Molens in Alto Aragón
harinero, central eléctrica

Fiscal

Fiscalligt in de buurt van het National Park van Ordesa. Vind Fiscal op de hoofdweg tussen L'Ainsa en Broto – Torla. Kruis de rivier richting dorp. De molen ligt tegen de brug aan de kant van het dorp. Het openlucht museum met de batán van Lacort ligt aan de overkant van de weg. De molen krijgt zijn water van de Río Ara.

De eerste keer toen we bij de watermolen waren, was alles op slot maar regen en wind hadden vrij spel door de gebroken ruiten. Sindsdien is er onderhoud gebeurd en het gebouw is nu 's zomers open als informatiecentrum voor touristen.

Foto's: 26.xii.2001, 22.viii.2006

Molen in december 2001
Molen in augustus 2006

De voorgevel vertoont sporen van een oud opschrift vol geschiedenis. De tekst zegt LA UNION ELECTRO-HARINERAen herinnert aan het eerste derde van de twintigste eeuw. Veel molens trachtten toen extra inkomen te verwerven uit electriciteit en installeerden een generator.
Aan de voet van de gevel - net boven de straat en onder het middelste venster - is de bovenkant van een boog te zien. Hier kwam het water uit het kanaal (1) de molen in. Een niveau lager rust de turbine.

(1) Canal, batán (links) en harinero (uiterst links)
(2)

Het kanaal (canal) duitk onder de weg (1) en heeft nu een nieuwe aftakking gekregen naar de batán. Daarna loopt het smal en diep door de weiden (2) naar de kamping (3) waarna het af zwenkt en zijn weg verder zet langs de rivier. Het aanvoerkanaal wordt nu breed en ondiep (4).
Sommige stukken zijn overdekt en verstevigd met metselwerk (8). Het laatste stuk (6, 7) loopt aan de rand van de rivierbedding en eindigt op een flinke duur (5). De laatste foto (9) toont de plaats waar het water werd opgevangen. Let op de klep (A), de rivier (B) en de dam die het water naar de ingang leidt (C).

(3)
(4)
(5)
(6)
(7) Kanaal met Río Ara
(8)
(9)

Steek de straat over naar de vollemolen van Lacort.
Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Fiscal
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: