Molens in Altoaragón - harinero

Samper

Samper ligt tussen L'Ainsa en Campo. De molen staat op de Río Lanata ten noorden van het dorp. De cirkel op de kaart duidt aan waar (mapa 212 van het Spaans Instituto Geográfico y Catastral (2a ed. 1952)). Je bereikt de molen gemakkelijker vanuit La Cabezonada, aangeduid langs dezelfde weg. Loop van het dorp naar beneden tot je aan de klif komt. Neem daar het oude pad naar de rivier.

Alle illustraties: 23.XII.1998

 
De molen is muy ruinoso. Het dak is ingestort samen met de cárcavo. Toch vonden we nog de resten van de cabra en de guardapolvo met twee arboles (assen). Allemaal heel gewoon.

De waterwerken daarentegen, zijn opmerkelijk. Het aanvoerkanaal is zeer lang (blauwe lijn) en rondt de heuvel want het aftappunt op de Río Lanata ligt helemaal aan de andere kant. Verschillende stenen zijn opgesteld als primitieve kleppen en tonen aan dat het kanaal ook diende voor bevloeiing ter plaatse.

Molino van Samper met Sierra Ferrera.
 
Voorgevel Guardapolvo met twee assen Houten pijp brengt water naar het meer
 
Het laatste stukje van het kanaal is een holle boomstam. We vonden nog andere stukken pijp die dienden om het water dat van de helling afstroomde op te vangen.

De muur van het reservoir (balsa) is even hoog als het molenhuis en ongeveer een halve meter dik. Het geheel moest extra sterk gebouwd zijn wegens het enorme volume van het meer dat er achter lag.

 
  Muur van het reservoir torent boven de molen
 
  De molen, noch zijn molenaar zou een dambreuk overleven. De bouwer van de dam was gelukkig een beroeps. De muur (links in beeld) is opgetrokken als een boog tegen de waterdruk.

(Vind een andere mooie boogvormige dam in Lecina)

 
  Detail van het reservoir en de plaats waar beide muren samen komen in de saetín. De persoon helpt een idee geven van de maat van het geheel.