Home / Dieren in de reclame / Grotere Walvisachtigen  Sitemap
Dieren in de reclame - Grote walvisachtigen (*)
 Inleiding
 Beer 2
 Giraffe
 Kamelen
 Kat 2
 Muis
 Olifant
 Paard 2 3
 Pinguin
 Varken
 Vis 2 3 4
 Zeezoogdieren 2 3
Meer dan de helft van alle reclames met walvissen tonen hen terwijl ze uit het water springen. Dikwijls is dit een sprong naar een beter leven, of meer vrijheid, maar zonder de notie van ontsnappen uit een beperking. Dat laatste is een typische job voor goudvissen.

In de resterende advertenties zien we de staartflappen. De schrijver tracht hiermee een ongerepte, en gaaf te bewaren, leefwereld op te roepen.

©  Publicatie: X.2006  English
 
  De eerste twee  voorbeelden zijn meteen ook de beste vind ik. Ze zijn beide voor hetzelfde merk maar liggen 15 jaar uiteen. We zien telkens een mooi ongerept stukje zeelandschap met een walvis er in, maar de klemtoon ligt wel anders. Reclame 1 spreekt over de zeeën terwijl nr 2 het meer heeft over de bescherming van de wereld in het algemeen.
 
(1) 1991 - Technology that works for life (2) 2006 - Soms is het beter voor de wereld dat we er af blijven.
 
Ik vind de tekst best wel geslaagd. Ze is direct en zonder wollige taal om te versluieren dat de firma geen standpunt heeft. In enkele regels (nr 1) wordt ons verteld wat de mensheid doet: De weinige Blauwe Vinvissen die overblijven, moeten het afleggen tegen een roofdier dat alleen al in deze eeuw achteloos achthonderd diersoorten uitgeroeid heeft: de Mens. Net als elk ander wezen in zee heeft ook de Blauwe Vinvis proper water nodig.
Op dat moment was de ramp met de Exxon Valdez (maart 1989) pas in onze retina's geschroeid en dat verklaart wellicht het onderwerp van deze reclame: de firma produceert supertankers met een dubbele romp om verlies van olie te verhinderen. Het landschap staat hier voor alle oceanen.

  Exxon Valdez is  ondertussen uit ons geheugen weg gezonken en het broeikas effect en de invloed van de mens op het klimaat strijden voor onze aandacht. Reclame 2 weerspiegelt deze verandering. Ook de taal is modern geworden. We worden gedompeld in een cocktail van slogans zonder echte inhoud: Soms betekent bijdragen aan de wereld, alles laten zoals het is. of ... om te slagen in zaken moet je ook slagen in het leven. of Een betere wereld is onze zaak enz. Slechts één weetje springt er uit: de firma ... ontwikkelt tankers aangedreven door vloeibaar aardgas - een efficiënte en schone brandstof .... Het landschap staat hier voor heel de aarde.

 
(3) 2000 - Zuurstof - werk als onderzoeker (4) 199? - 't Betere leven - extralegaal pensioen
 
  Ondanks zijn grote  longinhoud heeft de walvis regelmatig nood aan nieuwe zuurstof (nr 3). Heb ook jij nood aan een zuurstofrijke omgeving? Behoefte aan verademing? Dan bieden wij je graag de zuurstof... Het voorbeeld is onderdeel van een reeks job advertenties waar verschillende dieren in optreden. Ze hebben allemaal zuurstof nodig, maar dat wordt nergens zo duidelijk gesteld. Waarom dan wel hier bij een Bultrug? Ik neem aan dat het een soort moest zijn van een omgeving waar zuurstof niet vanzelfsprekend is.
Een Bultrug hoeft natuurlijk niet te springen om adem te halen, maar 't is wel leuker voor de foto. Hierdoor suggereert de vacature ook een atmosfeer van avontuur, nieuwe grenzen, ontdekkingen. Alleen jammer dat de tekst wat geforceerd klinkt. (Ook dolfijnen helpen medewerkers zoeken.)

  Het betere leven  (nr 4) is moeilijk te vatten. Vertegenwoordigt die Orca misschien de risico's van het leven (zie ook haaien)? Ik denk dat eerder het geluksgevoel van de sprong belangrijk is. Vandaag geniet je van een zorgenvrij leven; hou het zo; denk vooruit. De keuze van de soort speelt dan weinig rol, als er maar geluk uit straalt.

 
(5) 1995 - Een oplossing op maat - telecom (6) 2002 - De grootte van uw ambities - bedrijfswagens
 
  De telecom reclame  is een raadsel (nr 5): een communicatie oplossing op maat. Waarom een Bultrug? En waarom een Orca voor een gehoorapparaat dat in je oor past (nr 9)? Misschien omdat dit kleine wonder je gelukkiger zal maken (cfr nr 4)?

  Elke reclame wordt  beter door een vleugje humor. It's a secret of the trade. Als dromen werkelijkheid worden, schrijft advertentie 6 over bedrijfsvoertuigen en maakt allusie op vissers en hun verhalen. Het produkt van nr 8 bevrijdt uw neus en de spuiter van een walvis is inderdaad bewijs van een neus op vol vermogen. Jammer dat de fotobewerking onder de maat is.

  Het schoonmaakprodukt voor  de keuken verwijst naar de schone lucht in de poolgebieden (Arctische frisheid - nr 7). De staart staat voor de Noordpool. Walvissen zijn echter helemaal niet beperkt tot de Noordpool, zelfs niet tot de poolgebieden. De schrijver had dat moeten weten. Langs kusten verspreid over heel de wereld is het mogelijk om walvissen te zien.

 
(7) 200? - De frisheid van de polen nu in uw keuken (8) 2002 - Bevrijdt een berstobde neus (9) 1997 - De kleinste computer ter wereld in uw oor - hoorapparaat
 
  Volgende pagina's:  Kleinere walvisachtigen (dolfijnen) - Pinnipedia
 

* De Walvisachtigen (Cetacea) - vraag het een zoöloog - groeperen verschillende families zoals de Echte en Grijze Walvissen, Vinvissen, Potvissen, Bruinvissen, Dolfijnen en nog verschillende andere. Daarmee vergeleken is mijn indeling in Grotere en Kleinere lachwekkend simpel. Maar als ik kijk hoe copywriters hen benaderen, dan is het splitsen van de Walvisachtigen in grotere (of walvissen) en kleinere (meestal dolfijnen) soorten en het kortweg negeren van tanden en baleinen en flappen wellicht de beste aanpak.
Home / Dieren in de reclame / Walvisachtigen