Molens in Alto Aragón — harinero, aceitero

Mondot - Viliellas

Mondot en zeker de molen is niet zó eenvoudig te vinden. Van de hoofdweg tussen L'Ainsa en Barbastro indraaien naar Lamata ter hoogte van Mesón de Ligüerre de Cinca. Volg de lange, smalle kronkelweg en ga rechtsaf net voor Olsón waar Mondot aangeduid staat. Ginds rechts het dorp inrijden en de wagen parkeren. Vanaf de kerk volg je de belangrijkste piste tot aan de oude begraafplaats. Daar even voorbij splitst er links een kleinere tak af. Die daalt langzaam naar de rand van de canyon tot je ongeveer de plek van foto 1 bereikt. Zoek je weg naar beneden, steek de akker over en loop dan tegenstroom tot aan de molen. Die is ook bekend als Molino Viliellas, denk ik.

Foto's: 31.iii.2010

(1) Bekken van de Río Susía — pijl wijst naar de molen.

(2) Voorgevel -cp1
(3) -cp3

De constructie is vrij groot en bestaat uit twee onderdelen. Beide hebben een rechthoekig grond­plan en staan loodrecht tegen elkaar. Ze komen samen in een van de hoeken (schets in foto 7). De genummerde pijlen zijn posities van de camera (cp).

In de façade (2, cp1) zien we twee deuren en een klein raam. De grotere deur (6, cp2) opent in het aceitero deel (a) van de molen. Verschillende van de stenen er rond zijn voorzien van inkervingen (8, kruizen in alle maten en vormen). Het kruis is wel vaker present in en op molens: bv. Torrolluala del Obico, Solanilla.

De tweede deur (2c) leidt naar een ruimte die —vermoed ik, zoals in Bara— bedoeld was voor dieren. Het ziet er niet uit als woonruimte (3c, cp3) en er is geen directe verbinding met de werkvloer. De duidelijk naad (2) suggereert dat dit deel later bijgebouwd is.

In de diepte van de oliemolen (a) is er een deur naar de graanmolen (3h). De eerste twee derden van die ruimte was bestemd voor het malen (4h, cp5). In het verste deel staat een olijfpletter (4r).

(4) -cp5
(5) harinero links en aceitero rechts -cp4

(6) Voorgevel met ingangsdeur -cp2
(7)

(8)
(9) Voorgevel aan de binnenkant

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Mondot - Viliellas
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: