Home / Dieren in de reclame / Zeezoogdieren - Pinnipedia  Sitemap
Dieren in de Reclame - Vinpotigen
Pinnipedia zijn niet graag gezien en als ze dan toch gevraagd worden, hebben ze weinig te vertellen. Niets eigenlijk. Dat is zelfs minder dan ezels, die de lezer ten minste nog beledigen.

De weekmaker is meestal het dier in een grappige situatie. In die zin zijn vinpotigen een soort armeluis pinguin waar copywriters niet goed mee overweg kunnen.

©  publicatie: II.2007  English
 
  De fax in  ons eerste voorbeeld (1) Toont je wat je dacht te horen. (*)
Een sales manager roept over zijn toeren SEALS? I said, bring in more DEALS!!! (In het Nederlands werkt dit niet vrees ik.) Had hij nu maar eens een facsimile machine aangeschaft. We zijn in 1987 en de tekst legt uitgebreid uit waar een fax allemaal goed voor is. Voorspelbare uitdrukkingen worden niet uit de weg gegaan.
Communicatiefouten komen voor. En kosten duur! Maar dat is verleden tijd. Met een facsimile machine. Fax gebruiken betekent dat exacte replica's van brieven ... handgeschreven notities ... documenten ... en tekeningen ... om de hoek of rond de wereld gaan. Dag en nacht, met een druk op de knop. En aankomen in een oogwenk. Net zoals een zeehond in het water duikt!
 
(1) 1987 - Seals? I said, bring in more DEALS!!! (2) 2005 - Voor je 't weet, sta je in Antwerpen.
 
Werkelijk één van de beter geslaagde toepassingen van Pinnipedia. Dit type vergissing kan echt optreden in een (Engelse) organisatie en als je vastbesloten bent om met dieren te werken, is het wellicht moeilijk om een ander geloofwaardig dier-fout paar te vinden.
Een ander merk van fax gaat voor een Olifant (zie Olifant). Het dier staat dan voor de enorme hoeveelheid gegevens die je zo, in een oogwenk, over de oceaan kan sturen.

  De tweede reclame  kondigt het Masterplan Mobiliteit van Antwerpen aan, en is in die context niet ondubbelzinnig (2). De kopij is helder genoeg. We leren dat het Plan en de wegenwerken Antwerpen bereikbaar, leefbaar en verkeersveilig zullen maken. Het eerste punt is nog eens extra onderstreept met Voor je 't weet, sta je in Antwerpen.
Mooi. Maar ik heb het moeilijk met de soort: een Zadelrob, dacht ik. Die is niet inheems. Zadelrob is een Arctische soort en op dit moment maar drie keer recent gezien aan de Belgische kust (2003 en 2006). Kijken we nu naar een individu dat met opzet naar Antwerpen gezwommen is (Goed zo, Plan!) of is het arme dier de weg kwijt (Misleid door het Plan)?

 
(3) 2005 - Laat je verrassen door de Schelde. (4) ? - Jongleren met je vrijheid - vodka (5) 2006 - Ontworpen voor natuurlijk leven - hotel
 
  De Schelde wordt  geleidelijk gezonder en één van de zichtbare effecten is dat er meer zeehonden zijn. Een feestdag kan haast niet anders dan verkocht worden door zo'n grapjas die ons doet schrikken en lachen tegelijk.

  We hebben dit  zelfde vodka merk (4) ook met pinguins gezien (zie Pinguin nr 24) en met verschillende andere soorten en we kijken niet naar de best geslaagde van de reeks. Het onderschrift is vreemd, misschien zelfs ronduit fout. We lezen Jongleren met je vrijheid. Het beeld laat ons met zijn twee verschillende drankjes een keuze: het gaat dus over keuze-vrijheid. Ik speel liever niet met mijn vrijheid (zelfs niet van keuze), maar ze gebruiken doe ik wel.
Het beeld is niet veel beter dan het onderschrift. Het was wellicht te lastig om een echte schaal te gebruiken. Een ellips staat er immers zó, in enkele klikken. Mooi, toch?
Tenslotte: spelen met twee opties, noem je dat jongleren?

  Advertentie 5 speelt  zich af in Londen. We hebben een kamer met uitzicht op de St Mary Axe toren. Binnen is de toestand minder aangenaam. Er ligt een zeehond op bed. Het dier - of is het de kamer? -, is Ontworpen voor natuurlijk leven. Hier duizel ik van. Echt waar. De situatie herinnert me aan de IJsbeer en het Venster (zie Beren nr 25) waar de beer staat voor Natuur ook weer zonder enig verband met het produkt.

 
  Vorige pagina's:  Grotere walvisachtigen (Walvissen), Kleinere walvisachtigen (dolfijnen)
 

* Dat is helemaal verkeerd natuurlijk. Een fax toont je wat je had moeten horen.
 
Home / Dieren in de reclame / Zeezoogdieren - Vinpotigen