Dieren in de reclame — Beren 2
Doorgaans is de sterkte van de beer letterlijk te begrijpen. Maar af en toe moeten we prima prestaties lezen.

Op de derde plaats komt de beer als symbool voor de Natuur, zuiverheid, of het milieu. Het verband is echter zelden erg duidelijk en soms ruikt het zelfs naar misleiding.

We sluiten af met enkele advertenties waar de beer zonder meer met om het even welk groot dier kan omgewisseld worden.

© 
publicatie: xi.2002; updated: x.2003, vi.2006

Beresterk gebruikt men
doorgaans niet in de letterlijke betekenis. Advertenties (3), (15) en (17) tonen ons de figuurlijke betekenis : zeer goed, beste in zijn soort, of buitengewoon goed presterend. Het stadsvervoer (15, 17) voerde de reclame rond de jaarwende om feestvierders een veiliger alternatief te bieden voor de eigen wagen met Bob (want ook die kan wegschuiven). IJsberen zijn hier een natuurlijke keuze, want :
  • Het wintert
  • De bussen brengen ons overal, behalve naar het einde van de wereld (in de volksmond = de Noordpool. Soms neemt het volk hiervoor ook Moskou of Kongo in de mond, maar zeker het laatste past niet bij het weer.)
  • De firma wenst de nadruk te leggen op de prima bediening.

(15) 1997 – Beresterk Die Lijn — openbaar vervoer
(16) 1992 – Valvert, het ongerepte water — mineraal water

Wanneer twee sterke
partners hun krachten bundelen, is het resultaat een ongeëvenaarde ervaring en service stelt reclame (18). Op het eerste gezicht een duidelijk voorbeeld van de beer = sterkte benadering. Kijk even terug naar een eerdere advertentie van één van de partners (19). Dan begrijp je direct dat dat te snel gedacht was.

Advertentie 19 zegt (vertaald uit het Frans) Voor hem is het milieu belangrijk. En U? Denkt u aan het milieu als u zelfklevende etiketten bestelt? … volledig chloorvrij … minder risico voor het milieu door sulfaat in plaats van sulfiet te gebruiken. …
Deze advertentie uit 1993 leert ons dat de beer voor Raflatac de natuurlijke omgeving symboliseert. Deze oorspronkelijke betekenis is verdwenen uit de partner-versie. Ik vermoed dat dit niet bedoeld was, want nieuwere reclames (1998) keren terug naar de eerste betekenis.

(17) 1992 – De Lijn brengt je overal naartoe, maar niet tot aan de Noordpool — openbaar vervoer
(18) 1995 – Wanneer twee sterke partners … — zelfklevende etiketten
(19) 1993 – En U ? — zelfklevende etiketten

De IJsbeer is
heer en meester in de witte en blauwe oneindigheid van de Noordpool. Voor Tryba staat hij symbool voor kracht en zuiverheid zonder weerga. In die wereld van zuivere lucht en water, waar alles schoonheid en volmaaktheid uitademt, is hij het leven zelf. (reclame 25 vertaald uit het Frans) Ik kan het zelf niet beter zeggen : de beer verpersoonlijkt de natuur. Het verband met de vensters ontsnapt mij helaas.

Mineraal water moet
het hebben van de zuiverheid and de leven-brengende krachten van water. Na de ontboezeming van daarnet is het geen wonder dat mineraal water af en toe de hulp van een beer in roept. Herinner u de Pyreneese beer (nr 6) en bekijk het Belgische water van advertentie 16.
Waarschuwing: dit is niet voor gevoelige lezers. Sla de volgende paragraaf desnoods over. Hier volgt de letterlijke tekst.
Ergens verbergt België nog een gebied, gespaard door de tijd en gekoesterd door de natuur. Op die ongerepte plek ontspringt het water van Valvert. Het water dat zijn tijd neemt. Het water dat twintig jaar lang sijpelt voor het weer opborrelt. Pril en puur. Lichtjes mineraalhoudend.
Sla er [Illustratie 1] op na om in te zien dat dit puur (!) verzinsel is. En dan hebben we het nog niet over het voorkomen van beren in het land.

(20) 1991 – Het is wel uw Ford, maar het blijft ons troetelkind — wagens
(21) 1990 – Tem uw communicatie problemen zonder moeite — network analyzers
(22) 1992 – Hoe zit de toekomst van Rusland eruit ? — krantenserie

De reclame van
dit automerk (20) zou het met elk moeder-met-kind beeld doen. Onze Olifanten pagina (nr 13) geeft een voorbeeld dat hetzelfde gevoel vertolkt voor een medische verzekering. Het zou niemand opvallen, mocht je beide foto's verwisselen.
Héla, deze reclame volgt het USCA groen-boek niet, hoor ik al opwerpen. Klopt, want het is ook geen advertentie voor een auto. De tekst benadrukt de prima service en de vakbekwaamheid van het netwerk van de verdelers.

Drie belangrijke onderwerpen
voor de studiedag: drie beren ook. Het merk gebruikt dezelfde foto voor zijn antibioticum tegen luchtwegen infecties (zie ook reclames 8, 10–12).

Oef! dat doet
deugd! (24) behoort tot een serie over aambeienzalf. Ik geloof niet dat deze IJsbeer erg gelukkig is met het resultaat. De reclame met de Olifant is stukken beter. Het beeld past beter bij de gewoonten van een Olifant en het dier ziet er ten minste gelukkig uit.

(23) 1996 – Activiteit, tolerantie, therapietrouw — seminarie
(24) 1997 – Oef! Dat doet deugd! — aambeienzalf
(25) 1992 – De IJsbeer heerst … — art-déco ramen

(26) 199? – extra vitamines
(27) 2001 – elke oproep steunt WWF

IJsberen zijn wijsberen
(28) start met een klankenspel en gaat door met een lange tekst over hun dieet. IJsberen hebben pas écht gezond verstand. Zij kennen immers als geen ander de voordelen van visolie, het sterkste wapen van de natuur. … Een duidelijk voorbeeld van het bekende thema geleerd van Moeder Natuur. … En net als ijsberen enkel de beste vis kiezen, gebruiken wij … de zuiverste visolie. … Het product verbetert het geheugen, is gunstig voor een goed geestlijk evenwicht, ondersteunt het afweersysteem. De reclame past hierdoor bij onze voorbeelden 8, 10 – 12 alle over weerstand. Jammer van dat ene probleem. Alles is gebaseerd op de verkeerde aanname dat ijsberen voornamelijk vis eten. In werkelijkheid bestaat hun dieet voornamelijk uit zeerobben. Ze eten alleen maar af en toe vis uit noodzaak. Het medicijn mag je dan wel het beste geven van de natuur aan de scherpste prijs, de advertentie is onder de maat.

(28) 2006 – IJsberen zijn wijsberen — omega 3 vetzuren

Andere secties in
dit hoofdstuk:
  • Beren
  • Beren 2: Soms betekent sterkte wat anders dan kracht. De beer als symbool voor de Natuur