Molens in Altoaragón - steengroeve

Arasanz

Arasanz is een verlaten dorp ver van elke gewone weg. Van de hoofdweg tussen Ainsa en Campo, zuidwaarts naar Tierrantona. Rijd door het dorp en volg de borden naar Muro de Roda. De weg degradeert al spoedig naar grind en zand, maar blijft mogelijk voor een gewone auto mits de nodige voorzichtigheid. Na enkele kms is er een aftakking links naar Fumanal en iets verder (ca 5km van Tierrantona) is het links naar Muro de Roda en rechts voor Arasanz. Rij verder en tracht het hoofdspoor te volgen. Denk er aan om aan het eerste kruispunt (6.5km) links af te slaan (rechtdoor zou je in Griebal eindigen). Laat je voertuig aan de slagboom (9.5km) en loop de resterende 3km. In Arasanz volg je het spoor dat naar het meer leidt.
De groeve is te vinden op Breedte: 42°20'24.78"Noord / Lengte: 0°12'0.19"Oost (ETRS89).

Foto's: 24.VIII.2012, 29.VIII.2015

Overzicht van de groeve aan de rand van de Embalse de Mediano — 2012

De groeve is een steile steenhelling. De plaat vertoont veel spleten en ook ripple marks en vreem­de eivormige ingesloten knollen. De site ligt hele­maal onder water verborgen wanneer het meer volledig gevuld is. Slechts uitzonderlijk is het peil zo laag dat geheel de groeve vrij komt. Gewoon­lijk zijn slechts enkele van de hoogste afdrukken zichtbaar.
Ik heb ten minste 30 afdrukken van stenen en gebroken stenen geteld. De diameters varieerden van 85 tot 120 cm. Enkele maten: 80: 2ex.; 85: 1ex.; 90: 5ex.; 100: 9ex.; 110: 3 ex.; 120: 2 ex. Dat zijn eer­der kleine maten als we weten dat bijna alle molens van de streek stenen van 130 cm hebben. Alleen in La Cabezo­nada — een kleine en primitieve molen met houten kanaal — hebben we stenen gezien van slechts 100 cm.

Hoogste punt van de groeve — 2012

Let ook op de eivormige knollen in het gesteente.

Sporen van ten minste 6 extracties.

∅ 90 cm

Ten minste 9, soms elkaar overlappende, afdrukken.

Vorige groeveMolensteengroevenpadVolgende groeve.
Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Groeve van Arasanz
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere sites
© en e-mail: