Molens in Altoaragón - harinero

Humo de Muro

El Humo de Muro ligt dicht bij het Embalse de Mediano ten zuiden van L'Ainsa. Van L'Ainsa richting Campo nemen en na 13 km rechts naar Tierrantona. Daar rechtuit naar Graus. Je bereikt al snel de aftakking naar Palo en Humo de Muro. De molen ligt in de vallei onder het dorp. Een hondafweermiddel kan wel eens nuttig zijn.
De molen kreeg water van de Barranco de la Usía.
 
De molen ligt verborgen tussen de populieren. De eenvoudige constructie telde twee kamers. het dak van de achterste ruimte was al in 1995 ingevallen. Toen zat de kamer met de maalstoel nog onder dak en de apparatuur was nog in goede staat. Het zou niets gekost hebben om deze molen te behouden. Het geld dat gebruikt werd voor de misselijk makende mini-zoo was beter hier gespendeerd.
Rode pijl wijst de molen aan (1)
 
De molen in 1995 (2) In 2005 is het dak al ingestort (3)
 
Het stuwmeer is vol struiken gegroeid. Het was redelijk groot. De muur (5) laat je toe om een indruk te krijgen van de grootte. Ik probeerde wel, maar slaagde er niet in om de saetín (inlaat) te bereiken.

In 2005 lag de werkplaats onder de vrije hemel met alle meubilair gebroken onder het gewicht van het dak en zonder enige bescherming tegen de elementen (4). Bij ons vorig bezoek in 1995 (7-10) zag deze molen er heel wat beter uit.

De werkplaats overgeleverd aan het weer (4)
 
Muur van de embalse (5) Uitlaat van de cárcavo (6)
 
Tolva, guardapolvo, farinal (7) Tolva (8) Cruz (9)
 
De werkplaats (toen in 1995) bevatte een paar stenen in een cilindrische guardapolvo (7). De tolva stond in het centrum van de stenen (8). Aan de voet van de maalstoel stond een houten doos met een kruis in een hoek (7). De doos is de farinal waar het versgemalen meel in verzameld werd. Het kruis, of cruz diende om de zakken op te hangen en ze te vullen met het meel (9).

Naast de maalstoel stond de grua (kraan) met de cabra (10), die gebruikt werden om de stenen te lichten wanneer onderhoud nodig was (picar las piedras, meer lezen).

De tweede ruimte is net zichtbaar achteraan. Het was ook in 1995 al een puinhoop en ik kon er niet binnen. Het is niet onmogelijk dat in deze kamer ook een of andere productie eenheid stond. Aan de buitenkant, bij de muur tegen het reservoir ontdekten we immers een klein open kanaal dat begon aan het embalse (11) en door liep tot onder de muur van deze tweede ruimte. Een groot stenen wiel op een houten as (12) rust tegen dezelfde muur.

Grua met cabra (10)
 
Open kanaal voert water
naar tweede kamer (11)
Stenen wiel op houten as tegen de muur (12)
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:
Volgende halte op het harinero pad

Path: Home / Altoaragón: oude watermolens