Molens in Alto Aragón - harinero, krachtcentrale

Charo / Fosado

Charo's molen ligt precies halfweg tussen Fosado en Charo aan de oevers van de Río Lanata. Vroeger leidde een pad vanaf Charo via El Pocino omlaag naar de molen (Camino del Pocino al molino). Tegenwoordig komt men gemakkelijk bij de molen vanaf de hoofdweg tussen L'Ainsa en Campo. Vanaf L'Ainsa 12 km rijden en dan parkeren bij de afslag naar Fosado. De molen ligt enkele stappen verder vlak naast de Río de la Nata.

De molen is privé domein. Niet betreden zonder toelating van de eigenaar.

Foto's: 21.xii.1998, 01.i.2011, 02.iii.2012, 22.viii.2017, 29.v.2023

(25) De dam op de Río Nata — 2012

Hoe het juist zit met de waterwerken van deze molen is nogal ingewikkeld. Manuel López Dueso heeft het beschreven in tekst, maar foto's en een schets op een kaart zou alleszins welkom zijn.

Het ziet er naar uit dat we weer het terrein op moeten.

Het begint allemaal met een dam dam (azud) op de Río de la Nata (25). Het water wordt dan gevoerd naar een andere dam op de Barranco de Fosado aan de overkant van de weg tussen L'Ainsa en Campo. Van die tweede dam voert een goot en verderop een buis op de rechteroever van de Bco de Fosado het water naar de molen.

(26) De molenvijver van de graanmolen — 2017

De molenvijver, embalse (26), heeft aarden wanden. De stenen wanden die trechteren naar de drukpijp, saetín, zijn zorgvuldig gebouwd. Ze zijn vier tot vijf meter hoog.
Merk op dat de oostelijke vleugel (links in 26) gebogen is. De andere kant is recht. We hebben dezelfde situatie aangetroffen bij de molenvijver van Samper dat slechts enkele kms ver weg ligt.

 

Manuel López Dueso — 2014 — El molino de Charo. —
Revista del Centro de Estudios de Sobrarbe (ISSN: 1136-4173) N° 14; pp 101-154.

Vorige halteharinero pad
Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Fosado, Charo
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: