Molens in Alto Aragón — harinero

Los Molinos

Los Molinos bereik je wellicht best vanuit L'Ainsa. Neem de hoofdweg naar Campo en sla links af in Arro waar zowel Los Molinos als het Monasterio de San Victorián aangeduid staan. Wees voorzichtig want het is een smalle weg met veel bochten. Wanneer je de eerste huizen van het dorp bereikt, moet je uitkijken voor het informatiepaneel bij het begin van het pad dat naar de molen leidt, slechts enkele passen verderop.

Foto's: 2.XI.2011, 13.IV.2014

(10) De molen in de Barranco o Trucho — 2014

(11) Embalse — 20.VIII.2013
De eerste keer toen we hier kwamen (het was in 2011) ging de embalse (11) schuil onder bomen en struiken en het was nauwelijks uit te maken hoe groot het was en waar de randen juist lagen. Door de restauratie is de situatie helemaal veranderd. Net als de meeste molenvijvers in de streek (zie Samper, Fuendecampo, Buetas) is deze groot en ligt tussen stevige stenen wanden.

De cárcavo opent met een eerder lage boog die lichtjes spits is. Vroeger was de mond wellicht veel wijder: op de zuidmuur is immers een veel grotere blinde boog te zien.

De cárcavo bied net voldoende plaats voor twee wielen (12). Het wiel dat de oudste stenen aandreef was verdwenen en alleen een stuk van de as hangt nog uit het dak.
Het overblijvende wiel was uit hout, versterkt met een metalen band en bevestigd aan een mooie houten as (arbol). Wat kon gered worden staat nu boven naast de stenen ten toon gesteld. Het vervangwiel laat helaas veel te wensen over.

(12) Cárcavo met houten wiel en ruimte voor een tweede — 2011
(13) Het nieuwe wiel met botana zijn niet bijzonder overtuigend — 2014


Path: Home / Alto Aragón: oude watermolens / Los Molinos
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: