Molens in Altoaragón - harinero

Formigales

Formigales is ene klein dorp in La Fueva streek. In L'Ainsa de weg nemen naar Campo en na 13 km rechts naar Tierrantona. Blijf op de hoofdweg tot aan de wegwijzer met Formigales, Troncedo en Graus naar links. Voorbij het dorp van Formigales is er een scherpe bocht naar links. Hier gaat een karrespoor naar beneden in de Barranco de Formigales —de molen van Solanilla is hogerop op hetzelfde riviertje. Volg het spoor naar beneden —je passeert de ruine die het pad naar de oliemolen markeert— tot je aan de molen komt, die links ligt..

Foto's: 29.II.2012

(1) Het complex met het molenaarshuis (r), de molen (m) en berghokken (l).

(2) Dintel achteraan het huis toont: 1763.
De eigenlijke molen is maar een deel van de constructie die ook een enorm huis bevat en een lange rij stallingen. De werkplaats van de molen heeft een eigen ingang onder de boog (3) die toegang heeft tot een portiek. Daar is een houten deur die naar de molen leidt. Die was dicht en op slot. We konden er niet in, maar er was een kleine opening in de deur en zo zijn we er toch in geslaagd om een foto (5) te nemen van de situatie aan de andere kant.

De installatie ziet er compleet uit en in goede gezond­heid. Alhoewel er twee cárcavo's (4) zijn, is er maar een enkel platform met stenen (5).

(3) Ingang van de molen
(4) Twee cárcavo's

(5) Interieur van de eigenlijke molen

(6) Rechtse cárcavo bevat nog een complete installatie.

Er zijn twee carcavo's (4) en ze lopen uit in een goot die langs de gevel loopt naar links en dan ver­dwijnt onder de treden (3) van de ingang. We weten niet hoe het water uiteindelijk weer in de rivier gestort wordt.
De cárcavo links (4) bevat geen materiaal dat met de molen te maken heeft: men bewaart er brand­hout. De andere cárcavo (6) bevat een volledige in­stallatie met pasbrug, lichtstang (8, aliviador), wiel met houten schoepen (9) en de botana (7).

(7) Botana (einde van de stuwkast)
(8) Pasbrug (puente) met lichtstang

(9) Wiel met houten schoepen
(10) Graanreiniger

Achter de molen ligt een grote, diepe vijver nu vol met bomen. Het aanvoerkanaal kan gevolgd worden tot aan zijn oorspong op minder dan 200 m stroom­opwaarts. Sommige stukken zijn vervallen door gebrek aan onderhoud en ook doordat materiaal omlaag gevallen is van de weg die hoger op de helling ligt.
Naar mijn gevoel is deze site de perfecte kandidaat voor een project waarbij de molen schoon gemaakt wordt en de installaties klaar gemaakt om bezoekers te ontvangen. Precies zoals enkele enthousiasten eerder deden in Troncedo.

Path: Home / Alto Aragón: oude watermolens / molen van Formigales
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Lees meer over molens, websites
© en e-mail: