Molens in Alto Aragón — molino aceitero

Aguinalíu

Aguinalíu is gemakkelijk te bereiken vanaf de hoofdweg van Graus naar Benabarre. Na grofweg 5 km is er een afslag naar Aguinalíu — net voor Torres de Obispo (Molino). Het is een smalle kronkelende weg naar het zuiden. Na enige tijd duikt ze onder de hoofdweg tussen Barbastro en Benabarre. Er rest dan nog zowat 4 km tot de eindbestemming. Laat je voertuig bij het kruispunt aan de ingang van het dorp en loop naar het zuiden. De molen, el Torno de las Olivas is vlakbij.

Foto's: 04.x.2022

(1) Molino aceitero de Aguinalíu — overzicht in 2022

Dank zij het initiatief, en het harde werk, van inwoners van Aguinalíu verzameld in de vereniging Aguinalíu Activa, is de site van de almazara, die bijna helemaal verborgen lag onder puin en vegetatie (zie ons verslag uit 2013), schoon gemaakt (1). Het is nu mogelijk om een goede indruk te krijgen van de plaats en de eigenschap­pen van de uitrusting.
De indrukwekkende cantilever pers trekt direct alle aandacht naar zich toe, maar er is meer te ontdek­ken. Van links naar rechts in (1) herkennen we eerst de zone waar de olijven gemalen werden (zie ook 2, 3). Dan komt de stookplaats met rechts ervan een vat voor heet water (4). Daarna hebben we de pers, vergezeld van decanteervaten (5 – 7). Tenslotte het stenen gewicht, de quintal, met een houten schroef.

(2) Zone waar de olijven gemalen werden: zona de trituración.

De zona de trituración (2), het bed waar de olijven werden gebroken, had zijn eigen kamer in het geheel. De diameter van de maalzone is 360 cm. Dit is aan de ruime kant; de meeste platforms zijn kleiner. De rollersteen meet 150 cm ∅: vrij groot, maar toch een ietsje kleiner dan de 160 cm in enkele andere molens (bv. Banastón, Buera – Los Corrales).
De boord van de pletzone (3) verdient een gron­dige blik. De rand is gebouwd uit conglomeraat die zorgvuldig op maat is gekapt. Merk op dat de stenen min of meer wigvormig zijn. De top is het dikst en de stenen worden geleidelijk aan dunner naar beneden toe.

(3) Rand van de maalzone.
(4) Vuurplaats en bassin voor warm water.

Oliemolens gebruiken warm water tijdens de extractie en daarom is er in elke oliemolen een vuurplaats en een watervat aanwezig. Wat volgens mij de stookplaats was (4) bevindt zich in de grote werkruimte naast de pers (ter hoogte van het kantelpunt).
Naast het vuur is een vat gebouwd uit beton. De binnenkant is bezet met geëmailleerde tegels (4). Het is opmerkelijk dat de bovenkant twee gootjes vertoont waardoor water dat overloopt op de voeten zou terecht komen van iemand die aan het vuur bezig is. Enkele treedjes voeren naar het platform met de pers (4 rechts, 1 links).

(5) Metalen harnas aan de basis van de pers.
(6) Vat waarin olie verzameld werd.

De hefboom van de pers (1, 5) is samengesteld uit 4 balken. Vier balken komt het meest voor, maar het gebeurt dat de hefboom is samengesteld uit 6 (als in Mas de Ribera – Arén) of slechts 2 (als in Castarlenas) kleinere balken.

Soms zijn de stammen nauwelijks bewerkt, maar hier is elke aparte balk bijzonder goed ontschorst, gekant en getrimd. ter hoogte van het kantelpunt is de samenstelling verstevigd met metaalbanden die een soort harnas vormen (5).

De marrano (7b) is ernstig verweerd en het is moeilijk om te weten hoe de oorspronkelijke vorm was. Het was wellicht een eenvoudig vierkant vlak; niet een schijf als in verschillende andere molens. De marrano brengt de druk van de hefboom over op de stapel matten geladen met olijvenpasta.

De matten werden gestapeld op de regaifa (7a), een ronde steen met een goot rondom en een teut die het olie-water mengsel afvoert naar het eerste decanteerbekken (7e).

(7) Overzicht van de extractie zone.

De olie vloeit van het eerste vat (7e) via een korte goot (7c, 6) over in een andere container in de vloer van de werkplaats (6, onder het pallet naast 7c). Dit vat in de grond is bezet met rode email tegels (6).

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Aguinalíu
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: