Home / Dieren in de reclame / Grotere katten
Dieren in de reclame — Grotere katten
Tijger, Leeuw, Cheetah, Zwarte Panter en Luipaard zijn de enige populaire soorten. Cheetah en Panter staan voor Snelheid of Soepelheid, en Kracht. De andere worden meer in algemene zin gebruikt waar elke grote kat zou passen. We zien wel een lichte voorkeur volgens de nood aan strepen, gebrul of stippen.
Het valt op dat verschillende schrijvers hun soorten niet kennen. Ze raken verward in de punten en strepen. Sommige spelen op veilig en wagen zich niet verder dan enkele voor de hand liggende allusies over de patronen.
© 
eerste publicatie: vi.2004; updates: vii.2004

Cheetah
Cheetah
(1) 2003 – Krachtig en soepel beheerssysteem
(2) 1996 – Maak je netwerkprinter snel

Snelheid, Soepelheid en
Kracht zijn de woorden die bij een Jachtluipaard passen. Het recept is eenvoudig. Plaats een beeld van een Cheetah en voeg wat tekst toe om aan te geven hoe flitsend je wagen is, of hoe krachtig en meegaand je software, of hoe vlug die pillen werken, of hoe snel je scanner scant. Onze reclames (1) – (5) zijn maar enkele voorbeelden. We konden de rij uitbreiden met een boekhouding (snel en flexibel in 1990), vertaaldiensten (snel en uitstekend in 2002), of huurwagens (soepel en bliksemsnel in 1993).

De grote katten
helpen ook vaak voor het toerisme (bijv. nr 6). De Cheetah staat voor de natuur in een Afrikaans land. De meeste andere grote katten (Luipaard, Leeuw, Tijger) kunnen op dezelfde manier gebruikt worden (bijv. nrs 17, 23).

Cheetah
Cheetah
Cheetah
(3) 2004 – Dynamiek verklaard — auto
(4) 1996 – Snelheid maakt het verschil — geneesmiddel
(5) 1992 – Dit toont u de snelheid van onze kleurenscanner

Cheetah
Panter
Panter
(6) 199? – Safari in Afrika.
(7) 1997 – Nieuwe werkpost nodig?
(8) 199? – Geef uw turbo kracht — smeermiddel

De Zwarte Panter
(die een zwarte vorm is van het Luipaard) betekent kracht, en soms ook professioneel (hetgeen vaak ook meer vermogen betekent). Snelheid speelt hier geen rol. Reclame 9 voor netwerksystemen heeft het nergens over snelheid. Wat telt is de bedrijfszekerheid. Deze klemtoon op professionalisme verklaart wellicht waarom de Zwarte Panter gekozen is voor het smeermiddel (8), voor Hi-Fi geluid (in 1978) en voor een krachtige boormachine.

De Leeuw kan
alles spelen. Maar toch vinden we hem in sommige situaties vaker dan andere katten. Nr. 10 toont een graag gekozen aanpak : grapjes maken. Houden we daar niet onze koningen voor : als verzetje ? We zien het toegepast bij hoestdropjes (in 1996) en in nr 12 en 14 op deze pagina. Nr 14 over IT-jobs (je hoeft niet te brullen om gehoord te worden) is een onderdeel van een luchtige serie met verschillende diersoorten (bijv. met pinguins).

Panter
Leeuw
(9) 2003 – Koop prestaties — netwerk systemen
(10) 1995 – Onze cultuurprogramma's zijn meer dan een kunstje.

Leeuw
Leeuw
Leeuw
(11) 2003 – Sommige vaardigheden moet je leren — consultants
(12) 2001 – De intelligente oplossing voor uw prepress workflow — systeem integrator
(13) 1992 – Waskracht op maat — waspoeder

De Leeuw speelt
soms samen met het Schaap om aan te duiden dat het merk graag voldoet aan ieders wensen. Het poeder van nr 13 geeft je de keuze tussen een zachte was (het Schaap) en een stevige beurt (de Leeuw). Een reclame voor auto's (uit 1997) gebruikt dezelfde soorten om ons te verzekeren dat iedereen zal akkoord gaan met onze voorwaarden.

