Dolfijnen leven in scholen en reizen gracieus samen tuimelend en worden daardoor ook gekozen om werk in team en synchronisatie uit te stralen.
Copywriters spannen zich in om hun product aan deze snuggere dieren te koppelen. Het is een glibberig pad en soms is de uitleg niet helemaal overtuigend.
Buitengewone vernieuwingen wordt gevolgd door
De evolutiecyclus (†) van de dolfijn heeft het dier uitgerust met een buitengewone intelligentie en de mogelijkheid om te communiceren. Hierdoor is de dolfijn één van onze hoogst ontwikkelde soorten.Nu komt de stap naar de dienst:
Vernieuwing is even goed een noodzaak bij financiele planning …Een echte hersenbreker.
De auteur tracht zijn stukje wat extra gewicht te geven door ook
de wetenschappelijke naam mee te geven: De Dolfijn. (L. Tursiops Truncatus)
.
Dat is hetzelfde als praten over De Vis, want van beide zijn er veel soorten en vis, of
dolfijn zijn beide een verzamelnaam voor alle soorten uit de groep. Let ook op de beginnersfout in de
wetenschappelijke notatie. Beter ware geweest Tursiops truncatus L. hetgeen staat voor de Tuimelaar.
… heeft een uitzonderlijk hoog IQ. En dat bewijst hij met brio.Daarna volgen enkele kenmerken en —Slim gezien!—, nog meer snufjes, —Wat een vernuft!—, weer snufjes,
en vele andere intelligente trekjes. Nooit voorheen was een auto zo verstandig. Een nieuwe vorm van intelligentie.Had men maar even het USCA groen boek voor autoreclames geraadpleegd. Dan hadden ze geweten dat Dolfijnen ongeschikt zijn voor auto's. Er zijn immers geen kenmerken die kunnen vergeleken worden. Maar, het moet gezegd, de beeldmanipulatie is prima gedaan.
Ondernemendpersoneel gezocht
Dolfijnen, zeggen ze,
nemen zeer fijne trillingen waar en sturen ze door. Hun zesde zintuig is ongeëvenaard. Ook wij hebben dat zintuig ontwikkeld. … En u, hebt u zelf een zesde zintuig voor sensoren? …Dit klinkt klaar en duidelijk als Geleerd van Moeder Natuur: een bijzonder populair thema.
Verleg je grenzensuggereert de touroperator van voorbeeld 10. In die reclame springt de dolfijn naar nieuwe horizonten en daarom is ook het idee van
ontsnappen uit de sleur van elke dagaanwezig.
Dezelfde allusie op vrijheid en bewegingsvrijheid is ook aanwezig in de advertenties van twee andere luchtvaartmaatschappijen (nrs. 15, 16) die praten over hun intercontinentale vluchten. En we herkennen het idee ook in de autoreclame van nr. 17 waar er nog een vleugje joie de vivre bij zit. Het is een beetje vreemd, en zeker verrassend dat de luchtvaart beroep doet op een dier dat leeft in een omgeving waar ze liefst niets mee te maken willen hebben.
Ze zijn mooi, ze zijn sierlijk, en ze kennen het natte stuk tussen Europa en de States als de rug van hun flippers. Maar—nog even een glimlach los weken—
ze laden geen passagiers …De reclame besluit met :
We serveren prima voedsel, in een aangename omgeving …Dat waren tijden. Toen werden we nog niet als vee vervoerd.
Ruimte bevrijdt mensen
De nieuwe V6 motor is er speciaal voor al wie altijd te laat is of te vroeg komt. Voor haastige spoed mensen en voor zelden goed. Voor mysterieuze onbekenden, of flitsende openbare figuren; 153 pk en hop, iedereen wordt rustiger, vriendelijker, de tongen komen los, het is er gezellig. Met andere woorden, de mens wordt bevrijd, klaar voor grootse dingen. Zonder dat er iets in de weg ligt.Echt, zo staat het er. Misschien staat de dolfijn voor ongeremd bewegen in een wereld zonder grenzen, net als bij de luchtlijnen van de nrs. 10, 15, 16 en de auto van 17.
Mobiliteit draait om intuïtie en strategie. Of om een gevoel van verantwoordelijkheid.Eigenlijk gaat het om de vrijheid (vandaar dolfijn) om je PC te gebruiken waar en wanneer je wil.
Traitement dynamique de l'anxiétéen de dolfijn zal gekozen zijn wegens het
dynamique. Maar misschien is dit ook een allusie op de dolfijntherapie die soms toegepast wordt op personen met problemen.
Dolfijnen treden ook op voor een ander geneesmiddel: tegen constipatie (nrs 19, 20), maar vraag me niet waarom.
Hetzelfde geldt voor de TV-schermen die zacht zijn voor de ogen (21, 22),
voor de rubber doeken voor drukpersen (24), en voor de user centered computing
(23).
† Evolutie werkt niet in cycli. Evolutie kent alleen maar vooruit; waarheen dat ook mag zijn, zonder een specifieke bestemming.