Molens in Alto Aragón — aceitero

Castarlenas

Castarlenas is een verlaten dorp in de buurt van Torres del Obispo ongeveer halfweg tussen Graus en Benabarre (Ribagorza streek). Onnodig om het hele eind af te lopen want wat overblijft van de installaties staat tentoon gesteld in het centrum van Graus.

Foto's: 17.VIII.2013

(1) De oliemolen van Castarlenas op de Plaza de la Compañía in Graus.

Tentoongesteld zijn een indrukwekkende hef­boom­pers (a prensa de palanca) naast een maal­station waar de olijven werden geperst. Er staat ook een paneel met toelichting over Castarlenas en met uitleg over het proces van de oliepersing (alleen Spaans).
Alhoewel ik dit soort contrapties liever in situ zie, ben ik toch wel blij met dergelijke presentatie. Het is alleszins veel beter dan het al te frekwente geval waar een molen —zelfs dicht bij een dorp— wordt vergeten en snel vervalt tot een trieste hoop puin (bv. Formigales, Aguinalíu, Erdao).

(2) Vrije einde van de hefboom met tuerca en caracol
(3) Vast scharnierpunt van de pers

De pers draagt twee jaartallen. Aan de voet van de virgenes (vertikale balken, foto 3) aan het vaste eind staat een omkaderde 1930. Iets hoger omringt een cirkel het getal 42.
Aan dezelfde kant, maar dan op de palanca aan de top van de pers kunnen we ANO 1871 lezen en daar naast opnieuw Año gevolgd door iets dat ik niet kan ontcijferen.

Merk op dat de balken die de hefboom vormen elk uit één volledige stam bestaan! In veel gevallen werden samengestelde balken gebruikt (bv. Aguinalíu, Trillo, Formigales).

(4-5) Embalse waar de olijven geplet werden.

Path: Home / Alto Aragón: oude watermolens / Castarlenas
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: