Molens in Alto Aragón - aceitero

Juseü

1891
Juseü is een klein dorp in de Ribagorza streek. Juseü is eenvoudig te bereiken vanuit Graus of Barbastro. Vanuit beide stadjes de hoofdweg N-123 nemen naar het oosten, richting Benabarre. verlaar de N-123 in Torres del Obispo, waar Juseü en de N-123a naar Graus zijn aangeduid. Volg de smalle weg naar het zuiden en Juseü waar je aankomt na ruwweg 5 km. Zoek een plaatsje voor de wagen en loop de GR-18 af naar het westen, naar Aguinalíu. Je zal vrij snel het beeld van (1) herkennen en het informatiepaneel (5) zien staan.

Foto's: 21.x.2015

(1) Het dorp van Juseü gezien van waar de molen ongeveer moet gestaan hebben.

Ten tijde van ons bezoek bleef er niet veel over van de molen. Het was niet uit te maken waar precies het gebouw met de installaties zich moet bevonden hebben. Zelfs een grondige studie van oude lucht­foto's bracht geen soelaas.
We waren zeker vlakbij, want op een vlak stukje grond vonden we een hoop oud hout en dat bleken balken van de oude pers te zijn (2, 3). De molen van Juseü was uitgerust met een van die reusachtige cantilever persen van weleer.

(2)

(3)

Tussen de resten herkenden we de virgenes —de vertikale balken van de pers—, de tuerca —een houten blok met een opening voor de schroef—, en trabones —korte balkjes met een handvat om de hefboom te regelen. Er lag ook nog een oude ruello, een pletsteen (4), rond te slingeren.
Aan de voet van de heuvel, net buiten het dorp, stond een informatiepaneel (5) met alles wat men kon zien en doen in en rond het dorp. Er stond een foto op van twee rechte balken die deel kunnen geweest zijn van een (de?) cantilever pers, maar ik ben niet helemaal zeker, want voor zover ik zie, zitten de spleten aan de verkeerde kant. Naast nog twee schetsen is er verder geen uitleg over het vak van oliepersen.

(4)
(5)
 

†: Een cantilever pers is opgesteld in Barbastro (stond oorspronkelijk in Puy de Cinca), Panillo, en in Graus (uit Castarlenas).. Nog iop hun plaats in de molens van Formigales, Trillo, en in Aguinalíu (in schamele toestand).

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Juseü
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: