Molens in Alto Aragón - central eléctrica

Labuerda

Labuerda ligt langs de weg van L'Ainsa naar Bielsa en de Franse grens. De molen ligt ten noorden van Labuerda, in een bocht van deze weg bij de mensen ter plaatse bekend als de curva del molino.
Beide molens krijgen water uit de Río Cinca. Zorg dat je licht bij hebt als je binnen gaat.

Foto's: VIII.2011

(21) Central eléctrica: bovenste verdiepingen met isolatoren (Peña Montañesa achteraan)

(22) Achteruit kijkend naar de ingang
(23) De electriciteitshoek met alternator

Een dubbele houten deur (1) opent direct in de werkplaats (22, 23). Die is zeer ruim met opzij enke­le kleinere aparte kamers (22). De vloer verraadt dat dit latere aanpassingen moeten zijn. Een krabbel op één van de wanden doet vermoeden dat de verbou­wingen dateren van ten laatste de vroege ja­ren 1940. De kamers staan niet met elkaar in ver­bin­ding en het is niet duidelijk waarvoor ze gediend hebben.
Een deel van de vloer is van hout. Er is een valdeur (22) die toegang geeft tot een niveau lager. Het was er stikdonker en ik vertrouwde de ladder (24) niet en daarom ben ik niet afgedaald, maar ik had de indruk dat er lege sokkels waren.
De molen is kompleet leeg geroofd op de alternator en enkele schakelaars na. Er zijn ook nog enkele isolatoren achter gebleven (de trio's van witte stipjes op de balken in 22 en 23).

(24) Ladder naar de turbinekelder
(25) Enkele vergeten schakelaars

(26) Alternator
De alternator is op zijn sokkel gemonteerd middels een systeem dat toelaat om de positie precies in te stellen. Twee lange schroeven (26) laten de generator voor- of achteruit glijden om zo de spanning op het aandrijflint te regelen. De alternator is voorzien van twee plaatjes: de leverancier en het merk.

ARCADIO D. DE CORCUERA, S.A.
MAQUINARIA
— BILBAO —
Sucursales: MADRID - BARCELONA
OVIEDO - SANTANDER - SAN SEBASTIAN
ZARAGOZA Y VALENCIA
Arcadio werd opgericht in 1890.

GENERALGEELECTRICA
MOTO?ESPAÑOLAPATENTADO
122903TIPO GEAL 71/4
Δ ΥV127/220 46/26
GEALKW7,5 cv10cosφ
R.P.M.1420cic 50

(27) Plaatje op de General Electric alternator

De werkplaats is dan wel zo goed als leeg, het blijft interessant om de wanden wat nader te bekij­ken. Die zijn bedekt met krabbels, sommen en schetsen. Die zijn grijs (potlood), blauw en zwart en in verschillende lagen over elkaar: een uitdaging om ze te ontcijferen.
De tekens op de wand variëren van eenvoudige kattebelletjes of korte notities voor het werk (31) over kleine electrische schema's (30) tot een uitgewerkt patroon van molenscherpsel (28). Er zijn ook leuke tekeningen (32) en teksten die kunnen dienen als logboek.

(28) Patroon van recht pandenscherpsel op oostmuur
(29) Levensbloem van voor de New Age.

(30)
(31)
(32) Iemand in het bijzonder?

Enkele teksten van de muur:
• Antonia 38+45=83kg • Juaquin - ladrillos 14 • Florencio Buil 58 • Visorio 72. • Pilar 41'5 Kg • Escuaín 70 Kilos • Luz para Panaderia - hora de entrada 12 1/2 - subida 2 menos cuarto • Diciembre de 1942 dia 6 empieza a funcionar la estufa

Er zijn er veel en veel meer.

Enkele andere molens met interessante wanden:

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Labuerda - central eléctrica
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: