Molens in Altoaragón - central eléctrica

Sieso de Huesca

Sieso de Huesca ligt ten zuiden van de Sierra de Guara en is gemakkelijk te bereiken vanaf de hoofdweg tussen Barbastro en Huesca. Komende uit Barbastro, sla dan rechts af in Angüés en rijd naar Casbas de Huesca en dan Sieso. De kern van Sieso ligt links van de weg. Aan de rechterkant staat een bushokje. Ongeveer 50 m vroeger begint een landbouwweg die je uiteindelijk naar La Fábrica zal brengen. Begin maar te stappen en je komt vrij snel langs een oude wasplaats met mooie tegeltjes versierd. Wat later vind je de merktekens van de GR11 die van rechts komt. Volg de GR11 naar beneden in de vallei en je zal niet zo veel later de molen in het oog krijgen (ongeveer 4 km van de start). De molen is muy ruinoso maar de dam loont de moeite. Heel mooi plekje voor glazenmakers ook!
De molen ligt op de Río Formiga.

Foto's: 17.VIII.2006

(1) Molen in de vallei van de Río Formiga
(2) Overzicht van La Fábrica

Verschillende kaarten geven met La Fábrica nog steeds de plaats aan van de oude molen. Dat duidt gewoonlijk aan dat het om een molen gaat die electriciteit produceerde. De constructie is in heel slechte staat. Alleen de buitenmuren staan nog recht. Er waren twee bouwlagen. Ik geloof niet dat er tussenmuren waren op het gelijkvloers.
Ik kon niets opdelven dat zeker met de productie van electriciteit te maken had. Maar eén van de muren (rechts in 2) vertoont enkele horizontale spleten die wellicht gebruikt werden om stroomkabels naar buiten te brengen. Uit de muur aan de overkant duikt een brede buis op. Daar zal de turbine gestaan hebben.

(3) Ingang
(4) Voeding voor de turbine
(5) Regulator van een
klep in het kanaal

(6) Dam (azud) gezien van rechter oever
(7) Dam gezien van linker oever

De molen mag dan wel in puin liggen, maar de dam (6, 7) stelt het nog steeds goed. De dikke wanden uit grote blokken doen me denken aan de dammen van Abiego (Río Alcanadre) en Alquézar (Río Vero).
Aan elk uiteinde van de dam vertrekt er een kanaal. Het kanaal op de linker oever (8) bracht water naar een zone met akkerland dat nu verlaten is. Dit kanaal staat nu permanent droog.

(8) Start van kanaal
op rechter oever
(9) Regulator van een
deur in het kanaal
(10) De klep bestuurd door (9)

(11) Kanaal loopt langs de akker
(12) Toegangsweg in het oude kanaal

Het kanaal dat aan de rechter kant begint is de echte aanvoer voor de molen. De eerste meters zijn overdekt (gele pijlen in 11) en voorzien van een mooie uitlaat klep (9, 10). Het wordt nog altijd gebruikt om het veld van afbeelding 11 te bevloeien. Daarna vervolgt het zijn weg langs de zuidkant van de akker en duikt op aan de kortste zijde (afb. 11 links), naast de toegangsweg.
Het zandspoor dat naar het veld leidt loopt eerst tussen aarden wallen - dus in het kanaal - en draait dan naar links (12) om er parallel mee verder te lopen (13), nu aan de buitenkant. De weg kruist het kanaal wat verder nog eens (achteraan afb. 13) en meandert daarna de helling op. Vanaf die laatste kruising loopt het kanaal recht naar de molen (14, 1). Dicht bij de ingang (3) is er nog een klep(5).

(13) Kanaal rechts van zandweg
(14) Laatste sectie van kanaal;
pijl toont waar de molen staat

Zou je graag een centrale bezoeken die er wat beter uit ziet?
Bezoek Broto langs het Electriciteitspad.
Path: Home / Altoaragón: oude watermolens / Sieso de Huesca
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: