Home / Dieren in de reclame / Kleinere walvisachtigen  Sitemap
Dieren in de reclame - Kleinere walvisachtigen (*)
Zeg dolfijn en de mensen antwoorden Intelligentie, Communicatie en Vrijheid. Daardoor dat 80 % van onze voorbeelden ten minste één van deze begrippen uitzendt.

Copywriters spannen zich in om hun product aan deze snuggere dieren te koppelen. Maar het is een glibberig pad. Veel zullen we niet opsteken en soms is de uitleg twijfelachtig of zelfs regelrecht fout.

©  publicatie: X.2006  English
 
  Van alle soorten  zijn dolfijnen werkelijk het neusje van de zalm. Copywriters zijn stomverbaasd dat dolfijnen, dank zij hun superieure intelligentie, de vaardigheid hebben om (draadloos) te communiceren (bv. nr 1, 3) ! Spreken die schrijvers wel eens met hun buren? Communiceren katten en honden en vogels en mieren dan niet? Gebruiken die daar de telefoon voor misschien? Zelfs planten, zegt men, zijn in staat om elkaar signalen te geven. Draadloos! Ik vermoed dat hier sprake is van enige misvatting. Communicatie wordt hier verward met echolocatie: iets helemaal anders, dat weet elke vleermuis.
 
(1) 1992 - Buitengewone innovatie. - financieel advies (2) 2002 - Intelligentie trekt intelligentie aan. - auto (3) 1996 - Draadloze communicatie hoort toe aan de slimme soort
 
  Sommige teksten zijn  toch wel wat geforceerd. Advertentie 1 gaat over financiele planning. De titel luidt Buitengewone vernieuwing en wordt gevolgd door De evolutiecyclus van de dolfijn heeft het dier uitgerust met een buitengewone intelligentie en de mogelijkheid om te communiceren. Hierdoor is de dolfijn één van onze hoogst ontwikkelde soorten. Nu komt de stap naar de dienst: Vernieuwing is even goed een noodzaak bij financiele planning ... Wat een hersenbreker.
De auteur tracht zijn stukje wat extra gewicht te geven door ook de wetenschappelijke naam mee te geven: De Dolfijn. (L. Tursiops Truncatus). Dat is hetzelfde als praten over De Vis. Let ook op de beginnersfout in de wetenschappelijke notatie. Beter ware geweest Tursiops truncatus L. (Tuimelaar).

  Draadloze communicatie behoort  sinds het begin toe aan de slimme soort (3). Nogal zwakjes, niet? Waarom precies de slimme soort, en in de vorige reclame onze soort ? Bezitten mensen soorten? Is er maar één slimme soort? Ik dacht dat mensen als de slimme soort beschouwd werden. Maar draadloze communicatie (als bedoeld in de advertentie) is maar een recent fenomeen in de geschiedenis. Dan moet het wel de dolfijn zijn? Maar wetenschapslui twijfelen er aan of ze wel intelligenter zijn dan apen. Altijd maar vragen, en vragen.

 
(4) 1999 - Alle bewegingen synchroon. - perssturing (5) 1998 - Intelligent software beheer.
 
  Soort zoekt soort  zegt de autoreclame (2). De schrijver houdt het simpel: dolfijnen zijn intelligent en dit voertuig ook. Deze nieuwe auto ... heeft een uitzonderlijk hoog IQ. En dat bewijst hij met brio. Daarna volgen enkele kenmerken en Slim gezien!, nog meer snufjes, Wat een vernuft!, snufjes, en vele andere intelligente trekjes. Nooit voorheen was een auto zo verstandig. Een nieuwe vorm van intelligentie. Had men maar even het USCA groen boek voor autoreclames geraadpleegd. Dolfijnen zijn ongeschikt voor auto's, er zijn immers geen kenmerken die kunnen vergeleken worden. Maar, het moet gezegd, de beeldmanipulatie is prima gedaan.

  Het is een  uitdaging om bij de huidige snelle persen alle subsystemen synchroon te laten werken (4). De reclame voor het regelsysteem dat dit voor elkaar krijgt is verfrissend eenvoudig: dolfijnen leveren de gesynchroniseerde beweging en de intelligentie.

  Werken in groep  vergt goede communicatie tussen de leden (5, 9). Ga maar voor dolfijnen: niets illustreert beter het concept. Dit soort programma's mag geen keurslijf zijn voor het project. Gelukkig dat dolfijnen naast communicatie, samenwerken en intelligentie ook een notie van vrijheid uitstralen. Andere auteurs hebben dat ook gemerkt. Nr 7 is een mooi voorbeeld: je zal in team werken maar toch de vrijheid hebben om je eigen weg te vinden.

 
(6) 2002 - Ondernemend. - jobs (7) 2005 - Je vindt zeker je eigen weg. - jobs
 
  Ondernemend personeel gezocht  is een interessant geval. Eenzelfde foto werd een jaar later nog eens voor een tweede keer gebruikt, maar met een andere tekst.
  • In 2001: teamgeest
    Communicatie-talent en gevoel voor humor maken dolfijnen tot wat ze zijn: een schoolvoorbeeld van teamgeest ... Zin om met ons nieuwe wateren te verkennen?
  • In 2002: ondernemend
    ondernemingszin betekent kracht, engagement, creativiteit, dynamiek. ...
De eerste versie is typisch dolfijn. Was de tweede keer een noodgreep? Waren alle foto's opgebruikt? Het bedrijf heeft immers al een lange lijst van dieren gebruikt voor zijn vacatures (bv. Bultrug).
 
(8) 2001 - Het zesde zintuig - intelligente sensoren (9) 1994 - Eén manier om in vrom te blijven. - client/server (10) 2002 - Verleg je grenzen - touroperator
 
  Terug naar echolocatie  met sensoren en detectiesystemen (8). Het merk levert intelligente (dolfijnen!) sensoren van topkwaliteit. De echolocatie hebben ze juist, maar bij de uitleg wordt het allemaal wat onduidelijk. Dolfijnen, zeggen ze, nemen zeer fijne trillingen waar en sturen ze door. Hun zesde zintuig is ongeëvenaard. Ook wij hebben dat zintuig ontwikkeld ... En u, hebt u zelf een zesde zintuid voor sensoren? ... Dit klinkt klaar en duidelijk als Geleerd van Moeder Natuur: een populaire thema.

  Dolfijnen zwerven door  de oceanen en daardoor betekenen ze, naast intelligentie en communicatie, ook Vrijheid: vrijheid van beweging, niet van gedachten. Verleg je grenzen suggereert de touroperator van nr 10. Wat zou hier het belangrijkst zijn: de dolfijn (zwervend op zee) of de sprong (ontsnappen uit de omgeving van alledag)?

Ik vind het vreemd dat firma's - zoals deze en ook de nummers 15 en 16 - die handelen in luchtvaart, terugvallen op een dier dat leeft in een omgeving waar ze liefst niets mee te maken willen hebben.

 
(11) 2004 - Mobiliteit draait om intuïtie. - tablet-PC (12) 1991 - Ruimte bevrijdt mensen. - auto
 
Van de drie luchtreisreclames heeft alleen nr 15 het in de broodtekst over dolfijnen: Ze zijn mooi, ze zijn sierlijk, en ze kennen het natte stuk tussen Europa en de States als de rug van hun flippers. Maar, nog even een glimlach los weken, ze laden geen passagiers.... En ze besluiten met: We serveren prima voedsel, in een aangename omgeving ... Heimwee flakkert op naar de tijden van voor het vee-vervoer. (Zucht).

  Ruimte bevrijdt mensen  (12) is onderdeel van een verhaal waar een pinguin, een zwaan en een giraffe samen werken in een campagne voor een monovolume wagen. Ik zie niet direct waarom een dolfijn werd gekozen, zelfs niet na het lezen van de tekst. Het lijkt wel wartaal: De nieuwe V6 motor is er speciaal voor al wie altijd te laat is of te vroeg komt. Voor haastige spoed mensen en voor zelden goed. Voor mysterieuze onbekenden, of flitsende openbare figuren; 153 pk en hop, iedereen wordt rustiger, vriendelijker, de tongen komen los, het is er gezellig. Met andere woorden, de mens wordt bevrijd, klaar voor grootse dingen. Zonder dat er iets in de weg ligt. Zou het kunnen dat de dolfijn staat voor ongeremd bewegen in een wereld zonder grenzen?

  De reclame voor  de tablet computer (11) is al even onbegrijpelijk als de vorige. We lezen Mobiliteit draait om intuïtie en strategie. Of om een gevoel van verantwoordelijkheid. In werkelijkheid gaat het om de vrijheid (vandaar dolfijn) je PC te gebruiken waar en wanneer je wil.

 
(13) 1992 - Behandeling van angstgevoelens. (14) 2001 - Zo'n gastvrije vrienden, mag ik altijd blijven? - Griekenland (15) 199? - De enige vliegers die de oceaan beter kennen. - vliegreizen
 
  Een meer speciale  benadering van vrijheid zien we in nr 13. Met dit medicament zullen personen geplaagd door overdreven angsten weer zelfstandig kunnen functioneren tussen andere mensen. Ik vraag me af, of dit ook een allusie is op de dolfijn-therapie die soms toegepast wordt op personen met problemen.

Dolfijnen treden ook op voor een ander geneesmiddel: tegen constipatie (nr 18, 19). Vraag geen uitleg. En ook niet over de TV-schermen die zacht zijn voor de ogen (20, 21), niet over de rubber doeken (23), noch over de user centered computing (22).

 
(16) 2002 - Een toffe manier om overal heen te vliegen. - vliegreizen
 
  Een springende dolfijn  kan wel eens een winner uitbeelden. De software (16) en de belichter (24) zijn beiden snel en voorzien op de groei, de besten in hun soort. In de meeste gevallen gebruikt men voor deze boodschap een paard.
 
(17) 2002 - Alles om te winnen. - boekhouding (18) 2004 - De doorbraak bij constipatie (19) 1997 - De doorbraak bij constipatie
 
(20) 1994 - Als U uitrust vóór uw TV (21) 1994 - mogen uw ogen dat toch ook?
 
(22) 1996 - De gebruiker staat centraal. (23) 2001 - Harmonie van de elementen - rubbers (24) 1995 - Productief en veelzijdig - belichter
 
  Vorige pagina:  Grotere walvisachtigen (walvissen) -   Volgende pagina:  Vinpotigen
 

* De Walvisachtigen (Cetacea) - vraag het een zoöloog - groeperen verschillende families zoals de Echte en Grijze Walvissen, Vinvissen, Potvissen, Bruinvissen, Dolfijnen en nog verschillende andere. Daarmee vergeleken is mijn indeling in Grotere en Kleinere lachwekkend simpel. Maar als ik kijk hoe copywriters hen benaderen, dan is het splitsen van de Walvisachtigen in grotere (of walvissen) en kleinere (meestal dolfijnen) soorten en het kortweg negeren van tanden en baleinen en flappen wellicht de beste aanpak.
Home / Dieren in de reclame / Walvisachtigen