Home / Dieren in de reclame / Zeezoogdieren - Pinnipedia
Dieren in de reclame – Vinpotigen
Pinnipedia zijn niet graag gezien en als ze dan toch gevraagd worden, hebben ze weinig te vertellen. Niets eigenlijk. Dat is zelfs minder dan ezels, die de lezer ten minste nog beledigen.

De meeste tekstschrijvers trachten een min of meer goed gevoel op te wekken door het dier in een grappige situatie te plaatsen. In die zin zijn de vinpotigen een soort armeluis pinguin waar de schrijvers niet goed mee overweg kunnen.

© 
eerste publicatie: ii.2007; gewijzigd: vi.2020

De fax in
ons eerste voorbeeld (1) Toont je wat je dacht te horen. ()
Een sales manager is over zijn toeren en roept SEALS? I said, bring in more DEALS!!! (In het Neder­lands werkt dit niet vrees ik.) Had hij nu maar eens een facsimile machine aangeschaft. We zijn in 1987 en de tekst legt uitgebreid uit waar een fax allemaal goed voor is. Voorspelbare woordspelingen worden niet uit de weg gegaan.
«Communicatiefouten komen voor. En kosten duur! Maar dat is verleden tijd. Met een facsimile machine. Fax gebruiken betekent dat exacte replica's van brieven … handgeschreven notities … documenten … en tekeningen … om de hoek of rond de wereld gaan. Dag en nacht, met een druk op de knop. En aankomen in een oogwenk. Net zo gemakkelijk als een zeehond in het water duikt !»

(1) 1987 – Seals? I said, bring in more DEALS!!! — Fax.
(2) 2005 – Voor je 't weet, sta je in Antwerpen. — Verkeersplan

Toch één van de beter geslaagde toepassingen van Pinnipedia. Dit type vergissing kan echt optreden in een (Engelse) organisatie en als je vastbesloten bent om met dieren te werken, is het wellicht moeilijk om een ander geloofwaardig dier–fout koppel te vinden.
Een ander merk van fax kiest in 1986 voor een Olifant (zie Olifant). Het dier staat dan voor de enorme hoeveelheid gegevens die je zo, in een oogwenk, over de oceaan kan sturen : een olifant reisde vijfhonderd maal sneller dan het geluid van Brussel naar New-York aan boord van een mini-toestel, hun fax-machine.

De tweede reclame
kondigt het Masterplan Mobiliteit van Antwerpen aan, en is in die context niet ondubbelzinnig (2). De kopij is helder genoeg. We leren dat het Plan en de wegenwerken Antwerpen bereikbaar, leefbaar en verkeersveilig zullen maken. Het eerste punt is nog eens extra onderstreept met Voor je 't weet, sta je in Antwerpen.

Mooi. Maar ik heb het moeilijk met de soort: een Zadelrob, dacht ik, en die was niet inheems in de streek. Zadelrob is een Arctische soort en was ten tijde van de reclame nog maar enkele keren gezien aan de Belgische kust. Kijken we nu naar een individu dat met opzet naar Antwerpen gezwommen is (Goed zo, Plan !) of is het arme dier de weg kwijt (Misleid door het Plan) ?

(3) 2005 – Laat je verrassen door de Schelde.
(4) 2007 – De Natuur houdt van je in Aigle. — outdoor kledij
(5) 2019 – Je gezin is het belangrijkste — familiale verzekering

De Schelde wordt
geleidelijk gezonder (3) en één van de zichtbare effecten is dat er meer zeehonden zijn. Een feestdag kan haast niet anders dan verkocht worden door zo'n grapjas die ons doet schrikken en lachen tegelijk.

De Natuur houdt
van je in Aigle (4). De rol van het dier is mij niet duidelijk. De kledij is warm, waterdicht en ademend en misschien wordt dat uitgebeeld door de vacht van het dier. Ofwel staat het dier voor de Natuur die bezoekers in de juiste kleren verwelkomt. Maar waarom zwaait het dier met een geïmproviseerde witte vlag ?

Het allerbelangrijkste voor
een zeeleeuw is zijn gezin (5), zegt een verzekerings­maatschappij, en ze toont een montage van sterk bewerkte foto's van zeeleeuwen die poseren als een gelukkig menselijk gezinnetje aan het strand. De titel Tijd om meer zeeleeuw te zijn als het gaat over je gezin is al even onbegrijpelijk als de scene er onder. Een zeeleeuwenmannetje met zijn harem van wijfjes kan toch moeilijk een voorbeeld zijn voor een gezin. Hoe zijn ze uit­gekomen op Doe ook zoals de zeeleeuw, en geniet voluit van alle mooie momenten met je gezin. …? Iemand moet de koffie-automaat op kantoor uit de verkeerde doos bijgevuld hebben.

(6) 2006 – Ontworpen voor natuurlijk leven — hotelketen
(7) 2007 – Ontworpen voor natuurlijk leven in Istanbul — hotelketen
(8) ? – Jongleren met je vrijheid — vodka

De pinnipedia in
de hotelreclames (6, 7) zijn moeilijk te plaatsen. De eerste kamer moet in Londen zijn want we zien een kamer met uitzicht op de St Mary Axe toren. De tweede kamer is in Istanbul en biedt ook een mooi uitzicht op de stad aan de horizont. De situatie binnen is minder aangenaam. Beide kamers lijden aan hetzelfde probleem: er ligt een zeehond op het bed. Het dier —of is het de kamer?— is Ontworpen voor natuurlijk leven. Hier duizel ik van. Echt waar. De situatie herinnert me aan de IJsbeer en het Raam waar de beer staat voor Natuur maar ook weer zonder enig verband met de art-déco ramen (zie Beren nr 25).

We hebben dit
zelfde vodka merk (8) ook met pinguins gezien (zie Pinguin nr. 24) en met verschillende andere soorten en we kijken niet naar de best geslaagde van de reeks. Het onder­schrift is vreemd, misschien zelfs ronduit fout. We lezen Jongleren met je vrijheid. Het beeld toont ons twee verschillende drankjes en laat ons de keuze: het gaat dus over vrijheid van keuze. Ik speel liever niet met mijn vrijheid (zelfs niet van keuze), maar ik zal wel graag van mijn vrijheid genieten.

Het beeld is niet veel beter dan het onderschrift. Het was wellicht te lastig om een echte schaal te gebruiken en de meeste software voor beeldbewerking produceert een mooie ellips in enkele klikken. Tenslotte: spelen met twee opties, noem je dat jongleren ?

Andere secties in
dit hoofdstuk:

 Dat is helemaal verkeerd natuurlijk. Een fax toont je wat je had moeten horen, niet wat je dacht te horen.

Home / Dieren in de reclame / Zeezoogdieren - Vinpotigen