Molens in Altoaragón - harinero

Nueno

Nueno ligt aan de hoofdweg van Huesca naar Sabiñánigo en Jaca aan de voet van de Puerto de Monrepos. Er zijn in de omgeving ingrijpende wegenwerken gebeurd en de toestand op het terrein is bijzonder verward geworden. Het is wellicht best om uit het zuiden te komen via de Autovía Mudéjar en uitrit 375 (Nueno, Sabayés) te nemen. Vanaf het rond punt probeer je je weg te zoeken door een web van kleine wegen. De molen ligt in de buurt van de resten van de Ermita de San Pedro die een bekend toeristisch punt zijn van het dorp.
Ondanks zijn slechte toestand, kunnen we een bezoek aan de molen zeker aanbevelen.

Foto's: 31.XII.1995, 14.VIII.2014

(1) Nueno en zijn molen.

Er is niet veel van de molen overgebleven: alleen een deel van de façade en een kort stuk van het kanaal met de drukput. De molen werd opgekuist in het begin van de 21ste eeuw — vegetatie werd ver­wijderd, panelen met uitleg geplant en de drukput beveiligd — maar het effect was snel verdwenen.
Ten tijde van ons tweede bezoek in 2014 vulden vijgenbomen de binnenkant (4) and de informatie op de panelen was gedegradeerd tot een onlees­bare, bruine, gerimpelde laag. Alleen het stuk van de voorwand dat bedekt is met gekapte steen (2) stond nog recht. De rest (3) was weg.

(2) De molen in 1995 met de kleistenen wand nog rechtop.

(3) De façade in 2014: sectie links is weg.
(4) De binnenkant overwoekerd door vijgenbomen.

(5) Sint Martinus van Tours — de knoppen bovenaan zeggen AÑO 1899

De belangrijkste attractie is het bas-relief (5) dat zichtbaar is boven het balkon (2). Het verbeelt het verhaal van Sint Martinus van Tours die een stuk van zijn soldatencape snijdt om aan een arme bedelaar te schenken. Let op het fijne detail (6): de staart en de manen van het paard en de franjes van het zadeldeken.
Volgens Catholic On-line Saints is de patroon­heilige van de molenaars (bakkers en graanhan­delaren) Sint Honoratus van Amiens. Sint Martinus houdt een oogje op de armen, soldaten, gewetens­bezwaarden, kleermakers en op wijnmakers. In Aragón, echter, is het San Martín die de belang­rijkste patroon is van de molenaars.

(6) Fijn detail in de steen.
(7) Emailtegel zegt dit is een molen.

(8) Kanaal van molenvijver naar cubo.
(9) Knik in het kanaal.

Het weinige dat overblijft van de waterwerken verdient ook een nadere inspectie. Van de molen­vijver bracht een smalle en diepe goot afgeboord met platte stenen (8, 9) het water naar de drukput (cubo, 11).
De drukput is aan de smalle kant met zijn ∅ van ong. 100 cm, maar zeer diep, dieper dan de meeste in de wijde omgeving. Andere interessante cubo's zijn te vinden in Las Bellostas, Centenera en Alcampell.

(10) Hoekstenen
(11) De drukput (cubo).

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Nueno
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Lees meer over molens, websites
© en e-mail: