang staat een grote tekening (7). Ik heb nooit een meer uitgebreid tafereel gezien. Verschillende personen met vreemde hoofddeksels zwaaien met zwaarden en degens en messen en verschillende vuurwa­pens. Er valt een slachtoffer onder de kogels uit een bovenmaats schietding in de hand van een bizar figuur. Er zijn nog verdwaalde kogels, een gecko en ik herken ook een grote hond. De wand draagt ver­schillende teksten, maar met uitzondering van Anto­nio kan ik er niets van ontcijferen. Het is geen aan­ge­naam zicht en het heeft veel van een nachtmerrie.

Fantasie? Evocatie van een waar gebeurd incident?

(7) Verhaal getekend op de westelijke muur (5).

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Ayera
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: