Molens in Altoaragón - harinero

Samper

Samper is op de weg van L'Ainsa naar Campo (N-260). De molen is op de Río de la Nata ten noorden van het dorp. De molen is wellicht best te bereiken vanuit La Cabezonada, hoger op langs dezelfde weg. Vanuit dit dorp neem je de smalle weg die naar Atiart leidt. Je treft de molen aan dicht bij de plek waar de weg de rivier kruist.
(1) De molen (links) met de rechte wand van de vijver.

(2) Ingang
Van het gebouw zelf blijft er niet veel meer over — zeker niet sedert de verbouwingen (6) — maar wat rest van de waterwerken is zonder twijfel een bezoek waard.

De voorgevel (2) verraadt dat het gebouw vroeger ook grondig verbouwd is geweest. De rand van een vroeger dak (of voorgebouw) is duidelijk zichtbaar boven de ingangsdeur. Ronde die deur hebben we geen beschermende tekens kunnen vinden. Als dorpel fungeert een stuk oude molensteen (3).

In de voormalige werkplaats liggen de restan van twee steenkisten (5). Tegen de wand aan de over­kant rust de steenkraan (4). Geen spoor van de stenen. Ze moeten weg gehaald zijn om elders als tuintafel dienst te doen.

Bij ons vervolgbezoek troffen we enkele kleine fragmenten molensteen aan in de nieuw (7, 8).

(3) De dorpel aan de ingang.
(4) Resten van de kraan (grua).
(5) Werkplaats met resten van twee steenkisten.
(6) De site in december 2011.

(7-8) Fragmenten van oude molenstenen in de nieuwe muren — 2011

(9) Luchtfoto van juli 1977 — © IGN.es
De waterwerken, en speciaal de molenvijver (14-16), van deze molen zijn indrukwekkend.

Bijna geheel het systeem is goed zichtbaar in de luchtfoto's van 1977 (9) en bij ons bezoek konden we bijna geheel het traject tussen de witte strepen in 9 goed terugvinden. We zijn er echter niet in geslaagd om de precieze plaats van de dam op de río La Nata te herkennen.

De eerste sectie van het kanaal (stroomopwaarts van de hoogste witte streep in 9) is in de rivierwand uitgekapt (10). Op sommige plaatsen is er nog een stuk muur gebouwd van grote blokken natuursteen (11). Oorspronkelijk was dit wellicht het geval langs geheel de sectie in de rivier.

Uiteindelijk verlaat het kanaal de rivier en loopt dan aan de voet van de helling tot aan de molenvijver. Onderweg zijn er platte stenen in de wanden van het kanaal die suggereren dat het kanaal ook een functie had in de irrigatie van het gebied.

(10)
(11) — vertikale streep in 9.

(12)
(13)

Het kanaal houdt op boven de molenvijver (12, 13) en van daar wordt het water naar de vijver geleid door uitgeholde boomstammen.

We hebben uitgeholde bomen gezien op verschil­lende andere plaatsen: o.m. Alins, Lacabezonada, en Villalangua.

(14)

De grootte van de vijver (14-16) is verbazing­wekkend. Twee hoge muren gebouwd uit gekapte natuursteen lopen trechtervormig naar elkaar toe. Eén van de muren is recht, de tweede is gebogen (9, 14 links). De rechte wand is aan de binnenkant bepleisterd met cement (15), niet aan de buitenkant (16).
Noteer dat de wanden van de molenvijver tot aan de nok van het dak van de molen reiken (16).

(15)
(16)

Path: Home / Altoaragón: oude molens / Samper
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: