Home / Dieren in de reclame / Kopieermachines  Inhoud
Illustratie 4: Kopieermachines
Met kopieerders maak je duplikaten van het origineel. Het ligt voor de hand hoe dit benaderd wordt. Veel scenes zijn gebaseerd op herhaling van een thema. Dit leidt gemakkelijk tot een geamuseerd gemonkel dat erg gezocht is in de reclame.

Toen kleurenmachines op de markt kwamen schoof de schitterende weergave van kleur in het brandpunt. De kleine ecologische voetafdruk kwam ook in beeld.
Na het midden van de jaren 1990 werden de dieren afgevoerd. Ik heb geen recente voorbeelden meer gezien.

©  publicatie: VI.2006  English
 
  Ons eerste voorbeeld  is wat moeilijk te begrijpen. De titel zegt Hoe meer u erin stopt, des te meer u eruit haalt. Ik vind dit niet erg kopieerachtig klinken. Stop er één in en krijg er veel uit, klinkt geschikter dacht ik. Op de foto staart een verwaarloosde kip naar een overweldigende berg eieren. Het verband met reproductie is duidelijk, maar het is toch geen hoogvlieger. Het originele ei op het deksel boven de glasplaat zie ik een tocht door de spleet niet overleven. Het deksel ware beter open geweest met de kip op de plaat.
Kijk even naar de eierberg. Geloof je dit? Ik niet. Geen ei overleeft zo'n val, noch de druk van zoveel broertjes en zusjes.
 
(1) 1978 - Hoe meer er in, hoe meer er uit. (2) 1981 - De kopieerder die levensecht vergroot.
 
  Deze kopieerder vergroot  wat klein is en verkleint wat groot is (nrs 2, 3). De verkrampte tekst begint met Niet alleen zoölogen die met genetica stoeien, maar ook Einsteins, Corbusiers en andere Edisons kunnen met deze snelheidsduivel hun hart ophalen. (En hun pinnige hoofdboekhouder gelukkig maken). Deze advertentie versterkt clichés. Boekhouders zijn pinnig (ze zijn het ook vaak) en man en vrouw reageren verschillend. Hij lijkt nauwelijks verrast terwijl de vrouw werkelijk geschrokken is. Nochtans zijn kleine olifantjes veel minder bedreigend dan reusachtige lieveheersbeesten.
 
(3) 1982 - De kopieerder die levensecht verkleint. (4) 1993 - Overtuig de meest veeleisende expert in kleur.
 
  Vogelbekdieren hebben een  heel ingewikkelde voortplanting. De soort leeft in Australië en Tasmanië. Het is een zoogdier dat eieren legt.... Advertentie 5 is een van de weinige waar we iets leren over het getoonde dier. Het tweede blad van de reclame toont talrijke kopiën die uit de machine komen rollen (de doorsnee aanpak dus) onder de kop Bij ons is reproductie recht-toe recht-aan. We herkennen hier niet alleen het gebruik van contrast maar ook een variatie op het beter dan de natuur thema. Wat ik niet vat is waarom precies een Platypus werd gekozen. Een goede keuze, daar niet van, maar meer vertrouwde soorten hadden de job ook wel gedaan, denk ik. Voor dat vleugje exotisme wellicht?

  Zwart en wit  kopieerders werden gewoon, barstten van de mogelijkheden en werden opgevolgd door de eerste kleurencopiers. Gemakkelijk kopiëren verloor zijn magie. het werd tijd om op kleur te drukken en op kwaliteit. Het merk van reclame 6 sleurt er een Zebra bij. De zwart/wit en de kleuren modellen worden uitgebeeld door de zwart/witte, respectievelijk kleurige helft van de Zebra. De tekst handelt breeduit over ongelofelijk scherpe z&w halftoon beelden en over het belang van kleur voor meer overtuigende presentaties en rapporten. (We hebben een volledig hoofdstuk over Zebra's.)

 
(5a) 1987 - Reproductie bij vogelbekdieren is heel complex. (5b) 1987 - Bij ons is reproductie simpel. (6) 1991 - Uw bedrijf zal altijd schitteren op papier.
 
  In datzelfde jaar  1991 kiest een ander merk resoluut voor kleur (7). De kopie is zo goed en de kleur is zo echt dat zelfs je kat er in trapt. We zien hier de klassieke aanpak om goede scherpe kleurrijke beelden te verkopen: kat tracht naar kopie van muis, muis probeert de kopie van een blok kaas en een vlinder (Inachis io) wordt aangetrokken door de kopie van een bloem (nr 4). Lees meer over correcte kleuren in [Illustratie 5].
 
(7) 1991 - Er is maar één uitgang (8) 1992 - Productiviteit en milieu moeten perfect samen gaan.
 
  Wij denken dat  we ons best doen om het milieu te sparen, zegt reclame 8 en ze staven het met een uitgebreide lijst van herbruikbare onderdelen. Ze zwijgen over correcte kleur en goede kopies. Het milieu, daar gaat het hen om.
 
(9) 1995 - Altijd startklaar om een kopie te maken.
 
  Altijd startklaar om  een kopie te maken (nr 9) maakt allusie op het konijnen cliché. Ze reproduceren als konijnen. Ik heb zelden een meliger tekst gezien. (We hebben wel een goede tweede bij de olifanten waar kenmerken van een auto aan delen van een Olifant toegewezen worden.) Elke foto illustreert een eigenschap van de kopieerder: geen opwarmtijd (twee konijnen), 12 kopieën per minuut (konijn met rugnummer), front loading cassette (konijn met wortel), milieuvriendelijk (konijn in 't gras met bloemen), zoom functie (klein en groot) en makkelijk in onderhoud (konijn kauwt hooi). Genoten van de besmuikte humor? De tekst beklemtoont nogmaals dat het systeem uiterst milieuvriendelijk is, nagenoeg ozonvrij werkt en haalt alleen terloops aan dat het prima kopiën maakt.
 
Home / Dieren in de reclame / Kopieermachines