Molens in Alto Aragón - steengroeve

Colungo

Colungo ligt niet ver van Alquézar dat gemakkelijk te bereiken is uit Barbastro via de weg langs de Río Vero. Alquézar naderend vind je eerst de afslag naar Buera; iets verder rechts naar Bárcabo en Colungo. Waarom geen gebruik maken van de gelegenheid om eerst de Puente de la Albarda te bezoeken en dan pas door te gaan naar Colungo? In het dorp kan je je voertuig kwijt op de parking naast de weg. Zoek het begin van de pad naar de Portal de la Cunarda en volg de bakens. Je kan het pad ook op pikken waar het de weg kruist: dat is even voorbij (noord van) het dorp. Het pad leidt je door een mooi land­schap met veel Aardbeibomen (Arbutus unedo) en uiteindelijk moet je de groeve opmer­ken niet te ver rechts van het pad. De groeve heet cantera de Aruellos.

Foto's: 30.X.2011

(1) Situatie van de groeve in het landschap — NB: 42°11'42.23"N / OL: 0°4'24.82"E

(2) Overzicht van de groeve die van de personen omlaag loopt naar links.

De steengroeve is niet bijzonder groot en bestaat uit twee groepen van een handvol gaten (3, 7) in het bovenste deel en verschillende geïsoleerde extrac­tie­gaten (5, 6) tussen de struiken dieper langs de helling.
Voor zover ik dat kan uitmaken reikt hetzelfde gesteen­te ver buiten de zone met de gaten en daarom heb ik de wijde omgeving doorzocht. Maar zonder resultaat.
Er waren twaalf gaten en alle maten ze tussen 180 en 190 cm in diameter. Dit komt goed overeen met de grootte van de stenen (∅=160cm) die rusten in oliemolens van de streek (bv. Buera, Banastón)

(3) Een cluster van vier prints in het hoogste deel van de groeve.

(4) Meer sporen dieper langs de helling.

(5-6) Nog enkele punten waar stenen uitgekapt werden

(7) Extractie front in twee lagen.
(8) Oppervlak met scherpe erosierichels

(9) De rots is vol van voormalig leven (grotere foto)

Vorige groeve — MolensteengroevenpadVolgende groeve.
Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Steengroeve van Colungo
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: