Molens in Altoaragón - harinero

Solanilla (Fueva)

Solanilla is gemakkelijk te bereiken vanaf Rañín dat ten oosten ligt van Tierrantona. Parkeer de wagen aan het kerkhof van Rañín en neem daar het trekkerspad PR-190 (naar Troncedo) dat daar vlakbij passeert. Het is een heel aangename trip met prachtig uitzicht over de streek. In Solanilla duikt het pad de vallei in en kruist na enige tijd een smal watertje. Het is de piepjonge Barranco of Río de Formigales. Loop nu stroomop­waarts langs de rechter oever. Wat later, na een iets scherpere bocht naar rechts, pas­seer je de resten van een stal (een oudere molen?) en een kanaal (8). Het doel is bijna bereikt; de molen ligt enkele stappen verder. Tracht op de terugweg ook eens rond te lopen in het dorp Solanilla zelf. 't Is vervallen maar toch de moeite.

Foto's: 2.IV.2010

(1) Solanilla (witte streep links) met positie van de molen (streep midden); Lavilla (rechts)

De site verraadt zichzelf direct als een oude molen door de mond (6) van de cárcavo (7). Er rest helaas niets van de typische inrichting van een molen, maar het grondplan is duidelijk genoeg.
Laten we beginnen met wat nog recht staat (2, 3). Het is de beschuttende schuilplaats die vaak tegen de molen ligt, of er vlakbij staat. (zie bv ook Buetas of Abellada).

(2) De portiek die tegen de molen leunt
(3) Ingang van de schuilplek

(4) De gebruikelijke kruisen en het jaar 1876
SPAN CLASS="fi">De balk boven de ingang is een sierlijke schoon­heid. De linkse deurpost (3) draagt verschillende grave­ringen (4). We herkennen de gebruikelijke bescher­mende kruistekens. Er staat ook een jaar: AÑO 1876. Het tweede jaar er onder is niet erg duidelijk: Ik lees het als iets in de jaren 1910.

Loop door het hek naar de werkplaats.

De vloer is verhoogd (5) maar leeg. Het is moeilijk met zekerheid uit te maken, maar volgens mij lag het meer achter het midden tussen de wanden. De con­figuratie aan de andere kant ziet er echt uit als een reservoir. Geen kanaal gevonden; ook geen dam.

(5) De oude werkplaats van de molen

(6) Uitlaat
(7) Binnenkant van de cárcavo

(8) Canal
De cárcavo (6, 7) is gesitueerd onder dat deel van de molen dat zichtbaar is links in foto 5. Ik geef toe dat dit niet bijzonder goed past bij de veronderstelde positie van het meer. Er is plaats genoeg voor een tweede cárcavo dichter bij de muur, maar er is geen spoor van.

De uitlaat (6) is redelijk versperd door aarde en takken maar de cárcavo er achter —leeg weliswaar (7)— is nog in goede staat.

Ik heb in de instructies hierheen gezegd dat je even voor de molen een klein kanaal (8) zou vinden. Dit heeft niets te zien met de huidige molen, maar het zou me niet verbazen als dit de aanvoer was voor een tweede molen wat lager. Er ligt een hoop puin en als je die nader be­kijkt kom je wellicht ook tot de conclusie dat dit wel eens een eerder ingestorte cárcavo kan zijn.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Solanilla
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: