Watermolens in Altoaragón

Abiego

Abiego bereik je gemakkelijk vanuit Barbastro. Neem de hoofdweg naar Huesca. Enkele km verder rechtsaf in Peraltilla waar Azara, Azlor en Abiego aangeduid staan. Loop vanaf de dorpsfontein zuidwaarts. Je zal het gemeentelijk zwembad passeren. Loop verder de aardeweg af, geniet van de schapen die zich te goed doen op de lokale afvalberg, stap over het beekje en blijf het pad volgen tot je aankomt op de hoek van een groot vlak terrein. Kies nu het minder betreden pad linksaf. Je wandelt tussen de teelten en bereikt uiteindelijk de kloof van de Río Alcanadre. Zoek het pad dat naar de rivier afdaalt.
 
Río Alcanadre met azud
Het is vooral de indrukwekende dam (azud) die hier belangrijk is. De molen zelf is meegesleurd door de bij wijlen furieuze Río Alcanadre. Van bovenaf op de rand van de kloof zie je pas goed hoe groot het meer (embalse) was achter de dam De azud zelf vertoont enkele primitieve kenmerken. De dam is niet gebogen. De kant tegen de stroom in (naar het meer toe) is trapvormig; de andere kant is recht. De bouwstenen zijn heel groot en elk blok draagt een uitsteeksel. Het ziet er allemaal heel middeleeuws uit. Waar de dam tegen de rots aankwam is die op verschillende plaatsen uitgekapt.

bouwstenen met uitsteeksels rots met inkepingen de molen is meegesleurd

Waar de molen stond, draagt de rots verschillende sporen van menselijke activiteit. We vonden verschillende voren en trappen uitgekapt in de rots.
trappen uitgekapt in steen
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens 
Litteratuur en weblinks 
© en e-mail:

Path: Home / Altoaragón: oude molens / Abiego