Dieren in de reclame — Kamelen
De familie der Kamelen is niet bijzonder geliefd bij copy­writers. We moeten het stellen met minder dan 20 reclames waaronder slechts twee met Lama's. Het is opmerkelijk dat alle reclames (behalve één) van na het jaar 2000 zijn.

Kamelen —dat is algemeen geweten— doorkruisen de woes­tijnen en komen daarbij toe met een slokje water. Ze treden bijgevolg bijna alleen op in een droge omgeving en steeds met een zuinige bijgedachte. Een lichte luim is nooit veraf.

© 
publicatie: vii.2007

De kameel in
onze eerste reclame is uitgerust met achterlichten en een nummerplaat. We begrijpen direct —zonder verder te kijken— dat we wat zullen leren over auto's, of rijden, of motoren. Herinner je het USCA groenboek (De Universal Standard for Car Adverts) waar ik het vroeger over had. Dit voorbeeld gaat dan wel over een smeermiddel, maar het is duidelijk dat de schrijver het groenboek naast zich had. Even kijken wat we kunnen leren:
In België hebben we veel water, weinig olie en we rijden in auto's. In het Midden Oosten hebben ze veel olie, weinig water en daar gaat het verkeer nog per kameel. Of uw wagen ook zo sober als een kameel kan zijn ? Ja, indien u Black Gold® gebruikt. De tekst legt verder uit hoe het spul werkt en eindigt met Black Gold® bespaart u veel zwart goud.
Dat is ten minste suggesties a, b en f van het USCA-advies. We hebben een reclame van het­zelfde merk waar het meer de kracht van de motor benadrukt en niet het verbruik. Dat is niets voor een kameel en daarom werd in dat geval een zwarte panter gekozen (zie Grote katten, nr 8). De slotlijn daar was Black Gold®. Zwarte kracht.

(1) 198? – Hoe uw wagen zo sober als een kameel kan zijn? — smeerolie
(2) 2005 – Schuim-schrobber met de kenmerken van een dromedaris.
(3) 2002 – Drink verantwoordelijk — whisky

De vloerschrobber heeft
(2) dezelfde eigenschappen als een dromedaris : een dier dat heel weinig water nodig heeft om zich heel ver te verplaatsen. De schrobber komt toe met één lepel water per vierkante meter, produceert dus minder afval en is dus goed voor het milieu, zeggen ze.

De aanpak van
de J & B whisky is heel origineel (3). Ik vind het (één van) de beste kamelen reclame(s). Ze verscheen in december in volle kerst-koorts periode. De naam van het merk wordt niet vermeld maar de El único que es único (woordenspel in het Spaans voor de enige die uniek is) verraadt dat het om Justerini & Brooks whisky gaat. De ampersand (dat is &) heeft een vreemde vorm en lijkt meer op een hoofdletter E dan een echte ampersand. Draai de E 90° tegen de klok in en je bekomt twee mooie manden klaar voor een flinke stapel geschenken. Er had een paard, of een ezel, of een rendier ('t hangt er van af wie de cadeautjes brengt) kunnen staan, maar de ontwerper koos voor een kameel. Een zeer goede keuze in het licht van het onderschrift Drink met mate. De boodschap wordt versterkt door de kamelen naast een rij parkeermeters op te stellen: dit gaat over rijden en drinken. Goed gedaan.

(4) 2002 – Een luchtspiegeling, denk je? — Waterstofmotor
(5) 2005 – Onze consultants gaan verder.

Een waterstofauto is
een fata-morgana, denk je ? Wel, ze rijdt al rond. —Als prototype natuurlijk. Reclame 4 verklaart dat het een eenvoudige oplossing is, betrouwbaar en ecologisch! De kamelen hebben wellicht een dubbele betekenis. Ik vermoed dat ze alleszins staan voor de woestijn waar luchtspiegelingen vaak op treden. Daarnaast zijn ze misschien ook gekozen omdat ze lang verder kunnen met weinig eten en water en omdat het afvalproduct van de verbranding water is.

De projecten waarin
net iets meer mogelijk is (5). Onze consultants grijpen kansen die anderen laten liggen. In het voordeel van uw project. Het onmogelijke (of dromen) mogelijk maken wordt vaak uitgebeeld met contrast. Met kamelen ligt het voor de hand om te kiezen voor de tegenstelling tussen de hete woestijn en iets kouds. Van de pinguin in nr 5 leren we dat dit bedrijf heel ver kan gaan om het onmogelijke te bereiken —We hebben nog meer pinguins in de woestijn). In voorbeeld 7 verlaat de kameel zijn habitat en duikt op op een ijsberg om aan te tonen dat met deze camera, de enige beperking je eigen verbeelding is.

(6) 2006 – Welkom in the land waar de zon god is — Egypte
(7) 2003 – Inspired by your dreams — camera
(8) 2002 – Liever kiezen voor winst op langere termijn? — investeren

De haas en
de schildpad wordt De haas en de kameel in reclame 8. Snelheid en volgehouden werk zijn belangrijke elementen in het verhaal. De beleggingsmaatschappij is het er mee eens dat een snelle start (de haas) belangrijk is. De resultaten op lange termijn (de onvermoeibare kameel) zijn echter meer belangrijk. Waarom de kameel dan de schildpad moest vervangen, ontgaat mij.

(9) 2007 – Nieuwsgierig hoe lama's ziekten genezen ?! — vacatures

Lama's zijn verwant
met kamelen en ik heb ze aangetroffen in twee advertenties. In de eerste staat de Lama voor avontuur en Peru (een beetje als in nr 6 waar de kameel voor Egypte staat).

De andere reclame (nr 9) vraagt een woordje meer uitleg. Het bedrijf pioniert in speciale medicijnen (nanobodies® genaamd), die ernstige ziektes als Alzheimer's zouden kunnen genezen. De nanobodies® zijn gebaseerd op de antilichamen van lama's. De antilichamen van lama's (en andere kamelen) zijn veel kleiner dan hun menselijke evenknieën. Hierdoor kunnen ze veel dieper in het lichaam doordringen. De lama in nr 9 betekent dus niets meer dan zichzelf (Noot: Ik overtreed hier mijn eigen regels: de inleiding stelt Advertenties waar de dieren zelf direct betrokkene zijn, zijn niet opgenomen.)

Wilde kamelen zijn sterk bedreigd.
De Wild Camel Protection Foundation tracht hen te redden.
Lees op Wild Camel Protection Foundation (laatste bezoek ix.2022) hoe je kan helpen bij de bescherming van de wilde Bactrische Kameel.