De Tijger is
de meest opgevoerde kat. Het dier is een soort toverspreuk voor
 • strepen (Maar sommigen verkiezen hier de Zebra.) — bijv. nr 16,
 • kracht of snelheid (maar niet overdreven) — bijv. nr 15,
 • soepelheid (maar niet gebonden aan snelheid) — bijv. orthopedische producten (in 1992)
 • energie = bijv. het energetisch leven van een programmeur (in 2001),
 • een verwijzing naar Azië — bijv. nr 17, of Bangladesh (in 1995),
 • simpelweg wat kleur in je reclame — bijv. een TV toestel Om thuis de Bengaalse tijger te trotseren is een bijna volmaakte kleur niet genoeg. (in 198?).

Leeuw
Tijger
(14) 2001 – Je hoeft niet te brullen om wat te zeggen — IT jobs
(15) 2003 – Unleash the power of XML

Tijger
Tijger
Tijger
(16) 2001 – Sta op uw strepen — barcodesystemen
(17) 1998 – Wie is express in Azië? — spoedzendingen
(18) 19?? – Tem de natuur — huidverzorging

Reclames 18 (Tijger)
en 11 (Leeuw) moeten vermeld worden omdat we hier alleen een jong individu nodig hebben. De soort is onbelangrijk. We zien dezelfde aanpak met Olifanten (13), Pinguins (21) en Beren (20). Er is altijd een element van tederheid, of zorg. Ik neem aan dat men gewoon, zonder veel nadenken, het goedkoopst beschikbare beeld genomen heeft.

Poema
Tijger
Tijger
(19) 2000 – Vanzelfsprekende keuze — drukplaatsystemen
(20) 2000 – De natuurlijke keuze bij zware concurrentie. — drukplaatsystemen
(21) 2000 – Een natuurlijke keuze bij zware concurrentie. — drukplaatsystemen

Het volgende is
een echte knoeiboel (19 – 21). Het zijn Engelse teksten, dus laat me eerst even enkele definities opsnorren uit mijn Oxford English reference dictionary.
 • wildcat: a smallish cat of a non-domesticated kind, or (U.S.) a bobcat (het is ook een adj. dat betekent financially unsound, reckless)
 • tiger-cat: a moderate-sized striped feline, e.g. the ocelot, serval, margay.
 • tiger: a large powerful feline, Panthera tigris, having a tawny yellow coat with black stripes
 • bobcat: a small North American lynx, Felis rufus, with a spotted reddish-brown coat and a short tail.
 • puma: a large American feline, Felis concolor, with a usu. tawny or greyish coat. Also called cougar, panther, mountain lion.

Het Engelse Wildcat
systeem (nr 19) komt met een Poema. Het Engelse Tigercat systeem (nr 20) toont een Tijger. Poema, noch Tijger passen bij één van de definities horend bij de namen van de apparaten. De Franse versie (nr 21) van de Wildcat reclame toont een Tijger, die eigenlijk de Tigercat moet ondersteunen. Je zou kunnen aannemen dat ze zich in titel vergisten, maar dat is onwaarschijnlijk want de meegedrukte foto is wel degelijk het Wildcat-model.
Ik vraag me echt af wie die namen bedacht heeft. Kijk eens naar de reclames 22 (met een patroon van stippen) en 25 (verander eens van stippen) en je weet direct dat het de vlekken zijn die drukwerk maken. Luipaarden hebben vlekken. Cheetahs hebben vlekken. Zelfs Jaguars (26) en hopen andere katachtigen. Maar bij een Poema of een Tijger zijn ze beslist niet opvallend. Het moet wel een hele hoge pief in de firma geweest zijn die dit er kon doordrukken.

Luipaard
Luipaard
(22) 2000 – Glad, krachtig, indrukwekkend — proefsysteem
(23) 2001 – Uitzonderlijke natuur badend in luxe.

Luipaard
Sneeuw  luipaard
Jaguar
(24) 2003 – Zorg dat u snel kan reageren — ADSL internet
(25) 1995 – Als je het leeuwen aandeel wil... — tweedehands persen
(26) 1990 – Krachtig, supersnel en geruisloos — plotter

De titelzin van
nr. 24 zegt Zorg dat u snel kan reageren en dus verwachten we hier een snelle kat. Verrassend genoeg vinden we hier de benen van een Luipaard en niet die van een Cheetah. Daar komt nog bij dat een Luipaard een dier is dat alleen leeft, terwijl het internet net staat voor contact met andere mensen. De reclame is deel van een serie. Kijk naar eens naar de Zebra versie.

Tijger
(27) 199? – Of verkiest u een muis ? — brandstof

Vorige sectie:
Kleinere katten

Home / Dieren in de reclame / Grotere katten