Molens in Alto Aragón - harinero

Foradada del Toscar

1891
Foradada del Toscar is een klein dorp gelegen langs de hoofdweg (N460) tussen L'Ainsa en Campo. Het is wellicht best om je voertuig achter te laten bij het kerkhof naast het rond punt vlak naast de hoofdbaan. Van daar is het een gemakkelijke wandeling naar de molen beneden in de Barranco de Foradada (1). De weg terug vergt meer inspanning want er is meer dan 200m verschil in hoogte te overwinnen.

Foto's: 09.IV.2012

(1) Molino de Foradada del Toscar verborgen in het landschap.
Dit is een kleine molen gebouwd volgens het­zelf­de plan als vele kleine dorpsmolens in de streek (bv. Ainielle, Lacabezonada, Abellada). Er is een wand met een raam dat uitkijkt over de afvoer (2). Het meer (8) rust tegen de buitenwand aan de andere kant. De deur zit in één van de overblijvende muren met daar tegenover een blinde wand.
Er is één enkele kamer. Het dak is weg en van de instrumenten blijft niets over. Tegen de blinde muur bevindt zich een verhoogde bank met één koppel stenen. Die bank beslaat bijna de helft van de beschik­bare oppervlakte. Als trapje op tegen de bank dient een steen op pensioen (5). Alle stenen zijn even groot: 130cm ∅ een heel gewone maat.

(2) De molen.
(3) De afvoer. De cárcavo is leeg.

(4) Entree afgeboord met grote monolieten.
(5) Steen buiten gebruik — ∅ = 130cm
De ingang (4) is afgeboord met drie grote mono­lieten bedekt met allerlei tekens (6, 7): kruisen, kalvaries, zeskanten, omega, een soort ruimtetuig, etc. Een rijk spectrum met veel meer variatie dan in andere molens (bv. Castigaleu, Mondot-Viliellas, Abellada) waar alleen het kruis voor bescherming zorgt.
Er is vaag wat tekst zichtbaar hoog op de rechtse dintel (7) en op de deur (10) staat er ook wat. Helaas kan ik er niets van ontcijferen.

(6) Deurpost links
(7) Deurpost rechts

Groter beeld van (6)

Groter beeld van (7)

Groter beeld van (10)

Deze molen is vermeld in
El Gurrión N°133 (PDF)

(8) De molen met de wanden van het reservoir.

(9) Kop van het meer leunt tegen de molen
(10) Geschrift op de deur.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Foradada del Toscar
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en web-links
© en e-mail: