Molens in Altoaragón - central eléctrica

Espés bajo

Espés bajo is tegenwoordig gemakkelijk te bereiken vanaf de hoofdweg tussen Castejón de Sos en Pont de Suert. Vanuit Castejón moet je eerst de Collado de Fades (bijna 1500 m) overwinnen en dan uitkijken voor de afslag naar Abella en Espés. Het dorp van Espés bajo niet inrijden. Neem de weg die in de vallei leidt. Op een bepaald punt kruist de GR die weg. Volg de merktekens naar het westen en je bereikt weldra de molen. In het waarschijnlijke geval dat je de GR mist, kan je naar beneden rijden tot waar de smalle we de rivier kruist. Loop nu tegen de stroom langs het water en je ziet spoedig de molen. De molen kreeg water uit de Barranco de Espés.

Foto': 16.VIII.2007

 
(10) Molen gezien vanaf de rivier - voorgevel (19) Enkele werkloze isolatoren
Het was niet eenvoudig om goede foto's te maken van het deel van de molen waar de centrale was. Aan de achterkant moesten we boven de afgrond hangen voor een zicht op de turbine en de dynamo (20, 21). Het regelpaneel was alleen uit de verte zichtbaar en door een gat in de muur.

De turbine staat boven de cárcavo (zie 7,8) in de ruimte tussen de twee molens in. Het ziet er uit alsof een en dezelfde turbine zowel molen als centrale aandreef. De pijpen in de cárcavo suggereren echter een tweede turbine: die zal achter de muur staan, of verwijderd zijn.

(20) Turbine met drijfriem naar generator
 
(21, 22) dynamo met enkele riemen, oude bedrading en een regelaar

 

 
De stroomgenerator is eerder klein en doet me denken aan Centenera —met een vermogen van 0.3kW.

Aan de muur hangt een eenvoudig controlepaneel. Onderaan is er een schakelaar. Het is verder uitgerust met een voltmeter (links) een ampère meter en twee primitieve smeltveiligheden.

Wat lager hangt een kooi met een draaischakelaar met veel standen. Elders hebben we wel eens gelijkaardige dingen gevonden (bv. Aineto, Arrés).

Jammer dat ik de plaatjes niet kon lezen.

(23) Controlepaneel (24) Regulator
 
(25) Veiligheden beschermen het circuit
 
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Pad: Home / Altoaragón: oude watermolens